You are currently viewing Tα βραβεία Μοσκόβη στους Μιλτιάδη Λογοθέτη και Κυριάκο Χονδρό

Tα βραβεία Μοσκόβη στους Μιλτιάδη Λογοθέτη και Κυριάκο Χονδρό

vraveia-mosxoviTα βραβεία Μοσκόβη δόθηκαν στους Μιλτιάδη Λογοθέτη και Κυριάκο Χονδρό από τον ΟΠΑΝ του Δήμου Αθηναίων – Δωδεκανησιακό Σπίτι.

Στην αίθουσα του Πολυχώρου «Άννα και Μαρία Καλουτά» στο Νέο Κόσμο Αθηνών, κατάμεστη από στελέχη του Δήμου Αθηναίων, καλεσμένους δωδεκανησιακών φορέων και πολλούς Δωδεκανήσιους της Αθήνας και του Πειραιά, ο «Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων-Δωδεκανησιακό Σπίτι» διοργάνωσε, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, συγκινητική εκδήλωση για την απονομή του ετήσιου βραβείου στη μνήμη του Βασίλη Μοσκόβη, στους εξαίρετους Δωδεκανήσιους συγγραφείς, τον Μιλτιάδη Λογοθέτη, για το τρίτομο έργο του, «Ο Δωδεκανησιακός Τύπος (1848-2008)», και στον Κυριάκο Χονδρό για το έργο του, «Η Μικρά Ασία των Δωδεκανησίων».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης ο οποίος στη σύντομη παρέμβασή του ανέδειξε τη σημασία του θεσμού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου και βραβευμένος με το ίδιο βραβείο για το έργο του «Η Ρόδος του 20ου αιώνα», Νίκος Νικολάου.

Οι δύο συγγραφείς, γνωστοί στο ροδίτικο και δωδεκανησιακό αναγνωστικό κοινό βρίσκονται επί πολλά χρόνια στο πνευματικό προσκήνιο, λόγω της παραγωγικής ενασχόλησή τους με τα γράμματα και τον πολιτισμό.

Ο διδάκτωρ τουριστικής πολιτικής, Μιλτιάδης Λογοθέτης, με πανεπιστημιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές και οικονομικές επιστήμες, διετέλεσε διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου επί 30 χρόνια κι έχει συγγράψει δεκάδες βιβλία οικονομικού, τουριστικού και ιστορικού περιεχομένου, αρκετά από τα οποία βραβεύθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών και άλλους σημαντικούς φορείς.

Όμως, το πρόσφατο τρίτομο βιβλίο του «Ο Δωδεκανησιακός Τύπος (1848-2008)», αποτελεί κυριολεκτικά έργο ζωής, και τεράστια συμβολή στην νεότερη και σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Ο πρώτος τόμος αναφέρεται στο Ροδιακό Τύπο, ο δεύτερος στον τύπο των υπολοίπων νησιών της Δωδεκανήσου και ο τρίτος στο δωδεκανησιακό τύπο της διασποράς.

Το μνημειώδες αυτό έργο παρουσίασε αναλυτικά η ιστορικός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Κατερίνα Δέδε.

xondrosΟ Κυριάκος Χονδρός, γεννημένος στο Καστελλόριζο, εκτός από δημοτικός υπάλληλος, υπήρξε δημοσιογράφος στον ημερήσιο τοπικό τύπο, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, ενώ υπήρξε διευθυντής και εκδότης της εφημερίδας «Ενημέρωση».

Έχει συγγράψει σημαντικό αριθμό βιβλίων, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου, κυρίως με θέματα από τη γενέτειρά του και το έργο του έχει αξιολογηθεί και τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και άλλους φορείς. Το πρόσφατο έργο του «Η Μικρά Ασία των Δωδεκανησίων», καρπός μακρόχρονης και επίπονης εργασίας, αποκαλύπτει άγνωστες κι ενδιαφέρουσες πτυχές για την Μικρά Ασία και τη σχέση της με τα νησιά της Δωδεκανήσου με μια συνθετική επισκόπηση στις διαχρονικές σχέσεις των δύο πλευρών του Αιγαίου.

Το έργο αυτό παρουσίασε η λέκτορας Κοινωνικής Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Βασιλική Χρυσανθοπούλου.

Για τον άξιο Δωδεκανήσιο Βασίλη Μοσκόβη και την από μέρους του δωρεάν στο Δήμο Αθηναίων του τριώροφου σπιτιού του στην Αθήνα, και τη μετατροπή του σε «Δωδεκανησιακό Σπίτι», ένα μουσειακό χώρο με πλούσια βιβλιοθήκη και εκθέματα εικαστικού, λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, μίλησε η ξεναγός–Αθηνογράφος κ. Άρτεμις Σκουμπουρδή. Η απονομή του εν λόγω βραβείου αποτελεί πλέον θεσμό και αποδίδεται ως φόρος τιμής στη μνήμη του Βασίλη Μοσκόβη.

Ο Βασίλης Μοσκόβης υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα η οποία συνδύαζε το πολύπλευρο ταλέντο του λογοτέχνη, ποιητή, λαογράφου και παιδαγωγού με την γνήσια αγάπη του για τα Δωδεκάνησα, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα και ιδιαίτερα για τον τόπο καταγωγής του την Σύμη.

Την απονομή των βραβείων στους δύο συγγραφείς απένειμε ο παρών στην εκδήλωση βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης. Οι δύο συγγραφείς, με σεμνότητα και λόγο μεστό, μίλησαν σύντομα για το έργο τους και συγκινημένοι ευχαρίστησαν τους διοργανωτές και συντελεστές της τιμητικής εκδήλωσης.

Την τελετή απονομής, ακολούθησε ομιλία της Πρόεδρου του Τμήματος Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO κ. Μαριγώ Κριτσιώτη, με θέμα «Χορός και Πολιτισμική Ταυτότητα στα Δωδεκάνησα» και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δωδεκανησιακούς χορούς και τραγούδια από διάφορα νησιά της Δωδεκανήσου.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  77  =  84