You are currently viewing Τι συμβαίνει στη Νέα Σμύρνη με την Ευαγγελική Σχολή;

Τι συμβαίνει στη Νέα Σμύρνη με την Ευαγγελική Σχολή;

eyaggelikh_sxoli

Ποιοί θέλουν να αποκοπεί η ιστορία του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής σήμερα  στη Νέα Σμύρνη, από την ιστορική συνέχεια της Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης; Μπορεί μια απλή μετονομασία να σβήσει την ιστορία;

 

Ο  ιστορικός Σύλλογος των Φοιτησάντων εις την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, με επιστολή του προς τον Σύνδεσμο Αποφοίτων  του Πρότυπου και Πειραματικού Λυκείου «Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης», διαμαρτύρεται για την πρόθεση ορισμένων να διαστρεβλώσουν την ιστορική συνέχεια της Σχολής, η οποία επανιδρύθηκε το 1934-1935 από σπουδαίους Μικρασιάτες Αποφοίτους της Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης και λειτουργεί ως σήμερα.  Η Σχολή από το 1934 ως το 1971 είχε τον τίτλο Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης και από το 1972 μετονομάστηκε σε Πρότυπο και Πειραματικό Λύκειο “Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης”.

protypos eyaggeliki sxoli smyrnis

 

Ακολουθεί η επιστολή του Συλλόγου Φοιτησάντων στην Ευαγγελική Σχολή που κοινοποιήθηκε στο Δίκτυο Μικρασιάτης:

Προς τον κ. Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ, του Συνδέσμου  Αποφοίτων

Προτύπου και Πειραματικού Λυκείου «Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης»

 

Νέα Σμύρνη  26  /11  /2014

Κυρίες, Κύριοι,

Εμείς, οι απόφοιτοι της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, από της επανιδρύσεώς της στη Νέα Σμύρνη το 1935, με την επωνυμία «Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης» (ΒΔ 6/4/35 ΦΕΚ 177/35), έως το 1971 συνομολογώντας  επώνυμα το παρόν ως «Σύλλογος των Φοιτησάντων εις την Ευαγγελικήν Σχολήν Σμύρνης» , σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι και ευελπιστούμε ότι θα κατανοήσετε και θα αποδεχθείτε όσα παρακάτω αναφέρουμε σχετικά με την ιστορική συνέχεια του σχολείου του οποίου το τιμημένο όνομα αναφέρεται και στα δικά σας απολυτήρια .

Την 14η Σεπτεμβρίου 2014 σε κοινοποίηση, φίλου της σελίδας σας στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook), του  Link από  την Wikipedia σχετικά με την Ιστορία της Ευαγγελικής, αναρτήθηκε σχόλιο του τέως Προέδρου και νυν μέλους του ΔΣ του Συνδέσμου σας, κυρίου Δ. Παπαδημητρίου, το οποίο παραποιεί την ιστορική συνέχεια του σχολείου από την επανίδρυσή του, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, το 1934-1935 στην Νέα Σμύρνη μέχρι σήμερα.

Ο κος Παπαδημητρίου θεωρεί ότι το σχολείο, το οποίο ιδρύθηκε, έφερε μεν την ονομασία «Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης», πλην όμως δεν συνέχισε το έργο της εν Σμύρνη Ευαγγελικής Σχολής, από την ίδρυσή της το 1733 έως την αποφράδα ημέρα της πυρπόλησης της Σμύρνης με όλα τα τραγικά επακόλουθα.

Θεωρεί δε ότι το 1971 και μετά την θεσμοθέτηση από την Πολιτεία και την αναβάθμιση του σχολείου σε Πρότυπο, «τότε ακριβώς ιδρύθηκε μια εντελώς νέα Σχολή, η πρότυπος Ευαγγελική ( το μετέπειτα Πρότυπο-Πειραματικό) το οποίο και συνεχίζει το έργο της εν Σμύρνη Ευαγγελικής Σχολής».

Επίσης επισημαίνει, ο κύριος Παπαδημητρίου, ότι: «στο δικό μας σχολείο υπάρχουν μαθητολόγια μόνο από τη χρονιά 1971-72 και ότι της παλιάς Ευαγγελικής 1934-1971 βρίσκονται ακόμα στο σχολείο που στεγάζεται το Λύκειο Α΄ Νέας Σμύρνης (ΛΑΝΣ)». Το θέμα μας είναι γνωστό και στην ουσία είναι εντελώς γραφειοκρατικό και δεν αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του. Το αρχείο σίγουρα θα έπρεπε να είχε μεταφερθεί στο νέο κτίριο της οδού Λέσβου.

Εμείς, οι απόφοιτοι της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, με απολυτήρια που φέρουν  την ίδια σφραγίδα της Ιστορικής Σχολής  από την επανέναρξή της 1934-35 έως 1971 όπως και αυτά  από του 1972 μέχρι σήμερα, ζητούμε από τον νέο πρόεδρο κ. Α. Τσιμπερδώνη να δηλώσει εγγράφως την αντίθεση του Συνδέσμου σας στις απόψεις του τ. Προέδρου κ. Παπαδημητρίου,  σχετικά με την  ιστορική συνέχεια της Ευαγγελικής Σχολής, ο δε τ. Πρόεδρος  να διορθώσει ή να διαγράψει το σχόλιό του, το οποίο εμφανίζεται στο διαδίκτυο και αποπροσανατολίζει τους αναγνώστες σε ό τι αφορά στην Ιστορική συνέχεια και αλήθεια.

Επίσης, σε ό τι αφορά στην Ιστοσελίδα του Συνδέσμου σας, έχουμε παρατηρήσει κάποιες ασάφειες, παραλείψεις και αλληλοσυγκρουόμενες έννοιες, οι οποίες θα διευκόλυναν την οιαδήποτε παρερμηνεία και παραποίηση της Ιστορίας.

Παρακαλούμε, να προβείτε στις ανάλογες διορθώσεις και αποσαφηνίσεις στα κείμενα της Ιστοσελίδας σας,  που αφορούν στην Ιστορική συνέχεια της Σχολής.

Θα σας προτείναμε προς τούτο να συμβουλευτείτε την Ιστοσελίδα του σχολείου και να συνεργαστείτε με τους αρμόδιους καθηγητές.

Μπορείτε επίσης να ανατρέξετε και στην αντίστοιχη Ιστοσελίδα του Συνδέσμου Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής, Πρότυπου-Πειραματικού σήμερα, που και αυτή ξεκίνησε σαν ένα απλό σχολείο και στην πάροδο των ετών αναβαθμίστηκε σε Πρότυπο και που φέρει σήμερα την ίδια με το δικό μας διάκριση.

Για την Ιστορία, επί του θέματος, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι, εάν δεν υπήρχαν οι Πρόσφυγες  Μικρασιάτες, οι οποίοι  από του 1934-35 επανίδρυσαν την  «ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΜΥΡΝΗΣ» στη Νέα Σμύρνη ίσως σήμερα να μη υπήρχαν απόφοιτοι με τον τίτλο αυτής της Σχολής. Και να συμπληρώσουμε επίσης ότι, ήταν Σημαντικοί Μικρασιάτες, Καταξιωμένοι  Απόφοιτοι της Ευαγγελικής Σχολής στην Σμύρνη, οι οποίοι μαζί με τους άξιους διδάσκοντες στο σχολείο, όταν αυτό στεγαζόταν στην Κεντρική Πλατεία και εν συνεχεία από το 1966 στα κτίρια δίπλα στον Πανιώνιο, κατάφεραν την θεσμοθέτηση του σε Πρότυπο. Και  τούτο διότι το σχολείο, δεν έπαυε να λειτουργεί με την ποιότητα και το κύρος ενός άτυπα προτύπου σχολείου με αποτέλεσμα να κριθεί και να αξιολογηθεί θετικά για την αναβάθμισή του σε Πρότυπο. 

Να γνωρίζετε δε ότι, σε ποσοστό που ξεπερνούσε το 80% και πλέον, οι αποφοιτήσαντες από την Ευαγγελική Σχολή πριν θεσμοθετηθεί σε Πρότυπο ήσαν και είναι επιστήμονες κύρους σε όλες τις βαθμίδες του πνευματικού, επιστημονικού και επιχειρηματικού τομέα όχι μόνο εντός της Επικράτειας αλλά και στις πέντε Ηπείρους.

Επίσης θέλουμε να σας ενημερώσουμε σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε ότι, ήταν οι ίδιοι σημαντικοί Μικρασιάτες καταξιωμένοι απόφοιτοι ή απλά φοιτήσαντες στην Ευαγγελική Σχολή στη Σμύρνη, οι οποίοι ίδρυσαν και το Σύλλογό μας το 1970 με βασικό σκοπό την αναβάθμιση της ήδη λειτουργούσης Σχολής.

Ο Σύλλογος συνέχισε τη λειτουργία του με επιτυχία τα επόμενα χρόνια, με τη συμμετοχή πλέον μελών και τους φοιτήσαντες στην Ευαγγελική Σχολή στη Νέα Σμύρνη. Διοικείται από 9μελές Συμβούλιο και οι βασικές δραστηριότητές του είναι πολιτιστικές εκδηλώσεις για την προαγωγή των ψυχικών και πνευματικών δεσμών μεταξύ των μελών και η σύσφιξη των σχέσεων όλων των πρώην συμμαθητών. Τα γραφεία του είναι στην οδό Ν. Πλαστήρα77 και Μέλιτος 1-3 στη Νέα Σμύρνη, τηλ.  210 9313761, όπου υπάρχει και εντευκτήριο για τα μέλη, κάθε Τετάρτη απόγευμα.

Μεταξύ των μελών του Συλλόγου είναι πολλοί έγκριτοι νέο-σμυρνιώτες και μέλη του δημοσίου βίου της πόλης, οι οποίοι φοίτησαν ως επί το πλείστον κατά τις δεκαετίες 1950 και 1960 της μεγάλης ακμής της Σχολής στη Νέα Σμύρνη. Βασική επιδίωξη της σημερινής διοίκησης είναι η αύξηση των ενεργών μελών του Συλλόγου με τη συμμετοχή αποφοίτων νεοτέρων τάξεων. Έτσι θα συνεχισθεί και θα διατηρηθεί η μακρά παράδοση των αρχών, που δίδαξε η ιστορική αυτή σχολή, σε όλες τις φάσεις λειτουργίας της, με τις οποίες γαλουχήθηκαν χιλιάδες Έλληνες από το 1733 μέχρι σήμερα.

Ευελπιστούμε ότι θα κατανοήσετε αυτά που αναφέραμε παραπάνω για την αποκατάσταση της αλήθειας για τη ιστορική συνέχεια της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης από την επανίδρυσή της από το 1935 έως σήμερα. Προσβλέπουμε δε σε μια καλή συνεργασία μεταξύ των συλλόγων μας, οι οποίοι άλλωστε επιδιώκουν τους ίδιους σκοπούς και διατελούμε.

Με Τιμή,

 

Ο Πρόεδρος                                                                                        Ο Γενικός Γραμματέας

Αλέξανδρος Χρηστίδης                                                                                  Ιωάννης Ελπιζιώτης

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  47  =  56