Αλέξης Αλεξανδρής, μια αναντικατάστατη απώλεια

You are currently viewing Αλέξης Αλεξανδρής, μια αναντικατάστατη απώλεια
Ως κεραυνός εν τη αιθρία διαδόθηκε το νέο για το θάνατο του Αλέξη Αλεξανδρή. Κορυφαίος ιστορικός με μια ευρύτερη μάτια, που καθοριζόταν από την Κωνσταντινουπολίτικη καταγωγή του και τις εξαιρετικές σπουδές. Και με μια ενσυναίσθηση για την τραγωδία του ελληνισμού της Καθ’ ημάς Ανατολής που δεν συνηθίζεται στους ιστορικούς της  Μικράς πλην Εντίμου  Ελλάδος.
Του Βλάση Αγτζίδη
Ο Αλέξης Αλεξανδρής κατάφερε να υπολογίσει τον αριθμό των Ελλήνων αγνοουμένων στη Μικρά Ασία (Ιωνία, Πόντος, Βιθυνία, Πισιδία, Καππαδοκία κ.λπ) κατά την περίοδο 1914-1922 μελετώντας όλες τις απογραφικές καταγραφές που υπήρχαν στην διάθεση του ιστορικού.
Υπολόγισε ότι μόνο από τη μικρασιατική χερσόνησο  ο αριθμός των “αγνοούμενων” Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ανέρχεται σε 785.000 άτομα. Μια από τις μελέτες που επιχειρούσε αυτή την περίοδο ήταν ο υπολογισμός του αντίστοιχου αριθμού θυμάτων από την Ανατολική Θράκη.
Ας δούμε κάποια γενικά βιογραφικά στοιχεία: Ο Αλέξανδρος Αλεξανδρής γεννήθηκε (το 1951) στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Μεγάλη του Γένους Σχολής στο Φανάρι. Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία, Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Royal Holloway College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ τo 1979 από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με εξειδίκευση στα ελληνοτουρκικά και στο μειονοτικό ζήτημα.
Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά από το 1980 μέχρι το 1982 και το 1983 εξέδωσε στα αγγλικά το σύγγραμμα του “Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης και Ελληνοτουρκικές Σχέσεις”. Σειρά μελετών του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον ελληνισμό της Πόλης, Ίμβρου και Τενέδου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά.
Εισήλθε στο διπλωματικό σώμα το 1982 και υπηρέτησε στην Κύπρο, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ICAO, στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και υπήρξε γενικός πρόξενος στο Τορόντο από το 1999 έως το 2003 και στην Κωνσταντινούπολη από το 2003 έως το 2008. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Ιανουάριο 2013 διατέλεσε διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης με έδρα την Ξάνθη. Έκτοτε και μέχρι την συνταξιοδότησή του το 2016, υπηρέτησε ως πρέσβης και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη και στους λοιπούς Διεθνείς Οργανισμούς στην Γενεύη.
Το 2015-2017 χρημάτισε επίτιμος πρύτανης του πανεπιστημίου Geneva School of Diplomacy το οποίο συνδέεται με τα Ηνωμένα Έθνη. Το 2018 διορίστηκε προσωρινός πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Ήταν μέλος της Εποπτικής Επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. Τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα ενώ κατά τη θητεία του στην Κύπρο έλαβε το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις 31 Αυγούστου 2016, χειροθετήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίο Άρχων Μέγας Ρήτωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. (Τα στοιχεία απο ΑΠΕ-ΜΠΕ)
αλεξανδρής και αγτζίδης
-Στη φωτογραφία με τον Αλέξη σε μια εξαιρετική συνάντηση με Κωνσταντινουπολίτες φίλους. 
-Η  κεντρική φωτογραφία στην εισήγησή του στο επιστημονικό συνέδριο του ΚΕΜΜΕ στη Νέα Ερυθραία το Νοέμβριο του 2022, όπου παρουσίασε μια άγνωστη απογραφή για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας.