Μικρά Ασία 1922 – Κύπρος 1974: Μια κοινή ιστορία προσφυγιάς

You are currently viewing Μικρά Ασία 1922 – Κύπρος 1974: Μια κοινή ιστορία προσφυγιάς

Κοινή ιστορία προσφυγιάς  των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Κύπρου. Η ιστορία του Ελληνισμού είναι γεμάτη από τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τις ζωές χιλιάδων προσφύγων. Το 1922, μετά την καταστροφή της Σμύρνης, χιλιάδες Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ελλάδα, ενώ αρκετοί κατέφυγαν και στην Κύπρο.

Πενήντα δύο χρόνια αργότερα, το 1974, η Κύπρος γνώρισε μια παρόμοια μοίρα και προσφυγιά. Με την τουρκική εισβολή του Αττίλα, η βόρεια πλευρά του νησιού καταλήφθηκε, και η ελληνική κοινότητα υπήρξε θύμα νέας εκδίωξης. Οι πρόσφυγες της Κύπρου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον ίδιο θύτη που είχε προκαλέσει τον πόνο και την προσφυγιά στη Μικρά Ασία.

Αυτή την κοινή πορεία της προσφυγιάς επιχείρησαν να αναδείξουν με την τελετή αδελφοποίησής τους η Ένωση Μικρασιατών Γλυφάδας “Το Άργενον” και η Πολιτιστική Ένωση Κυπρίων Αττικής (Π.Ε.Κ.Α.) το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025 στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μελίνα Μερκούρη στην Άνω Γλυφάδα. Η εκδήλωση άρχισε με το καλωσόρισμα των προεδρών των δύο σωματείων, Μίκας Παπάζογλου και Αλέξη Κωνσταντίνου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) Γιώργος Συλλούρης και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) Δημήτρης Παντέλας.

Ιστορίες Προσφυγιάς

Οι μνήμες της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ζουν μέσα από τις διηγήσεις των προσφύγων και τις οικογένειές τους, ενώ οι συνέπειες της εισβολής του 1974 παραμένουν ανεπίλυτες. Την προσφυγιά και τις μαρτυρίες  όσων επέζησαν, των αιχμαλώτων της Κάτω Παναγιάς Μικράς Ασίας μοιράστηκε με το κοινό ο στιχουργός Νίκος Παπαχατζής, απαγγέλοντας ένα ποίημα για την Κύπρο που έγραψε ο ίδιος. Στη βιωματική της εμπειρία αναφέρθηκε η Κύπρια πρόσφυγας Άννα Σείσου, αναδεικνύοντας την άγνωστη ιστορία της φιλοξενίας 217  ασυνόδευτων παιδιών του 1974 στην  Μητρόπολη Ηλεία.

Ο κεντρικός ομιλητής Άγγελος Συρίγος (π. Υφυπουργός Παιδείας, Βουλευτής ΝΔ Α΄ Αθηνών, Καθηγητής Πάντειου Πανεπιστημίου) αναφέρθηκε διαχρονικά στη σχέση μας με τους Τούρκους, τονίζοντας ότι, μετά τη μάχη του Ματζικέρτ, δυστυχώς η ιστορία μας  είναι μία διαρκής υποχώρηση. Οι Τούρκοι συστηματικά εξισλάμησαν και εκτούρκισαν τους ντόπιους πληθυσμούς, ενώ εμείς κάναμε λάθη το 1922 και το 1974, με αποτέλεσμα οι πληγές να παραμένουν ανοικτές.

Η εμβληματική πρόσφυγας της Κύπρου Χάριτα Μάντολες έστειλε το δικό της συγκινητικό μήνυμα στην εκδήλωση, υπογραμμίζοντας τη συνέχιση του αγώνα για τη δικαίωση των Κυπρίων. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί της Μικράς Ασίας από το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Μικρασιατών Γλυφάδας και απαγγελία ποιημάτων από τον Λευτέρη Κωνσταντινίδη, Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.).

Αδελφοποίηση Συλλόγων

Η αδελφοποίηση ενός συλλόγου απογόνων προσφύγων του 1922 με έναν σύλλογο Κυπρίων προσφύγων σήμερα αποτελεί σημαντικό βήμα αναγνώρισης και διατήρησης της μνήμης των κοινών αγώνων τους. Μπορεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την ευαισθητοποίηση των νεότερων γενεών σχετικά με την ιστορία και τις διεκδικήσεις τους, ενισχύοντας τη φωνή τους για δικαιοσύνη και αναγνώριση των τραυμάτων του παρελθόντος, τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Γλυφάδας “Το Άργενον” Μίκα Παπάζογλου. Στο τέλος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε η τελετή αδελφοποίησης μεταξύ των δύο σωματείων, όπου έγινε η ανταλλαγή των εγγράφων – διαπιστευτηρίων της αδελφοποίησης μεταξύ της Πολιτιστικής Ένωσης Κυπρίων Αττικής (Π.Ε.Κ.Α.) και της Ένωσης Μικρασιατών Γλυφάδας “Το Άργενον”.

_
Φωτογραφίες