Σουτζουκάκια Σμυρνέικα Παραδοσιακά: η αυθεντική συνταγή

You are currently viewing Σουτζουκάκια Σμυρνέικα Παραδοσιακά: η αυθεντική συνταγή

Σμύρνη χωρίς σουτζουκάκια Σμυρνέικα Παραδοσιακά δεν λογίζεται. Σήμερα παρουσιάζουμε μια από τις χαρακτηριστικές και σχετικά απλές συνταγές της μικρασιάτικης κουζίνας, η οποία έχει τις ρίζες της στη Σμύρνη.

Ο Κεφτές από τη Σμύρνη

Το μόνο «αδύνατο σημείο» αυτής της γευστικής κουζίνας είναι τα πολλά σκεύη (τζουμπλέκια) που απαιτούνται, αλλά αξίζει τον κόπο, καθώς το αποτέλεσμα πάντα δικαιώνει τις προσδοκίες μας. Αυτή η συνταγή έχει ρίζες από την Ελλάδα και την Τουρκία, κάτι απολύτως φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς την ιστορία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Ο όρος «σουτζουκάκι» προέρχεται από την τουρκική λέξη Sucuk, που σημαίνει λουκάνικο, ενώ η κατάληξη –ακι υποδηλώνει «μικρό». Έτσι, η ετυμολογία τους συνδέεται με την έννοια «μικρό λουκάνικο».

Η ελληνική παρέμβαση ήταν να μην κλείνουν τον κιμά σε έντερο, όπως γίνεται με τα λουκάνικα, αλλά να τον πλάθουν σε μικρά μακρόστενα κιοφτεδάκια, τα οποία σερβίρονται με παχιά, μυρωδάτη σάλτσα. Γι’ αυτό και ονομάστηκαν σουτζουκάκια Σμυρνέικα και Πολίτικα.

Η τουρκική ονομασία για αυτό το ελληνικό πιάτο είναι İzmir köfte, δηλαδή κεφτές από τη Σμύρνη. Όλοι γνωρίζουμε πόσο λαχταριστά είναι τα σουτζουκάκια, οπότε ας προχωρήσουμε στη συνταγή. Οι γιορτές πλησιάζουν, ιδανική ευκαιρία για να την ετοιμάσετε!

Η Αυθεντική Συνταγή

Υλικά για Κιοφτεδάκια

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ½ μοσχαρίσιο και ½ αρνίσιο ή χοιρινό)
  • 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (χωρίς κόρα)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτήρι κρασιού Μαυροδάφνη
  • 3 αβγά
  • ½ κουταλιά σούπας βούτυρο
  • 2 τριμμένα κρεμμύδια
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 φλιτζάνι του καφέ λευκό αλεύρι
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση Συνταγής για τα Κιοφτεδάκια

  1. Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και μουλιάζουμε το ψωμί σε ένα ποτήρι Μαυροδάφνη.
  2. Μόλις μουλιάσει το ψωμί, το στύβουμε καλά και το προσθέτουμε στον κιμά.
  3. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε στο μείγμα. Να είναι πολύ λεπτός, μπορείτε να τον κόψετε και με μαγειρικό ψαλίδι.
  4. Σε ένα τηγάνι, βάζουμε ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κύμινο. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά μέχρι να απελευθερώσει το άρωμά του.
  5. Λιώνουμε τα σκόρδα σε γουδί (ή μούλτι) με μια πρέζα αλάτι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι. Τα σωτάρουμε ελαφρώς.
  6. Όταν το κρεμμύδι γυαλίσει, προσθέτουμε μια πρέζα ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας Μαυροδάφνη. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 3 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε το μείγμα του κρεμμυδιού στον κιμά, προσθέτουμε τα αβγά, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και κόκκινο καυτερό πιπέρι.
  8. Ζυμώνουμε καλά για 10 λεπτά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 40 λεπτά.

Υλικά για τη Σάλτσα

  • 1 κιλό ντομάτες
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 ποτήρι Μαυροδάφνη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • Λίγο λάδι
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση Συνταγής για τη Σάλτσα

  1. Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και τις κρατάμε σε ένα μπολ.
  2. Στο τηγάνι που κάναμε το μείγμα κρεμμυδιού, ρίχνουμε 3 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ξανθύνει.
  3. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε 1 ποτήρι Μαυροδάφνη και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σάλτσα. Προσθέτουμε τις ντομάτες, μια πρέζα αλάτι, λίγο χλιαρό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 °C.
  5. Σε ένα ταψί, ρίχνουμε τη σάλτσα, την κανέλα, λίγο λάδι, αλατοπίπερο και λίγο χλιαρό νερό.

Κιμάς… η Συνέχεια

Αφού περάσουν 40 λεπτά, βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, τον ζυμώνουμε και πλάθουμε τα σουτζουκάκια, βουτώντας τα χέρια μας στο κρασί που μουλιάσαμε το ψωμί.

  1. Έχουμε κόψει ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας πασπαλισμένο με αλεύρι. Ρολάρουμε τα σουτζουκάκια πάνω στο αλεύρι.
  2. Σε ένα τηγάνι, βάζουμε βούτυρο με λίγο λάδι και τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν.
  3. Αφού τελειώσουμε το τηγάνισμα, καθαρίζουμε το τηγάνι από τα καμένα υπολείμματα του κιμά.
  4. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ρίχνουμε το καθαρό βούτυρο στη σάλτσα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα σουτζουκάκια.
  5. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ανοίγοντας τον φούρνο για να τα «λούσουμε» με τη σάλτσα κατά διαστήματα. Αυτό τα κάνει ζουμερά και γευστικά.

Συνοδευτικά

Τα σουτζουκάκια μπορείτε να τα συνοδεύσετε με:

  • Ρύζι
  • Μακαρόνια
  • Χυλοπίτες
  • Πουρέ
  • Αραβικές πίτες με γιαούρτι και πάπρικα

Για τους vegan φίλους: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον κιμά με κιμά σόγιας και το βούτυρο με φυτική μαργαρίνη.

Tip: Αν δεν έχετε Μαυροδάφνη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκινο κρασί, το οποίο απλώς ζεσταίνετε και προσθέτετε μια κουταλιά μέλι.

Καλή επιτυχία με τα Σμυρνέικα σουτζουκάκια και καλή όρεξη!

Υ.Γ.: Αν περισσέψει κρασί από το μουλιασμένο ψωμί, μην το πετάτε στον νεροχύτη, αλλά ρίξτε το στη γλάστρα του βασιλικού. Οι Σμυρνιές έλεγαν ότι είναι μεγάλη αμαρτία, καθώς το κρασί συμβολίζει το αίμα του Χριστού, την «Άμπελο την Αληθινή».