Χαιρετισμός του Προέδρου της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ στην Ημερίδα για την 56η επέτειο των Σεπτεμβριανών

You are currently viewing Χαιρετισμός του Προέδρου της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ στην Ημερίδα για την 56η επέτειο των Σεπτεμβριανών

Χαιρετισμός εκ μέρους του Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω από τον

Πρόεδρο Καθ. Νικ. Ουζούνογλου

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Ξεκινώ τον χαιρετισμό μου εκφράζοντας, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Οι.Ομ.Κω, τις ευχαριστίες μας προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γλυφάδας κ.κ. Παύλο για την παραχώρηση της εξαιρετικής αυτής αίθουσας εκδηλώσεων και όλους τους παράγοντες του νεόδμητου Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης για την φιλοξενία τους.

Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών– Οι.Ομ.Κω αποτελεί τον ενωτικό φορέα των ευρισκόμενων εν διασπορά Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Με την ιδιότητα της αυτή, η Οι.Ομ.Κω τα τελευταία χρόνια από το 2008 οργανώνει στις επετείους την τραγικής νύκτας της 6-7/9/1955 – των Σεπτεμβριανών – επιστημονικές ημερίδες με την συμμετοχή αξιόλογων επιστημόνων για την προβολή των κρατικά ενορχηστρωμένων διωγμών κατά του Ελληνισμού που παρέμεινε στην Τουρκία, σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης, μετά από το 1923.

Η Ημερίδα το 2008 αφορούσε την ανάλυση των γεγονότων των Σεπτεμβριανών, τόσο από πλευράς του ιστορικού τους περιεχομένου με την ανακάλυψη νέων αρχείων και μαρτυριών, όσο και τις νομικές διαστάσεις και τις συνέπειες των διωγμών κατά του Ελληνισμού της Πόλης. Στη συνέχεια τα έτη 2009 και 2010 οι ημερίδες αντίστοιχα ασχολήθηκαν με τους διωγμούς της Ελληνικής Μειονότητας της Τουρκίας πριν και μετά από το 1955 αντίστοιχα. Τα Πρακτικά των Ημερίδων αυτών είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Οι.Ομ.Κω www.conpolis.eu .

Το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω έχοντας επιλέξει ως βασική της στρατηγική την απαίτηση από το Τουρκικό Κράτος για λήψη μέτρων θεραπείας των αδικιών του παρελθόντος και την αποκατάσταση του Ελληνισμού της Πόλης, που βέβαια ισχύει εξίσου και για τον Ελληνισμό της Ίμβρου και της Τενέδου, αποφάσισε να αφιερώσει την φετινή εκδήλωση στο θέμα: «Χωρίς Αποκατάσταση και Δικαίωση τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι Γράμματα Κενά Λόγου». Ο τίτλος αυτός προσπαθεί να εκφράσει την αρχή ότι είναι κενό περιεχομένου αν ένα κράτος υπόσχεται μόνο ότι θα σεβαστεί στο μέλλον τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς να προβαίνει σε μέτρα αποκατάστασης προς τα θύματα που έχει προκαλέσει το ίδιο.

Εδώ και αρκετό καιρό, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, έχει τεθεί το θέμα στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών και πρωτίστως στον Ο.Η.Ε ότι δεν αρκεί μόνο οι κρατικοί φορείς να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο μέλλον, αλλά τα κράτη έχουν την υποχρέωση να προβαίνουν σε μέτρα αποκατάστασης, επανόρθωσης και θεραπείας των αδικιών του παρελθόντος.

Είναι γνωστό ότι η πρώτη ευρεία διεθνής συνθήκη που αφορούσε συγκρούσεις μεταξύ των κρατών καθιερώθηκε το 1908 στη Χάγη. Η Σύμβαση όμως αυτή ενώ κάλυπτε την περίπτωση αδικοπραγιών προς τους πολίτες μιας άλλης χώρας, δεν προέβλεπε την προστασία των υπηκόων μιας χώρας από άδικες ενέργειες του κράτους που τα θύματα ήταν πολίτες του ίδιου κράτους.

