Από την Κούταλη της Προποντίδας μια συνταγή για πασχαλινά τσουρέκια που ξεχωρίζουν για την αφράτη υφή, το πλούσιο άρωμα και τη μοναδική γεύση τους. Η συνταγή μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά και αποτελεί μια ζωντανή μνήμη της Μικρασιατικής κληρονομιάς.
Συνταγή για πασχαλινά τσουρέκια από την Κούταλη Προποντίδας
Υλικά
120 γραμμάρια μαγιά
2 κιλά αλεύρι
400 γραμμάρια βούτυρο
600 γραμμάρια ζάχαρη
μισό κιλό γάλα
μαστίχα κοπανισμένη
κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι (κοπανισμένα)
1 αυγό για το άλειμμα
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη λιώνουμε τη μαγιά με λίγο ζεστό νερό και προσθέτουμε 5-6 κουταλιές αλεύρι ώστε να γίνει σαν κουρκούτι. Το σκεπάζουμε καλά και το αφήνουμε να ανέβει.
- Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα να ζεσταθούν (να μην καίνε) και ετοιμάζουμε τα μυρωδικά (χτυπάμε τη μαστίχα σε γουδί με ένα κουταλάκι ζάχαρη και κοσκινίζουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά (κανέλα, μπαχάρι, γαρύφαλλο).
- Μόλις ανέβει η μαγιά, ρίχνουμε όλο το αλεύρι, τα μυρωδικά, το μείγμα που έχουμε στην κατσαρόλα και αρχίζουμε το ζύμωμα. Στην κατσαρόλα που είχαμε το μείγμα προσθέτουμε νερό και το τοποθετούμε στη φωτιά, ώστε να είναι χλιαρό.
- Ανα διαστήματα βουτάμε τα χέρια μας μέσα στο χλιαρό νερό και εξακολουθούμε το ζύμωμα. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτη. Το σκεπάζουμε πολύ καλά, ώστε να είναι ζεστό και το αφήνουμε περίπου δυο ώρες να ανέβει καλα
- Μόλις ανέβει, πλάθουμε τα τσουρέκια μας στο σχήμα και μεγεθος που επιθυμούμε και τα σκεπάζουμε και πάλι (με ένα τραπεζομάντηλο). Αφού τα έχουμε πλάσει όλα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς (στις αντιστάσεις-πάνω-κάτω).
- Όταν σβήσει ο φούρνος, βάζουμε το πρώτο ταψί αφού προηγουμένως έχουμε αλείψει τα τσουρέκια με αυγό χτυπημένο με λίγο νερό και έχουμε κάνει βούλες από μπαχάρι και γαρύφαλλο. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
Καλή Επιτυχία
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!
Τριανταφυλλιά Μήτρου