You are currently viewing Ξεκάθαρες απαντήσεις για την Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής

Ξεκάθαρες απαντήσεις για την Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής

opse-panel2

Ξεκάθαρες απαντήσεις σε όσους αμφισβητούν από άγνοια ή ηθελημένα το νομικό όρο “Γενοκτονία” και τα όσα συνέβησαν συστηματικά  από το 1914 ως το 1922 στη Μικρά Ασία,  έδωσαν οι ιστορικοί που πήραν μέρος στην Ημερίδα που διοργάνωσε με επιτυχία, η Περιφέρεια Αττικής και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος  το Σάββατο 13/9 στο Ξενοδοχείο Τιτάνια στην Αθήνα.

Την ώρα, που χάρη στις προσπάθειες Τούρκων κυρίως ιστορικών έχουμε συνεχώς νέα στοιχεία που τεκμηριώνουν το οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης των Ελλήνων της  Ανατολής, εδώ στην Ελλάδα υπάρχει παραδόξως μια μόνιμη αμφισβήτηση από διαφορετικούς μεταξύ τους  πολιτικά, ιδεολογικά και επιστημονικά κύκλους που προκαλεί απορία και σύγχυση στον κόσμο.

Δεν υπάρχει όμως αυτή η σύγχυση στον προσφυγικό κόσμο και στους προσφυγικής καταγωγής ιστορικούς που τα τελευταία χρόνια αγωνίζονται να αποκαταστήσουν την πραγματικότητα από τις διαστρεβλώσεις που κυριαρχούν στην ελληνική ιστοριογραφία.

Η συγκίνηση του Βλάση Αγτζίδη ήταν χαρακτηριστική κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Το Μικρασιατικό είναι η βάση όλης της σύγχρονης  νεοελληνικής ιστορίας. Από το 1916 υπάρχουν οι αναφορές στο φιλομοναρχικό τύπο της εποχής για την καταραμένη πόλη τη Σμύρνη που θα καταστραφεί, τα Δεκεμβριανά αργότερα,τα μπλόκα και οι εκτελέσεις στις προσφυγικές γειτονιές της Αθήνας, δείχνουν ότι πίσω από όλη την σύγχρονη νεοελληνική τραγωδία βρίσκεται η μικρασιατική καταστροφή. Η γενοκτονία είναι νομικός όρος, σκόπιμα υπάρχει διαστρέβλωση για τους όρους γενοκτονία και εθνοκάθαρση. Ο Σεραφείμ Φυντανίδης συντόνισε με τον δικό του μοναδικό τρόπο τη συζήτηση και τα όσα ανέφεραν στις ομιλίες τους η Ιριδα Τζαχίλη για την διαχείριση της συλλογικής μνήμης των προσφύγων  και ο Βασίλης Μεϊχανετσίδης για την διεθνοποίηση της Γενοκτονίας.


Για ποιά διεθνοποίηση να μιλήσουμε όταν η ελληνική πλευρά λόγω των γνωστών πιέσεων που δέχεται από την Τουρκία ή και πολλές φορές από μόνη της λόγω το φόβου να μην δεχθεί πιέσεις…αναζητά συνεχώς τρόπους να υποβαθμίζει το θέμα στο εξωτερικό. Από την άλλη οι Ελληνες ιστορικοί που αρνούνται την Γενοκτονία, δεν έχουν καλή σχέση με τη διεθνή ιστοριογραφία. Η Γενοκτονία στην Ανατολή  είναι αποδεδειγμένη για τους επιστήμονες σε διεθνές επίπεδο, τόνισε ο Βασίλης Μεϊχανετσίδης.

opse-kosmos2

Δεν είναι μόνο η διαχείριση της μνήμης, έμεινε και κόσμος πίσω, παρατήρησε  στον χαιρετισμό του  ο καθηγητής  Νίκος Ουζούνογλου, πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών. Οσο για το θέμα της Γενοκτονίας  των Ελλήνων και των χριστιανικών λαών της Ανατολής, είναι λυμένο από το 2007 με την απόφαση της Διεθνούς Ενωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών.

Και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αλλά και των Ανατολικοθρακιωτών   είναι μέρος της συνολικής γενοκτονίας, τόνισαν από την πλευρά τους στο δικό τους χαιρετισμό το μέλος του ΔΣ του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας  Παναγιώτης Λεσγίδης και ο πρόεδρος της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδος Γ.Γαταγάνης.

Την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα, χαιρέτησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Αντώνης Οραήλογλου  και η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου. Παραβρέθηκαν επίσης και χαιρέτησαν τις εργασίες της ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθηνών Νάντια Βαλαβάνη, o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας, η ΓΓ της Πανελλήνιας Ενωσης Καππαδοκικών Σωματείων Βάσω Παπαδοπούλου.

Στο Β΄μέρος της ημερίδας, η οποία θα καθιερωθεί από την Ομοσπονδία για την επικοινωνία της με τους Συλλόγους, καταγράφηκαν αντιπροσωπείες από 35  Προσφυγικούς Συλλόγους και αναλύθηκαν οι στόχοι του Προσφυγικού Ελληνισμού, η ιστορία της Ομοσπονδίας και θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των Μικρασιατικών Συλλόγων.

[nggallery id=177]

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  68  =  70