Μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στο Μελί Μεγάρων

You are currently viewing Μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στο  Μελί Μεγάρων

Το δικό του Μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού απέκτησε η προσφυγική συνοικία του Νέου Μελιού στα Μέγαρα.

Στην είσοδο της πλατείας του Μελιού με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και των γραφείων του Πολιτιστικού Συλλόγου, δεσπόζει το έργο του γλύπτη Γ. Κικκώτη, στη μνήμη των ξεριζωμένων από τη μικρασιατική καταστροφή.

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Μικρασιατικού Ελληνισμού πραγματοποιήθηκαν με συγκίνηση, παρουσία πλήθους κόσμου, το πρωί της Κυριακής 18 Ιουνιου 2023, από τον Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνο, τον Μητροπολίτη Κορίνθου κ.κ. Διονύσιο, οι οποίοι τέλεσαν δέηση, το δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη και την πρόεδρο του Προοδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Μελιού Μεγάρων Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, Ελευθερία Καλαϊτζή.

 

Ο Μελιώτης Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος

Ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος, Μελιώτης και ο ίδιος στην καταταγωγή από τους γονείς του (Γεώργιος και Ασπασία Μάνταλου) δήλωσε συγκινημένος:

«Αισθάνομαι τόσο συγκινημένος, γιατί εδώ έπαιξα, εδώ καλλιέργησα την εκκλησιαστική μου κλίση, εδώ έχω τους φίλους μου και τους συγγενείς μου. Εδώ είναι όλοι αυτοί που μου θυμίζουν την καταγωγή μου και χαίρομαι γιατί 100 χρόνια μετά αυτή η πατρίδα θυμήθηκε και αισθάνθηκε την υποχρέωση να ξεπληρώσει το χρέος στους ανθρώπους αυτούς που έχασαν τα πάντα εκεί αλλά δεν τους στέρησε κανείς το πύρωμα της καρδιάς. Γιατί Μελιώτης «εκεί», σήμαινε παλικάρι, σήμαινε πατριώτης. Μελιώτης «εκεί» σήμαινε μέλος της ορθόδοξης εκκλησίας.

Μελιώτης «εκεί» σήμαινε άνθρωπος έξυπνος, άνθρωπος των γραμμάτων, του εμπορίου και της προόδου. Θυμάμαι την μάνα μου αλλά και τη θεία μου τη Μαριάνθη Βαγιανού να λένε ότι ο μόνος τόπος που χορεύει γυναίκα χασάπικο (αντρικό χορό), είναι το Μελί, με τη διαφορά ότι οι κινήσεις της γυναίκας διακρίνονται για την σεμνότητα και το ήθος της» ανέφερε εμφανώς συγκινημένος ο κ.κ. Διονύσιος θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι οι Μελιώτες από καταγωγής ήταν άνθρωποι οικογενειάρχες με αγάπη προς τις γυναίκες τους και καλλιεργημένοι σε όλα τα επίπεδα. «Είμαι ένα μαζί σας»

 

Μνήμη Μικρασιατικού Ελληνισμού

«Το μνημείο κρατάει ζωντανή τη φλόγα της μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού» τόνισε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιού Ελυθερία Καλαϊζή, η οποία μαζί με το συμβούλιο αγωνίσθηκαν για να γίνει το μνημείο και να κρατάει τις μνήμες των προγόνων μας ζωντανές…

ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕΛΙ 4

ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕΛΙ 5
ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕΛΙ 1
ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕΛΙ 6
ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕΛΙ 3

Αφήστε μια απάντηση