19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας

You are currently viewing 19η Μαΐου  Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας

19 Μαΐου: Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Σαν σήμερα, 19 Μαΐου, τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, μίας σκοτεινής σελίδας στην ιστορία του Ελληνισμού. Η τραγωδία που έλαβε χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα, με την συστηματική εξόντωση του Ποντιακού Ελληνισμού από το Οθωμανικό κράτος, αποτελεί αδιαμφισβήτητη ιστορική πραγματικότητα.

Η 19η Μαΐου, ημέρα απόβασης του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, σηματοδοτεί την έναρξη μίας σειράς θηριωδιών που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου. Σφαγές, διώξεις, βίαιοι εκτοπισμοί, πορείες θανάτου, σφράγισαν την τραγική μοίρα ενός λαού με πλούσια ιστορία και πολιτισμό.

Η μνήμη των θυμάτων παραμένει ζωντανή, υπενθυμίζοντας στο διηνεκές το βαρύ τίμημα της αδιαφορίας και της σιωπής. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας, όχι μόνο ως ηθική δικαίωση, αλλά και ως ανάγκη για την πρόληψη μελλοντικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, οφείλει να είναι αδιαπραγμάτευτη.

Φέτος, η Ελλάδα και ολόκληρος ο Ελληνισμός σκύβουν ευλαβικά το κεφάλι στη μνήμη των αδικοχαμένων Ποντίων. Εκδηλώσεις μνήμης λαμβάνουν χώρα σε όλη τη χώρα, τιμώντας το θάρρος και την αξιοπρέπεια ενός λαού που αρνήθηκε να λυγίσει.

Παράλληλα, η διεκδίκηση της ιστορικής αλήθειας και η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας αποτελούν καθήκον ιερό. Η οφειλόμενη τιμή στους νεκρούς και η διαφύλαξη της μνήμης οφείλουν να οδηγούν σε ένα μέλλον απαλλαγμένο από φανατισμούς και βαρβαρότητες.

Ας μην ξεχνάμε ποτέ.

Αφήστε μια απάντηση