You are currently viewing Εριέττα Μαυρουδή. Είμαι τέκνο της Ιωνίας

Εριέττα Μαυρουδή. Είμαι τέκνο της Ιωνίας

 Από τους υπoψήφιους στις εθνικές εκλογές του 2012 ξεχωριζουμε τους ανθρώπους που δηλώνουν υπερήφανοι για την μικρασιατική τους καταγωγή όπως η Εριέττα Μαυρουδή.

Η σπουδαία διαφημίστρια Εριέττα Μαυρουδή,  έστειλε στο δίκτυο μικρασιάτης την ακόλουθη επιστολή:9

Επί προσωπικού από την Εριέττα Μαυρουδή

” Αγαπητοί,

Οι γραμμές που – ελπίζω – θα διαβάσετε, είναι επί προσωπικού. Ξέρω.

Αυτό δεν είναι ευγενικό όταν θέλει κάποιος να επικοινωνήσει – έτσι με έμαθαν στο σπίτι. Τώρα, όμως, νοιώθω υποχρεωμένη να το κάνω. Βλέπετε, δεν έχουμε πολύ χρόνο.

Είμαι τέκνο της Ιωνίας. Συγχωρήστε μου τη μεγάλη λέξη “τέκνο”. Έτσι νοιώθω, όμως. Ο πατέρας μου, ο Τασσος Μαυρουδής, από τη Σμύρνη. Η μητέρα μου, η Βίκα, από την Κωνσταντινούπολη. Σ’ αυτούς και σ’ αυτά που μου κληροδότησαν, στις εγγραφές που κουβαλούσαν στα κύτταρά τους, χρωστάω ο,τι έγινα στη ζωή μου. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην επαγγελματική μου καριέρα — πενήντα χρόνια ανελλιπούς εργασίας στον χώρο της επικοινωνίας — αλλά και στις αξίες και στις αρχές μου.

Είμαι μια πολίτις του κόσμου

Είμαι μια πολίτις του κόσμου. Με απολύτως ανοιχτούς ορίζοντες. Μέσα μου ζυμώνονται πάμπολλοι πολιτισμοί, όπως συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς.

Τα τελευταία -πολλά- χρόνια, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της Ελλάδας, της χώρας όπου γεννήθηκα, δεν μου ταίριαζε. Η εικόνα της δεν με περιελάμβανε. Όντας στέλεχος μιας μεγάλης πολυεθνικής όλα αυτά τα χρόνια, είχα την ευκαιρία να συναλλάσσομαι με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, από πολλές και διαφορετικές χώρες.

Στην αρχή, εκεί στις δεκαετίες του 60 και του 70 οι διαφορές των χωρών της Ευρώπης με εμάς ήσαν ενδιαφέρουσες και αλληλοσυμπληρούμενες. Σιγά-σιγά, όμως, οι πορείες απέκλιναν. ώσπου απομακρύνθηκαν τελείως.

Εκεί, άρχισα να θυμώνω. Αλλά και πάλι δεν έδρασα. Βλέπετε, δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με την πολιτική, την κομματική πολιτική θα έπρεπε να πω, γιατί τη θεωρούσα ως χώρο εκτός της προβληματικής μου, για να το θέσω κομψά.

Στηρίζω

Και να που ανακάλυψα πως κι άλλοι άνθρωποι, ο Θάνος Τζήμερος και οι υπόλοιποι συν-δημιουργοί της Δημιουργία Ξανά, σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Επιθυμούν τα προφανή – να ζουν ως πολίτες σε ένα ευνομούμενο κράτος που τους σέβεται και τους εξυπηρετεί. Σε μια χώρα η οποία εκτός από πανέμορφη, είναι έντιμη, αξιοπρεπής, καλλιεργημένη, λαμπερή και ισότιμη μέσα στον φυσικό της χώρο του πλανήτη, στην Ευρώπη.

Σε μια χώρα όπου η εργασία, η επιχειρηματικότητα, το ταλέντο, η επιστήμη ξαναπαίρνουν τις πρώτες θέσεις στο σύστημα αξιών.

Oπου οι πολίτες σέβονται κατ’ αρχήν τον εαυτό τους — και γι αυτό θεωρούν φυσικό να σέβονται και τους άλλους, πράγμα που αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια αρμονική κοινωνική συνύπαρξη.

Σε μια χώρα φωτισμένη, και ανοιχτή σε όλες τις θάλασσες, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Έτσι όπως ήσαν οι πόλεις από τις οποίες όλοι μας ερχόμαστε.

Γι αυτό στηρίζω με απόλυτη πίστη τη Δημιουργία Ξανά. Είναι δύσκολο αυτό που θέλουμε να πετύχουμε Και ασφαλώς θα πάρει χρόνο.

Αν, όμως, έχετε κι εσείς την ίδια πίστη, δώστε την ψήφο σας στη Δημιουργία Ξανά και στους νέους, άφθαρτους ανθρώπους που την απαρτίζουν. Θα είναι μια ακόμη ψηφίδα στο μονοπάτι προς το μέλλον που μας αξίζει.

Ε.Μ.

Η Εριέττα Μαυρουδή είναι υποψήφια στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημιουργίας, ξανα!

Εριέττα Μαυρουδή

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943 και η καταγωγή της είναι από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.  Εμαθε γράμματα στη Σχολή Αηδονοπούλου και μετά σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Εργάστηκε στο περιοδικό ΓΥΝΑΙΚΑ ως δημοσιογράφος και το 1966 μπήκε στο χώρο της Διαφήμισης ξεκινώντας από το Δημιουργικό Τμήμα και καταλήγοντας στη Διοίκηση του Ομίλου της BBDO.  Υπήρξε  παντρεμένη με τον Φρέντυ Γερμανό με τον οποίο απέκτημε μια κόρη τη Ναταλία Γερμανού.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  65  =  73