Σταμάτης Χατζήμπεης, ο Τσεσμελής βουλευτής Πειραιά

You are currently viewing Σταμάτης Χατζήμπεης, ο Τσεσμελής βουλευτής Πειραιά

Το σεμνό παλικάρι του Τσεσμέ, ο συνταγματάρχης σε πολεμική διαθεσιμότητα, ο Μικρασιάτης Σταμάτης Χατζήμπεης, δεν πρόλαβε να διαβάσει  το δεύτερο μέρος της μελέτης του  για την αγαπημένη του πατρίδα την Κρήνη (Τσεσμέ) της Ερυθραίας στα Μικρασιατικά Χρονικά (12ος τόμος).

Ο Στρατιωτικός και Πολιτικός Σταμάτης Χατζήμπεης

Ο Σταμάτης Χατζήμπεης του Στέφανου, γεννήθηκε στα 1895, στην Κρήνη της Μικράς Ασίας. Για τον θάνατό του δεν έκλαψαν μόνο οι πατριώτες του αλλά γενικά οι πρόσφυγες, αφού αφιέρωσε τη ζωή του στην υποστήριξη τους. Ονομαστός για την παλικαριά του, χωρίς επίδειξη, χωρίς θόρυβο με ύφος πάντα ταπεινό. Από το 1913 ως εθελοντής  στο λόχο του Πλαστήρα, πολέμησε στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, προσχώρησε στο κίνημα της Θεσσαλονίκης και πολέμησε σε όλες τις μάχες του Μακεδονικού Μετώπου. Στη μάχη της Δοϊράνης πληγώθηκε βαρύτατα στο μάτι του και από το τραύμα αυτό υπέφερε ως το τέλος της ζωής του. Με σώμα Μικρασιατών Εθελοντών πολέμησε στη Μικρα Ασία και μετά έλαβε μέρος  στην επανάσταση του Πλαστήρα το 1922.

Ο Σταμάτης Χατζήμπεης, εκλέχθηκε βουλευτής Πειραιώς, το 1932 και 1933, επανεξελέγη το 1936 με το κόμμα των Φιλελευθέρων και το 1950 με το κόμμα των Αριστερών Φιλελευθέρων. διορίσθηκε Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Πρόνοιας και έταξε τον εαυτό του στην υπεράσπιση των προσφυγικών συμφερόντων μέχρι το θάνατό του στις 8 Νοεμβρίου του 1963 (Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών).

Πηγή: Μικρασιατικά Χρονικά (12ος τόμος)

Αφήστε μια απάντηση