Αποτελεί ιστορική αλήθεια ότι για πρώτη φορά ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νικόλαος Πολίτης το 1919 πρότεινε την ανάγκη καθιέρωσης μιας τέτοιας διεθνούς σύμβασης για την προστασία των υπηκόων μιας χώρας από την κράτος που τους εξουσιάζει. Δυστυχώς στην πορεία των γεγονότων τα συμφέροντα και οι αντιλήψεις των κρατών εθνών υπερίσχυσαν και «αμνηστεύτηκαν» πολλές αδικίες και διωγμοί κατά των χριστιανικών λαών της Ανατολής με την Συνθήκη της Λωζάννης.

Αν και η ίδρυση μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο του Ο.Η.Ε αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την ανθρωπότητα, δυστυχώς διαψεύστηκαν πολλές φορές οι αρχικές ελπίδες της ανθρωπότητας τα τελευταία 65 χρόνια. Πλήθος τοπικών πολέμων και διωγμών έχουν συμβεί και οι αδύνατοι λαοί ελάχιστες φορές έχουν προστατευτεί. Ωστόσο υπάρχει το σημαντικό στοιχείο ότι η ανθρώπινη συνείδηση έχει μεγάλη ισχύ και το αίσθημα της αδικίας στον θύτη είναι ένα στοιχείο πολύ σημαντικό που εφ’ όσον καταστεί ενεργό – εδώ είναι ο μεγάλος ρόλος της παιδείας – μπορεί να προσφέρει πολλά για το αγαθό της ειρήνης.

Επομένως ο τίτλος της ημερίδας “Χωρίς Αποκατάσταση και Δικαίωση τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι Γράμματα κενά Λόγω” προσπαθεί να δώσει τη σημασία της ανάγκη της Μετάνοιας, της αληθινής αλλαγής αντίληψης και προσπάθειας διορθώσεις των αδικιών του παρελθόντος.

Τελειώνοντας θέλω να επαινέσω τον Όμιλο Νέων Κωνσταντινουπολιτών για το έργο που επιτελεί και όπως φαίνεται και από τις δύο πολύ αξιόλογες εισηγήσεις που θα ακούσουμε σε λίγο.

Επίσης θέλω εκ μέρους όλων μας να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω τον κεντρικό μας ομιλητή Καθηγητή Cengir Aktar για την αποδοχή να μιλήσει στην ημερίδα αυτή αλλά περισσότερο για τον αγώνα που δίνει στην Τουρκία υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των μειονοτήτων. Το βιβλίο που επιμελήθηκε την έκδοση του «Οικουμενικό Πατριαρχείο» στα τουρκικά αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πόνημα που προβάλει τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και έχουμε προτείνει στο ίδιο και τον εκδοτικό οίκο που έχει εκδώσει αυτό το βιβλίο στην Πόλη να βοηθήσουμε να μεταφραστεί στα Ελληνικά και να εκδοθεί.

Τέλος θέλω να εκφράσω και εγώ προσωπικά τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον εκλεκτό προσκεκλημένο μας ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία του μαζί και με άλλους ακαδημαϊκούς της Τουρκίας να οργανώσει, πριν από δύο χρόνια, καμπάνια συλλογής υπογραφών για την έκφραση συμπόνιας προς τον Αρμενικό λαό για το Ολοκαύτωμα του 1915. Στην έκκληση αυτή ανταποκρίθηκαν 30.000 πολίτες της Τουρκίας. Είναι μια ύψιστη πράξη εντιμότητας και σεβασμού προς τον άνθρωπο.

Στο επόμενο Εισηγήσεις από τα μέλη του Ομίλου Νέων Κωνσταντινουπολιτών

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ
Πρακτικά Ημερίδας της 56ης επετείου των Σεπτεμβριανών
«Χωρίς Αποκατάσταση και Δικαίωση τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι Γράμματα Κενά Λόγου»
Σάββατο 10/9/2011 Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ενοριακού Ι. Ναού Παναγίας Φανερωμένης του Δημοτικού Διαμερίσματος Βουλιαγμένης- Αττικής