Ψάχνεις την πιο αυθεντική συνταγή για σουτζουκάκια Σμυρνέικα; Εδώ είσαι! Αυτά τα ζουμερά κιοφτεδάκια με την πλούσια σάλτσα είναι ο θρύλος της Σμύρνης και της μικρασιάτικης κουζίνας. Εύκολα, νόστιμα και γεμάτα παράδοση – πάμε να τα φτιάξουμε μαζί παραδοσιακά και να φέρουμε τη Σμύρνη στο τραπέζι σου.
Σουτζουκάκια Σμυρνέικα
«‘Σουτζουκάκια’ από το sucuk (λουκάνικο στα τούρκικα) και το -άκι που τα κάνει μικρά και cute! Οι Μικρασιάτες στη Σμύρνη πήραν το λουκάνικο, το έκαναν κιοφτέ και το βούτηξαν σε σάλτσα. Στην Τουρκία τα λένε İzmir köfte, αλλά τα δικά μας Σμυρνέικα σουτζουκάκια έχουν αυτή την έξτρα μαγεία που τα κάνει μοναδικά!»
Υλικά:
- Για τα Κιοφτεδάκια:
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά (ή μισό-μισό με αρνί/χοιρινό)
4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι Μαυροδάφνη
3 αβγά
½ κ.σ. βούτυρο
2 τριμμένα κρεμμύδια
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. κύμινο
1 φλ. αλεύρι
Αλάτι, πιπέρι - Για τη Σάλτσα:
1 κιλό ντομάτες
3 κ.σ. αλεύρι
1 ποτήρι Μαυροδάφνη
1 φύλλο δάφνης
2 κ.γ. κανέλα
1 φλ. χλιαρό νερό
Λίγο λάδι
Αλάτι, πιπέρι
«Λίγα σκεύη παραπάνω, αλλά η γεύση για τα παραδοσιακά Σμυρνέικα Σουτζουκάκια τα ξεπληρώνει!»
Βήμα-βήμα: Πώς Φτιάχνεις τα Κιοφτεδάκια
- Ρίξε τον κιμά σε μπολ, μούλιασε το ψωμί στη Μαυροδάφνη, στύψε το και ανακάτεψε.
- Σώταρε κύμινο με βούτυρο-λάδι, πρόσθεσε σκόρδο, κρεμμύδι, λίγη ζάχαρη και 2 κ.σ. Μαυροδάφνη. Άφησε να κρυώσει.
- Ανακάτεψε το μείγμα με τον κιμά, τα αβγά, το ξύδι, αλάτι, πιπέρι. Ζύμωσε 10 λεπτά και βάλε στο ψυγείο για 40 λεπτά.
- Πλάσε τα σουτζουκάκια, αλεύρωσέ τα και τηγάνισέ τα μέχρι να πάρουν χρώμα.
«Μικρό hack: Βούτα τα χέρια σου στο κρασί – το πλάσιμο γίνεται παιχνιδάκι!»
Η Σάλτσα που Κλέβει την Παράσταση
- Τρίψε τις ντομάτες. Ξάνθυνε το αλεύρι σε τηγάνι, πρόσθεσε Μαυροδάφνη και ανακάτεψε.
- Ρίξε ντομάτες, δάφνη, κανέλα, λάδι, αλάτι, πιπέρι και νερό. Σιγόβρασε 10 λεπτά.
- Βάλε τη σάλτσα σε ταψί, πρόσθεσε τα σουτζουκάκια και ψήσε στους 150°C για 30 λεπτά, λούζοντάς τα συχνά.
«Αυτή η σάλτσα είναι ο λόγος που τα σουτζουκάκια είναι top!»
Σερβίρισμα: Διάλεξε το Δικό σου Combo
- Ρύζι, μακαρόνια ή χυλοπίτες
- Πουρές πατάτας
- Αραβικές πίτες με γιαούρτι και πάπρικα
- Vegan Mode: Κιμάς σόγιας + φυτική μαργαρίνη.
«Extra Tip: Κόκκινο κρασί με μέλι αν σου λείπει η Μαυροδάφνη!»
Μια Σμυρνέικη Πινελιά
«Περίσσεψε κρασί; Ρίξ’ το στον βασιλικό σου αντί στον νεροχύτη – οι Σμυρνιές το έλεγαν ιερό!»