Ένα έθιμο 2500 χρόνων, προς τιμήν της Εκάτης και της Δήμητρας που στην Ιωνική γη γιόρταζαν τα «πολυσπόρια» όπως ονομάζονταν στην αρχαιότητα, ξορκίζοντας τις αρρώστιες, αναβιώνει στις μέρες μας με την ονομασία Βάρβαρα ή Βαρβάρα για τους όσους κατοικούν στην Βόρειο Ελλάδα.
Βάρβαρα ή Βαρβάρα για καλοτυχία και ευρωστία
Αργότερα οι Μικρασιάτες συνέχισαν αυτό το έθιμο στα τρίστρατα των χωριών και πόλεων της Μικράς Ασίας και σχετίστηκε με την γιορτή της Αγίας Βαρβάρας (4 Δεκεμβρίου) και την βοήθεια της να γλιτώσουν από της μολυσματικές ασθένειες της εποχής.
Ενα έθιμο για για καλοτυχία και ευρωστία. Τα συστατικά της συνταγής είναι στάρι, όσπρια, ξηροί καρποί, σταφίδες και μυρωδικά.
Η φωτιά στα καζάνια θα ανάψει από νωρίς, το στάρι θα βράσει και θα προστεθούν τα φασόλια, τα ρεβίθια τα κουκιά, οι σταφίδες η ζάχαρη και το καβουρδισμένο σουσάμι. Συμπληρώνετε αμύγδαλα και καρύδια, λίγο καβουρδισμένο αλεύρι για να δέσει ο χυλός και κανέλα για άρωμα !!!
Τα τελευταία χρόνια γίνεται αναβίωση του εθίμου Βάρβαρα, από πολλούς Μικρασιατικούς Συλλόγους ανά την Ελλάδα με τη δημιουργία δρώμενων την παραμονή της εορτής της θαυματουργού Αγίας Βαρβάρας.
Οι παρευρισκόμενοι έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ζεστά τα «Βάρβαρα», με την ευχή να έχουν μέλι και γάλα στην στράτα τους… Προσφέρονται επίσης λουκουμάδες. καθώς και παραδοσιακά γλυκά και εδέσματα που παρασκευάζουν οι γυναίκες των Συλλόγων και φυσκά ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι με χορό και τραγούδια της Μικράς Ασίας.
Βάρβαρα μπορείς να φτιάξεις και στο σπίτι.

Βάρβαρα Συνταγή
Υλικά :
- 500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
- 3 λίτρα νερό
- 1 πρέζα αλάτι
- 350 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. σταφίδες
- 100 γρ. σύκα αποξηραμένα
- 100 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα (κατά προτίμηση χωρίς κουκούτσι)
- 50 γρ. σουσάμι
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι
Για το σερβίρισμα :
- 100 γρ. καρύδι σπασμένο
- Κανέλα σκόνη
Εκτέλεση :
- Πλένουμε το σιτάρι και το καθαρίζουμε πολύ καλά.Το μουλιάζουμε από το βράδυ σε ένα μεγάλο σκεύος με νερό. Την επόμενη ημέρα το στραγγίζουμε το βάζουμε να βράσει με τα 3 λίτρα νερό και το αλάτι.
- Ελέγχoυμε την φωτιά να είναι σε μεσαία δύναμη και από την ώρα που αρχίζει να βράζει το νερό, υπολογίζουμε περίπου 50 λεπτά. Δοκιμάζουμε το σιτάρι και εφόσον έχει βράσει επιθυμητά, προσθέτουμε σταδιακά την ζάχαρη και ανακατεύουμε
- Η ζάχαρη έχει λιώσει, προσθέτουμε τις σταφίδες και αφήνουμε να βράσει πάντα στο χαμηλό για άλλα πέντε λεπτά.
- Στον χρόνο αυτό, ψιλοκόβουμε τα σύκα και τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε στην άκρη. Καβουρδίζουμε το σουσάμι σε ένα καυτό τηγανάκι για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας το με την βοήθεια ενός κουταλιού.
- Ρίχνουμε το μισό καβουρδισμένο σουσάμι στην κατσαρόλα και το υπόλοιπο το φυλάμε σε ένα μπολάκι για το σερβίρισμα.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και καβουρντίζουμε το αλεύρι για 2-3 λεπτά στο καυτό τηγανάκι. Αδειάζουμε το αλεύρι σε ένα πιάτο, προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει χυλός.
- Ρίχνουμε το αλεύρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά να δέσουν τα Βάρβαρα.
- Τέλος ρίχνουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγα 5 ακόμα λεπτά.
- Μοιράζουμε σε γυάλινα μπολ και σερβίρουμε με τα σπασμένα καρύδια, σουσάμι και κανέλα.
Καλή επιτυχία
Συνταγή από την Αρετή Παπαδοπούλου