Βραδιά Προσφυγικού Ελληνισμού στη Μεταμόρφωση

Στις 2 Απριλίου 2012 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από την Περιφέρεια Β’ Τομέα Αθηνών, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ» και τον Εκπολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε», εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «ΔΗΛΑΒΕΡΗ» στην Μεταμόρφωση Αττικής, με θέμα «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Από την Γενοκτονία και την Καταστροφή στην Επιβίωση και την Ανάπτυξη της Ελλάδος».

Η προσέλευση και το ενδιαφέρον του κοινού ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων, γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα. Σπουδαίοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, πρόεδροι σωματείων, οργανισμών και συλλόγων του ποντιακού  και μικρασιατικού χώρου, καθώς ο Αντιπεριφερειάρχης  και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της Μεταμόρφωσης με πρώτο τον δήμαρχο  τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Ο καταξιωμένος ηθοποιός Λάζος Τερζάς, παρουσιαστής της εκδήλωσης, καθοδήγησε τους προσκεκλημένους πίσω στο χρόνο για να θυμηθούν οι παλαιότεροι  και να μάθουν οι νεότεροι για τις αλησμόνητες πατρίδες μας.
Χαιρετισμούς εκ των διοργανωτών  απήυθυναν  ο Περιφερειάρχης ΚώσταςΜανιάτης, ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας και εκ μέρους των Προσφυγικών Σωματείων η Μαρία Γεωργούλια.

Ο Ηλίας Υφαντίδης με την λύρα και την μοναδική του ερμηνεία  στο τραγούδι «Πόντιοι σ’όλον τον κόσμο», άνοιξε την αυλαία της εκδήλωσης.

Ο δόκτωρ Παυλίδης Αντώνης και ο καθηγητής Ουζούνογλου Νικόλαος μίλησαν για τον προσφυγικό Ελληνισμό κάνοντας ένα διάλογο απόψεων και τοποθετήσεων για την γενοκτονία και την καταστροφή μέχρι τα σύγχρονα χρόνια της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος.

 

Αμέσως μετά  ακολούθησε η βράβευση των παιδιών που έλαβαν μέρος στον σχετικό διαγωνισμό ζωγραφίζοντας με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

Στην συνέχεια η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας  υπό την επιμέλεια του Θοδωρή Κοντάρα, άγγιξε τις ψυχές όλων μας  με τα  τραγούδια από την Μικρά Ασία. Αμέσως  μετά έγινε προβολή βίντεο με τίτλο «Πρόσφυγες του 1922, Σμύρνη, Αθήνα, Πειραιάς»που  μας έφερε στο νου εικόνες από τα γεγονότα.

 

 
Ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»  παρουσίασε χορούς του Πόντου με αποκορύφωση την πυρρίχιο χορό Σέρρα όπου κυριολεκτικά ο χορευτές αποθεώθηκαν από το κοινό.

Ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» παρουσίασε μοναδικά,  γνωστούς χορούς της Ιωνίας, ενώ ξέχωρισε ο χορός των μαχαιριών.


Η αυλαία έπεσε με το τραγούδι «Σμύρνη, πατρίδα μου γλυκιά» που ερμήνευσε μοναδικά η Τούλα Σιδέρη  της χορωδίας  του  Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας θυμίζοντας τη πολύ γλυκιά μας και αξέχαστη Σμύρνη.


Στο τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι θαύμασαν τα έργα όλων των παιδιών που ζωγράφισαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο από τους διοργανωτές, ενώ παράλληλα δοκίμασαν και απόλαυσαν εδέσματα από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από το δίκτυο www.mikrasiatis.gr ενώ σύντομα θα εχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την εκδήλωση σε μαγνητοσκόπηση.
 Φωτορεπορτάζ
[nggallery id=28]
Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

8  +  1  =