Οι Ελληνες της Σμύρνης σήμερα!

estia-ks2

Σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης, μετά την μικρασιατική καταστροφή του 1922, δεν αναγνωρίζεται ελληνική μειονότητα στην πόλη της Σμύρνης, ούτε επίσημη εκκλησιαστική κοινότητα ή σχολείο, παρόλα αυτά στη Σμύρνη σήμερα γίνεται προσπάθεια κυρίως από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την δημιουργία μιας άτυπης ελληνικής κοινότητας με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Η αρχή έγινε πέρυσι με την εγκατάσταση μόνιμα στη Σμύρνη, ως εφημέριου της Αγίας Φωτεινής του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κύριλλου Συκή, δημιουργώντας έτσι την πρώτη ελληνική ορθόδοξη ενορία της Σμύρνης μετά το 1922.

Οι  παλιοί Ελληνες της Σμύρνης δεν ξεπερνούν τις δέκα ψυχές, ανάμεσα τους οι δύο γιαγιάδες, την κα Κατερίνα 100 ΧΡΟΝΏΝ  και την κα Φωτεινή Ντεβριές, τη  Σμυρνιά που γεννήθηκε στη Χίο το 1931 και πήγε στη Σμύρνη δυό χρόνια αργότερα. Υπάρχουν επίσης κάποιοι ρωμιοί που ήρθαν στη Σμύρνη, από την Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο και την Τένεδο, κάποιοι που έχουν κάνει μικτούς γάμους, οι άνθρωποι του Ελληνικού Προξενείου, οι  Ελληνες αξιωματικοί που υπηρετούν στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη.

Την εκκλησιαστική ορθόδοξη κοινότητα  συμπληρώνουν οι ομόδοξοι Ρώσοι, Ουκρανοί, Σέρβοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι της Σμύρνης και οι προσκυνητές από την Ελλάδα. Αξίζει να  σημειωθεί ότι οι προσκυνητές στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης,  πάντως είναι ελάχιστοι  σε σχέση με τους Ελληνες που επιλέγουν τη Σμύρνη ως τουριστικό προορισμό, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.

Τα Μικρασιατικά Σωματεία πάντως από όλη την Ελλάδα, στα προσκυνηματικά ταξίδια τους , διαμορφώνουν τα προγράμματα τους ώστε να παρακολουθήσουν από κοντά τις ιστορικές λειτουργίες στην Αγία Φωτεινή και να στηρίξουν με την παρουσία  τους τις προσπάθειες για τη δημιουργία  εκκλησιαστικής ενορίας στη Σμύρνη.

ΔΠ

Facebook Comments Box
, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

83  +    =  92