Βιβλιοπαρουσίαση της μικρασιατικής τετραλογίας της Ιφιγένειας Χρυσοχόου

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου) η βιβλιοπαρουσίαση της μικρασιατικής τετραλογίας της Ιφιγένειας Χρυσοχόου από την Ένωση Σμυρναίων-Μικρασιατών Βορείου Ελλάδος.

Στην αρχή της εκδήλωσης, τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Μ.Β.Ε., κ. Ευθύμιος Ν. Αρζόγλου, ο οποίος μίλησε συνοπτικά για την ιδιαίτερη σχέση του με τη μικρασιάτισσα συγγραφέα και τα έργα της ενώ τόνισε για ακόμα μια φορά ότι η Γενοκτονία είναι ΜΙΑ, ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ (ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ, ΠΟΝΤΙΩΝ, ΘΡΑΚΙΩΤΩΝ. 1.500.000 ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ).

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απώλεια του Νεοκλή Σαρρή, ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, άξιου και ακαταπόνητου εργάτη του μικρασιατικού ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού, που ο χαμός του μας αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Στη μνήμη του τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Ο κ. Ντίνος Χριστιανόπουλος, ποιητής και επίτιμος διδάκτορας του τμήματος της Φιλολογίας του Α.Π.Θ, ως πρώτος ομιλητής ξεδίπλωσε με τον μοναδικό του τρόπο τις απόψεις του για τα δυο πρώτα βιβλία της τετραλογίας της Ιφιγένειας Χρυσοχόου, κατατάσσοντάς την ανάμεσα στις σπουδαιότερες ελληνίδες συγγραφείς. Χαρακτηριστικά συνεχάρη την Ένωση που εξακολουθεί να τιμά την μνήμη της, προτρέποντάς την να εξακολουθεί να το πράττει και τα επόμενα χρόνια, παρά τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Ο διακεκριμένος ποιητής αναλύοντας διεξοδικά τους λόγους που με ευχαρίστηση ανάγνωσε για ακόμα μια φορά τα βιβλία της τετραλογίας Πυρπολημένη Γη και Μαρτυρική Πορεία-καθώς είχε την τύχη και την τιμή όπως είπε να του τα δωρίσει και η ίδια η συγγραφέας με ξεχωριστές αφιερώσεις- τόνισε ότι η Ιφιγένεια Χρυσοχόου κατάφερε μέσα από την εξιστόρηση δραματικών γεγονότων, να ρίξει φως στις αισιόδοξες πτυχές της εποχής και να αποδείξει περίτρανα ότι ακόμα και μέσα από την αδιαμφισβήτητη Καταστροφή, μπορούν να υπάρξουν στιγμές ευτυχίας και λαμπρότητας.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος κ. Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα δυο επόμενα βιβλία της τετραλογίας, στην Ξεριζωμένη Γενιά και στο Εδώ Σμύρνη…Εδώ Σμύρνη…Ο κ. Σκαμπαρδώνης, αφού πρώτα δήλωσε τη μεγάλη του χαρά να έχει ως συνομιλητή του τον κ. Χριστιανόπουλο, αναφέρθηκε στα δυο τελευταία βιβλία της τετραλογίας, επισημαίνοντας στοιχεία πραγματολογικού ενδιαφέροντος με παράλληλη διερεύνηση της λογοτεχνικής διάστασης των συγκεκριμένων έργων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο είδος της βιωματικής γραφής της Ιφιγένειας Χρυσοχόου, μια γραφή που αξιοποιείται με τρόπο ευρηματικό στη λογοτεχνική φόρμα των έργων της. Σύμφωνα με τον ομιλητή, το κατεξοχήν γνώρισμα που αποκομίζει ο αναγνώστης των έργων είναι μια βαθιά αυτογνωσία που πηγάζει από τη διερεύνηση της μνήμης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση χαιρέτησε εγγράφως η κόρη της συγγραφέως και βιολονίστρια, κ. Ισμήνη Γ. Κάρτερ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά για τη μητέρα της ότι: «[…] έχουν περισσότερη συγκινησιακή αξία οι τιμές που τις αποδόθηκαν και της αποδίδονται από την ιδιαίτερη πατρίδα της», γιατί όπως έλεγε και η ίδια η συγγραφέας: «Όταν σε τιμάει ο τόπος σου, η τιμή και η ικανοποίηση είναι διπλή».

Η Αντιπρόεδρος της Ε.Σ.Μ.Β.Ε. και επιμελήτρια της έκδοσης, κ. Αναστασία Αρζόγλου, έκανε λόγο για τις προσθήκες και τις τροποποιήσεις που εμπεριέχει η αναθεωρημένη πλέον έκδοση.

Η εκδήλωση έκλεισε με αφήγηση αποσπασμάτων που παραχώρησε στην Ένωση αφιλοκερδώς ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός.

Παρευρέθησαν και τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους εκπρόσωποι αδελφών Μικρασιατικών Σωματείων και Συλλόγων, πολιτιστικών φορέων, μέλη της Ένωσης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μικρασιατικών Σωματείων (Π.Ο.Μ.Σ.). καθώς και εκπρόσωποι από τον στρατιωτικό και πολιτικό χώρο.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

6  +  2  =