You are currently viewing Η Βούλα θυμάται και τιμά τη “Μικρασία της Καρδιάς μας”

Η Βούλα θυμάται και τιμά τη “Μικρασία της Καρδιάς μας”

dsc_0074

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλαγμένης και ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής (ΟΑΠΠΑ), διοργανώνουν τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης “Η Μικρασία της καρδιάς μας”  9-11 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία της Βούλας.

Ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Σμυρνιός  στην καταγωγή, αλλά και η  πόλη της Βούλας, ως τόπος εγκατάστασης 44 οικογενειών Μικρασιατών Προσφύγων του 1922, τιμούν τη Μικρασιατική Μνήμη με τον καλύτερο τρόπο και καθιερώνουν τις εκδηλώσεις ως ετήσιο θεσμό.

Το αφιέρωμα στις Αλησμόνητες πατρίδες, “Η Μικρασία της Καρδιάς μας”, περιλαμβάνει  κάθε χρόνο ποιοτικές εκδηλώσεις, έκθεση φωτογραφίας, διαλέξεις, βραβεύσεις, θεατρικά και μουσκά δρώμενα, προβολές και μουσική  συναυλία.

dsc_0002

Ο Στέφανος Χατζηστεφάνου επιμελήθηκε και φέτος της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στην Πνευματική Εστία Βούλας, με θέμα “Σμύρνη Αγαπημένη Πόλη – Πόλη Μαρτυρική” και εγκαινιάστηκε από τον Δήμαρχο Βούλας την Παρασκευή το απόγευμα. Στη συνέχεια η Βασιλική Λάζαρη, καλωσόρισε τον κόσμο που πλημμύρισε την κεντρική πλατεία της Βούλας και ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, εξήγησε το πνεύμα των εκδηλώσεων μνήμης.

dsc_0024

Η θύμιση δεν είναι μνημόσυνο, επιμένουμε για δέυτερη συνεχή χρονιά σεαυτές τις εκδηλώσεις για ναμην ξεχνάμε από που ξεκινήσουμε και που θέλουμε να πάμε. Η Βούλα υποδέχθηκε το 1922 πολυπληθείς οικογένειες Μικρασιατών, τότε που εδώ που σήμερα βρισκόμαστε ήταν μόνο καλαμιές. Σε αυτή την γωνιά ήρθαν δούλεψαν, πρόκοψαν, μεγάλωσαν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Αυτούς τιμάμαι σήμερα, τόνισε ο Δήμαρχος και στη συνέχεια βράβευσε τον ιατρό Στέργιο Αράπογλου, ο οποίος στη μνήμη των προππαπούδων του 100 χρόνια μετά, πραγματοποίησε πεζός την ίδια διαδρομή που έκαναν ως πρόσφυγες από το Μεγάλο Ζαλούφι στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

dsc_0027

Ο Υποδιευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Δρ. Σταύρος Ανεστίδης,  στη συνέχεια ανέπτυξε το θέμα:«Η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα. Επιτεύγματα και αντινομίες μιας τραυματικής διαδικασίας».

dsc_0036

Το καλιτεχνικό αφιέρωμα στη Σμύρνη, είχε ως κεντρικό αφηγητή τον ηθοποιό Γρηγόρη Βαλτινό, ο οποίος ανάμεσα σε προβολές  του ιστορικού αρχείου της ΕΡΤ, με τίτλο “Θυμάμαι…” διάβασε με καθηλωτικό τόνο, μαρτυρίες και αφηγήσεις προσφύγων που έζησαν τα δραματικά γεγονότα της Καταστροφής. Η εθελοντική θεατρική  ομάδα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, παρουσίασε το θεατρικό δρώμενο “Στη νέα πατρίδα…”  σε κείμενα και σκηνοθεσία Μενέλαου Ντάφλου,  ερευνα: Μενέλαος Ντάφλος και Στέφανος Χατζηστεφάνου.  Στη συνέχεια το μουσικό σχήμα Smyrna» ξεκίνησε συναυλία – μουσικό αφιέρωμα στη Μικρά Ασία, με σκοπούς και τραγούδια από τη Σμύρνη έως την Καππαδοκία και την Κωνσταντινούπολη. Συμμετείχαν με τα χορευτικά τους τμήματα, ο Λαογραφικός Όμιλος Βάρης «Σεμέλη» και ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Βάρης.
dsc_0060dsc_0051

Το Σάββατο ήταν η μέρα της μεγάλης συναυλίας του Γιώργου Νταλάρα, οποίος παρουσίασε αγαπημένα τραγούδια του δίσκου “Μικρά Ασία”. Το  1972, μισό αιώνα μετά την τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής, κυκλοφόρησε ο δίσκος «Μικρά Ασία», σε μουσική του μεγάλου λαϊκού συνθέτη Απόστολου Καλδάρα, σε στίχους του Πυθαγόρα και ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα και της Χάρις Αλεξίου. Ο δίσκος αυτός υπήρξε τομή στη νεότερη ελληνική δισκογραφία. Τραγούδια αυτού του δίσκου καθώς επίσης και τα ωραιότερα τραγούδια από τη συνεργασία του με τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες παρουσίασε ο Γιώργος Νταλάρας με το συγκρότημα του. Μαζί του επί σκηνής ήταν η Ασπασία Στρατηγού, μια από τις ωραιότερες φωνές της γενιάς της και μια ορχήστρα με εξαίρετους σολίστες μουσικούς.

img_9056

Την Κυριακή 11/9 στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Βούλας  εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γλυφάδας κ.κ. Παύλου και κατάθεση στεφάνου στο «Μνημείο της Ιωνίας»

14289944_10209375616701350_1451569112259514526_o

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

6  +  1  =