Μνημείο για τον Ποντιακό και Μικρασιατικό Ελληνισμό στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών

You are currently viewing Μνημείο για τον Ποντιακό και Μικρασιατικό Ελληνισμό στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών

Το στοιχείο της ένωσης και κατ’ επέκταση της ενότητας όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού που έγιναν το απόγευμα της Πέμπτης 15 Ιουνίου σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, θα πρέπει να χαρακτηρίζει συνολικά όλες τις ομοσπονδίες, τους συλλόγους και τα σωματεία που εκπροσωπούν τους Πόντιους, τους Μικρασιάτες, τους Θρακιώτες, αφού όπως είπε «μόνο ενωμένοι και με τη στήριξη της Πολιτείας και της Τ.Α μπορούμε να πετύχουμε στον αγώνα για τη δικαίωση των νεκρών μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος προσθέτοντας ότι «έχουμε υποχρέωση να μην ξεχάσουμε, αφού οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους δεν έχουν μέλλον».

Στο μήνυμα αυτό συνέκλιναν όλες οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί του συνόλου των εκπροσώπων προσφυγικών φορέων που έδωσαν το «παρών» στα αποκαλυπτήρια. Κι όλοι μαζί συμφώνησαν ότι το Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού που φιλοτέχνησε ο επίτιμος καθηγητής της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Γιώργος Τσάρας για το δήμο Νεάπολης – Συκεών, αποτελεί πλέον ένα τοπόσημο μνήμης και επίγνωσης της ιστορίας.

Το μνημείο

Το επίκεντρο της εκδήλωσης ήταν φυσικά το μνημείο που φιλοτέχνησε ο Γιώργος Τσάρας, ο οποίος αφού έγιναν τα αποκαλυπτήρια από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, είπε ότι αυτό που γεννήθηκε στο μυαλό ως τίτλος είναι «Το μαύρο κύμα», και αφορά το μαύρο κύμα του 1922 που έφερε τους διωγμούς, την καταστροφή και την απόγνωση σε χιλιάδες ανθρώπους.

Το μνημείο έχει τη μορφή κεκλιμένης στήλης ύψους 6 μέτρων, προκειμένου να ξεχωρίζει μέσα στο αστικό τοπίο με τις ψηλές πολυκατοικίες.

 

Σύμφωνα με περιγραφή του δημιουργού του, στην κορυφή του υπάρχουν επτά φωτισμένα πουλιά για να μεταφέρουν παντού το μήνυμα της ζώσας μνήμης. Στη βάση της στήλης υπάρχουν δύο απεικονίσεις: Στη μία πλευρά απεικονίζεται το δράμα των Πόντιων και στην άλλη των Μικρασιατών τα οποία συνδέονται στενά μεταξύ τους και παρουσιάζονται σαν ένα.

Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι Προσφυγικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων (ΠΟΣΕΠ) Ιωάννης Κοβιτίδης, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Παύλος Καρυπίδης (ΠΟΠΣ), ο ο πρόεδρος Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Αντώνης Οραήλογλου.

Ο πρόεδρος Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Αντώνης Οραήλογλου, αφού επανέλαβε ότι οι λαοί που ξεχνούν το παρελθόν τους δεν έχουν μέλλον, σημείωσε ότι όλα τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες παλεύουν για τη διατήρηση της μνήμης αλλά και για να λάμψει η ιστορική αλήθεια, και συνεχάρη τον δήμαρχο για το εμβληματικό έργο όπως χαρακτήρισε το Μνημείο.