2 Χιώτες άνοιξαν το πρώτο ελληνικό καφενείο στη Σμύρνη μετά το 1922

smirni

Δύο Έλληνες τόλμησαν ν’ ανοίξουν ένα παραδοσιακό καφενείο στη Σμύρνη, δίνοντάς του το όνομα «Sakιz Adasι», που σημαίνει το νησί της Χίου στα τουρκικά. Το εκπληκτικό είναι ότι είναι το πρώτο ελληνικό καφενείο μετά το 1922.

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
Με τα γλυκά περιλαμβάνει ακόμη 17 παραδοσιακές συνταγές με τις περίφημες μαρμελάδες που παρασκευάζονται στον Κάμπο της Χίου.

Ένα παραδοσιακό καφενείο που δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στα νότια της προκυμαίας της Σμύρνης, στην Τουρκία. Οι ιδιοκτήτες του «Sakιz Αdasι» (σημαίνει «Νήσος Χίος» στα τουρκικά) δεν είναι Τούρκοι αλλά Έλληνες από τη Χίο, οι οποίοι πέρασαν πριν από δύο χρόνια «στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου» για να ανοίξουν ένα δικό τους κατάστημα. Το τολμηρό εγχείρημά τους, καθώς πρόκειται για το πρώτο καφενείο που άνοιξαν Έλληνες μετά το 1922, αποδείχθηκε εξίσου επιτυχημένο. Καθημερινά τα τραπέζια του είναι γεμάτα με πελάτες που δοκιμάζουν παραδοσιακά χιώτικα γλυκά με βασικό συστατικό τη μαστίχα.
Δεσμός λαών το καφενείο
Αυτό, όμως, που προκαλεί εντύπωση ακόμη και στους ιδιοκτήτες είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι Τούρκοι και λιγότερο τουρίστες από το εξωτερικό. Το «ελληνικό καφενείο» δεν είναι απλός μια πρωτότυπη σκέψη αλλά και ένας δεσμός μεταξύ γειτονικών λαών, λένε οι κάτοικοι της Σμύρνης που συχνάζουν σε αυτό. Δεν λείπουν και εκείνοι που έχουν έναν επιπλέον λόγο να πιουν τον καφέ τους στο μαγαζί των Ελλήνων. Πρόκειται για τους απογόνους των λεγόμενων «Τουρκοκρητικών», οι οποίοι έφτασαν στα τουρκικά παράλια προερχόμενοι από την Κρήτη μετά την ανταλλαγή πληθυσμών που προέβλεπε η Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. Οι μνήμες από τους ελληνόφωνους παππούδες τους, χριστιανούς Έλληνες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εξισλαμιστούν για να επιβιώσουν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ζωντανεύουν στο «Sakιz Αdasι».
Χιώτικες συνταγές
Οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με φωτογραφίες από ελληνικά τοπία με ιδιαίτερη έμφαση, ασφαλώς, στη Χίο, ιδιαίτερη πατρίδα των ιδιοκτητών. Άλλωστε δεν είναι μόνο το γλυκό «υποβρύχιο» (ένα κουταλάκι βανίλιας σερβιρισμένο μέσα σε ποτήρι με κρύο νερό) που θυμίζει το «απέναντι» ελληνικό νησί. Ο κατάλογος με τα γλυκά περιλαμβάνει ακόμη 17 παραδοσιακές συνταγές με βάση τις περίφημες μαρμελάδες που παρασκευάζονται στον Κάμπο της Χίου.
Το «χιώτικο καφενείο» μπορεί να είναι σύμβολο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, για πολλούς όμως φαίνεται ότι ανοίγει νέους δρόμους στους επίδοξους επιχειρηματίες της περιοχής και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Προ ημερών το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Σμύρνης, μιας μεγαλούπολης δύο εκατομμυρίων κατοίκων, και η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα διοργάνωσαν στην πόλη εκδήλωση προς τιμήν των οικονομικών συνεργατών των ελληνικών επιχειρήσεων. Το διήμερο περιλάμβανε επιχειρηματικό φόρουμ και κατ΄ ιδίαν συναντήσεις ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων στους τομείς τροφίμων και ποτών, υλικών συσκευασίας και φυσικών καλλυντικών.

Πηγή: Sigmalive

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  69  =  72