Επαρση της ελληνικής σημαίας στο νέο κτίριο του Ελληνικού Προξενείου στη Σμύρνη (1955)

proxeneio-smyrni

Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, στην οποία παρίστανται Έλληνες και Τούρκοι επίσημοι, πραγματοποιείται η έπαρση της ελληνικής σημαίας στο νέο κτίριο του ελληνικού Προξενείου Σμύρνης στις 24/10/1955.

Τμήματα του τουρκικού και του ελληνικού Στρατού αναχωρούν από την πλατεία Κεμάλ Ατατούρκ της Σμύρνης και διά μέσου της παραλιακής λεωφόρου της πόλης, φθάνουν στο νέο κτίριο του ελληνικού Προξενείου, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών της Τουρκίας Τσαούσογλου εκφωνεί ομιλία μπροστά από την είσοδο του Προξενείου, ενώ Έλληνες και Τούρκοι επίσημοι παρακολουθούν. Ο Τσαούσογλου υψώνει την ελληνική σημαία στο νέο κτίριο του Προξενείου, το οποίο προσφέρθηκε από την τουρκική Κυβέρνηση προς την Ελλάδα ως συμβολική υλική αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστη το παλιό κτήριο από τον τουρκικό όχλο τη νύχτα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου 1955.

proxeneio-smyrni2

Ο Έλληνας Πρέσβης στην Τουρκία Ιωάννης Καλλέργης και ο Νομάρχης Σμύρνης εκφωνούν ομιλίες. Ο Νομάρχης Σμύρνης παραδίδει το κλειδί του Προξενείου στον Πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη Ζαφειρίου, ο οποίος εκφωνεί ομιλία. Οι επίσημοι ανταλλάσσουν χειραψίες και τα στρατιωτικά τμήματα αναχωρούν από το χώρο της τελετής.

Πηγή: Ιστορικά Επίκαιρα

Αφήστε μια απάντηση