Ο Υμνος των Τσεσμελήδων σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση

You are currently viewing Ο Υμνος των Τσεσμελήδων σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση

Ο Υμνος των Τσεσμελήδων, Πατρίδα μου Τσεσμέ, είναι ο 15ος ποιητικός – μουσικός ύμνος που συνέθεσε ο αείμνηστος Σμυρνιός γιατρός,  μουσουργός και ποιητής  Δημήτρης Αρχιγένης.

Με την ευκαιρία των  25 χρόνων από την ίδρυση της Ενώσεως Μικρασιατών Κρήνης Τσεσμέ (1979), ο μουσουργός και ποιητής Δημήτριος Αρχιγένης, συνέθεσε τον Υμνο αυτό σε δίφωνο μελωδικό τραγούδι, με συνοδεία πιάνου που  συμπληρώνει την εναρμόνηση, για να το τραγουδούν οι απόγονοι των Τσεσμελήδων και να θυμούνται έτσι τα άγια εκείνα χώματα των προγόνων τους.

Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση  ο Υμνος των Τσεσμελήδων, ερμηνεύτηκε σε φιλολογική βραδιά στη μνήμη του Τσεσμελή Λογοτέχνη και Ποιητή Διονύσιου Τροβά, σε εκδήλωση της Ενωσης Κάτω Παναγιάς Μικράς Ασίας, σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Σμύρνης.

Ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους  στον Πολυχώρο Γαλαξίας στη Νέα Σμύρνη (10-2-2025), η Λίλα Παυλάτου,  νύφη του Δ. Τροβά απέδωσε με συγκίνηση για πρώτη φορά τον μελωδικό Υμνο των Τσεσμελήδων με την Ελένη Μαρίνη να τη συνοδεύει στο πιάνο.

Δημήτρης Αρχιγένης

Ο ιατρός Δημήτριος Αρχιγένης γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1893 και πέθανε στη Νέα Σμύρνη το 1987. Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης  και το Γερμανογαλλικό Κολλέγιο των Μεχιτταριστών πατέρων Βιέννης.  Σπούδασε ιατρική στο Παρίσι  και συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Αγγλία, την Γερμανία και την Ελβετία.  Στο Παρίσι απέκτησε επίσης διπλώματα από την θεραπευτική κλινική  καρδιακών νοσημάτων, ιατροδικαστού, επιστημονικής αστυνομίας, αποικιακού ιατρού, ναυτιλιακής ιατρικής, Εμβρυολογίας, Γεωλογίας, Βοτανικής και Ορυκτολογίας.  Στο Παρίσι σπούδαε ακόμα ψυχολογία και λαογραφία. Στην Ελβετία σπούδασε  διαιτητική.

Το 1928 εγκαταστάθηκε ως ιατρός καρδιολόγος στην Αθήνα και είναι ο πρώτος ο οποίος έφερε στην Ελλάδα ηλεκτροκαρδιογράφο.  Από το 1946 άρχισε να συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά, δημοσιεύοντας άρθρα για τις πέραν του Αιγαίου Πατρίδες, ενώ εξέδωκε και πλήθος λογοτεχνικών βιβλίων, καθώς και μελέτες για τη Σμύρνη.  Από νεαρή ηλικία ήταν τέλειος πιανίστας. Τις μουσικές του σπουδές ολοκλήρωσε στο Παρίσι. όπου σπούδασε αρμονία, αντίστιξη και ενορχήστρωση. Στα έργα του συγκαταλέγονται  και πολλές μουσικές συνθέσεις. Υπήρξε τέλος ζωγράφος, ακολουθώντας την τεχνοτροπία ενός ιδιότυπου συμβολισμού.  Εργα του έχουν εκτεθεί, εκτός από την Αθήνα και σε διεθνεις εκθέσεις ιατρών, ζωγράφων στο Παρίσι, Λονδίνο, Τορίνο και Αμβέρσα.

Λίλα Παυλάτου

Η Λίλα Παυλάτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και την Κεφαλλονιά. Είναι απόφοιτος της Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΣΟΕ). Εχει μταπτυχιακό τίτλο στην τραπεζική και χρηματοποκονομικη και εργάζεται ως Ελέγκτρια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σπούδασε πιάνο, αρμονία, μονωδία και μελοδραματική στο Εθνικό Ωδείο στις στάξεις των σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γεωργίου Ζερβάννου, Λέλας Στάμος και Κώστα Πασχάλη. Είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Τροβά με τον οποίο έχει δύο απιδια τον Διονύση και τον Βασίλη.

Ελένη Μαρίνη

Η Ελένη Μαρίνη γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία επτά ετών  με την Δέσποινα Καρυδοπούλου. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών έδωσε τις διπλωματικές της εξετάσει με καθηγητή τον Δημήτρο Τουφεξή  στο Αττικό Ωδείο, αποσπώντας τον βαθμό Αριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και χρυσό μετάλλιο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου εισήχθη πρώτη.  Φοίτησε ως υπότροφος στο Royal Conservatoire of Scotland από το οποίο έλαβε δίπλωμα και ακλούθως μάστερ. Εχει δώσει πολυάριθμές συναυλίες  στην Ελλάδα και τη Σκωτία και έχει συμπράξει με την ορχήστρα του Αμερικάνικού Κολλεγίου Αθηνών, την ορχήστρα Μουσικής Ακαδημίας της Σκωτίας και άλλες. Ζει και εργάζεται  στην Αθήνα σε σχολεία τρης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και μουσικό σχολείο.

Υμνος των Τσεσμελήδων μουσική στίχοι


Ο Υμνος των Τσεσμελήδων

Πατρίδα μου Τσεσμέ

Ποίηση και Μουσική: Δημήτρης Ι. Αρχιγένης

Στροφή Πρώτη

Λιμάνι του Αιγαίου, σμαράγδι Ιωνικό,
τη Χίο που αντικρίζεις με πόθο μυστικό,
προσμένεις να γυρίσουν οπίσω τα παιδιά σου
μες στη γλυκιά αγκαλιά σου
στο χώμα το πατρικό.

Στροφή Δεύτερη

Τα καρπερά σου αμπέλια στις πράσινες πλαγιές
τα ξακουστά λουτρά σου της γιατρειάς πηγές
καράβια σου φορτώνουν σταφίδα κεχριμπάρι
μα κι ασημένιο ψάρι
για χώρες γειτονικές.

Επωδός

Εκεί στην Ερυθραία μας βασίλευες εσύ,
Δεσπότη είχες Αγιο, Μητρόπολη χρυσή,
πατρίδα των προγόνων μας, Τσεσμέ θα σε κρατώ
παντοτινά μες στη καρδιά
σαν τίμιο φυλακτό.

Mikrasiatis, πηγές: Κήρυκας Νέας Σμύρνης, Ενωση Κάτω Παναγιάς Μικράς Ασίας

Αφήστε μια απάντηση