Βιβλίο: Το χωριό μας το Σιβρισάρι

Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιάννη Κουβά στη μνήμη των Σιβρισαριανών
“…Δύσβατος ο δρόμος του Γολγοθά τους, κι ο Σταυρός του μαρτυρίου τους βαρύς. Ανακατωμένοι από διάφορες επαρχίες και πόλεις της ιωνικής γης, μα με κοινούς καημούς και πόνους, με κοινές πίκρες, μα και μ’ έναν κοινό σκοπό: Το καταστάλαγμα σ’ ένα κομμάτι γης, που να φυτέψουν τα ονείρατά τους και τους σπόρους της μελλούμενης γενιάς. Απ’ τα κοντινά νησιά της Μικρασίας μέχρι την Κρήτη κι απ’ τη Μακεδονία μέχρι την Αττική, προσφυγοσυνοικισμοί. Ανάμεσα σ’ όλους τούτους και οι Σιβρισαριανο, αρχίζουν ν’ ανασταίνουν τις καινούργιες πατρίδες. Συνοικισμοί και δρόμοι παίρνουν τις ονομασίες των πόλεων, των χωριών, των ηρώων τους…”  

Ο συγγραφέας και δάσκαλος Γιάννης Γ. Κουβάς, με όλη του την αγάπη προς την πατρίδα, την Ιωνία, κάνει μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της καθημερινής ζωής των λεγομένων προσφύγων, των στοιχείων που συνθέτουν το Μικρασιατικό πολιτισμό, κάποιων γεγονότων που αντικατοπτρίζουν την “ψυχή” των μετέπειτα Ελλήνων Μικρασιατών.Το βιβλίο τούτο αφιερώνεται στη ΜΝΗΜΗ των Σιβρισαριανών νεκρών σ’ οποιαδήποτε γη κι αν θάφτηκαν. Είναι ένα μνημόσυνο γι’ αυτούς που αγαπήσαμε και μας αγάπησαν. Γι’ αυτούς που τη δάδα τους κρατάμε αναμμένη για να μην ξεχνάμε τη ρίζα μας. Τη ρίζα της ιωνικής γης. Του Σιβρισαριού.

Σ’ αυτό το αφιέρωμα, “Το χωριό μας το Σιβρισάρι”, βοήθησαν κι άλλοι που τώρα “είναι θαμμένοι στη γη της καινούριας πατρίδας τους”.

Με κάποιους χάρτες, αρχεία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό κυκλοφορεί η νέα αυτή συμπληρωμένη έκδοση από τις εκδόσεις “ΕΝΤΟΣ”, που πάντα στάθηκαν με περισσή ευαισθησία απέναντι στους “Μικρασιάτες”.

 Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ,  Ερυθραίας 4, Καισαριανή, Τηλ 2107648900, Τιμή 15 ευρώ

Γιάννης Κουβάς

Ο Γιάννης Κουβάς γεννήθηκε στην Καισαριανή από γονείς πρόσφυγες. Είναι συνταξιούχος Λυκειάρχης Φυσικής Αγωγής. Υπηρέτησε σε Γυμνάσια της επαρχίας και της Αθήνας. Προπονητής ποδοσφαίρου, στίβου και πετοσφαίρισης. Υπήρξε Διευθυντής του Δημοσίου Παιδικού Γυμναστηρίου Καισαριανής και έχει συνεργαστεί με αρκετές εφημερίδες.

Έγραψε περισσότερα από 300 άρθρα αθλητικού και κοινωνικού περιεχομένου (Ιστορία του Αθλητισμού, Ολυμπιακοί Αγώνες, Ο θεσμός των κατασκηνώσεων, Αληθινές ιστορίες της ζωής -από την 7ετή εθελοντική υπηρεσία του στο Αναμορφωτήριο κ.λπ.).

Έχουν εκδοθεί 20 βιβλία του (λαογραφία, έρευνες, πεζογραφία και ποίηση, παραμύθια, σάτιρα, μαρτυρίες, αθλητισμός, ζωγραφική).

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  81  =  83