Τις Απόκριες στο Κορδελιό, πιο αγαπημένο προάστιο της Σμύρνης, την Περαία ή Πέρα-Μεριά, γνωστό και ως Καρσιγιακά, οι κάτοικοι ζουν μοναδικές στιγμές γλεντιού και διασκέδασης. Αυτή η γιορτή του καρναβαλιού έχει ρίζες βαθιές στην παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου, και η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη από χαρά και ενθουσιασμό, κυρίως τις Κυριακές.
Καθώς πλησιάζουν οι Απόκριες, οι δρόμοι στο Κορδελιό, γεμίζουν με κόσμο που μασκαρεύεται και ετοιμάζεται για τη γιορτή. Οι μασκαράδες, που ονομάζονται «κουδουνάτοι», δημιουργούν έναν εκκεντρικό και ζωντανό θόρυβο, αν και συχνά δεν φορούν κουδούνια. Πολλοί άντρες ντύνονται γυναίκες, υπερβάλλοντας με τις εμφανίσεις τους, ενώ οι γυναίκες από την άλλη πλευρά επιλέγουν αντρικά ρούχα, δημιουργώντας μια ανατροπή στα παραδοσιακά φύλα. Αυτές οι μεταμφιέσεις δεν έχουν μόνο ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά και μια δόση χιούμορ, καθώς οι συμμετέχοντες προσπαθούν να προκαλέσουν γέλιο και χαρά στους γύρω τους.
Οι περισσότεροι άντρες επιλέγουν να φορέσουν ζεϊμπέκικες στολές, συχνά συμπληρωμένες με μαχαίρια στη μέση τους, που προσθέτουν μια αίσθηση περιπέτειας στην εμφάνισή τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων, οι άντρες κάνουν τρέλες και άσεμνες χειρονομίες, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ελευθερίας και απελευθέρωσης από τα καθημερινά βάρη. Οι οικογένειες συγκεντρώνονται σε σπίτια, γεμίζοντας τους χώρους με γέλια και φωνές. Οι γυναίκες ειδικά παίζουν τουμπελέκι, ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο, και οι ήχοι του συνδυάζονται με τα τραγούδια και τους χορούς που ακολουθούν.
Ο χορός είναι αναπόσπαστο κομμάτι των Αποκριών, με ζειμπέκικους και μπαλους να κυριαρχούν στα πάρτι. Οι συμμετέχοντες χορεύουν με πάθος, εκφράζοντας τη χαρά τους και δημιουργώντας μια ενωτική αίσθηση ανάμεσα στους παρευρισκόμενους. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, οι οικογένειες προτιμούν να μαγειρεύουν μόνο ζυμαρικά, μπουγάτσες και γλυκά του ταψιού, προσφέροντας στους καλεσμένους μια γευστική εμπειρία που αναδεικνύει τις γαστρονομικές παραδόσεις της περιοχής.
Ακολουθεί η Καθαρή Δευτέρα, μια ημέρα που σηματοδοτεί την αρχή της Σαρακοστής. Όλο το Κορδελιό συγκεντρώνεται στα Πετρωτά, μια τοποθεσία που έχει γίνει συνώνυμη με τις Αποκριές. Εκεί, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να απολαύσουν θαλασσινά και άλλα εδέσματα, συνεχίζοντας το γλέντι με αμείωτο κέφι όλη την ημέρα. Το κέφι κορυφώνεται με χορούς, τραγούδια και αστεία, καθώς οι κάτοικοι αφήνουν πίσω τους τις καθημερινές μέριμνες και απολαμβάνουν τη συντροφικότητα και τη μαγεία της γιορτής.
ΔΠ
Πηγή: Το Κορδελιό, Νίκου Καραρά, 1971