Το Πολίτικο τσουρέκι δεν είναι απλά ένα γλυκό. Είναι μια παράδοση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, φέρνοντας μαζί της μνήμες, συναισθήματα και την αίσθηση της γιορτής. Αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού Πάσχα, με την πλούσια γεύση και το μοναδικό άρωμά του.
Υπάρχουν διάφορες συνταγές για το πολίτικο τσουρέκι, με μικρές παραλλαγές στα υλικά και την εκτέλεση. Κάθε οικογένεια έχει τα δικά της μυστικά για να φτιάξει το τέλειο τσουρέκι, που θα γλυκάνει τους ουρανίσκους και θα ζεστάνει τις οικογενειακές στιγμές
Υλικά
7 Φλ. αλεύρι (μαλακό)
1 2/3 Φλ.βούτυρο
1 2/3 Φλ. ζάχαρη
50 γρ. μαγιά (φρέσκια)
6 αυγά
1,5 Φλ. γάλα (χλιαρό)
1 κ. γλυκού μαχλέπι
1/2 κ. γλυκού αλάτι
1/2 πορτοκάλι (ξύσμα)
1/2 λεμόνι (ξύσμα)
200 γρ. αμύγδαλα (ξεφλουδισμένα)
Εκτέλεση
- Βάζουμε το γάλα στη φωτιά να γίνει χλιαρό.
- Σε μία λεκάνη διαλύουμε την μαγιά στο γάλα, προσθέτουμε 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την ζύμη για τσουρέκια (σε ζεστό μέρος) να φουσκώσει μέχρι να γίνει διπλάσιο το μείγμα.
- Σε μία κατσαρόλα σε πολλή χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
- Χτυπάμε καλά τα 5 αυγά και τα προσθέτουμε στο βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτουμε το μαχλέπι, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και το αλάτι.
- Χύνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στην λεκάνη με την μαγιά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε τα τσουρέκια.
- Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη ομοιόμορφη.
- Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια τα οποία τα πλάθουμε σε μεγάλα τσουρέκια.
- Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180c.
- Αλείφουμε με αυγό τα τσουρέκια και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα – ψήνουμε για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσουν.