Βιβλίο: Η ιστορία μιας Μικρασιάτισσας

Ο Κώστας Πεντεδέκας αφηγείται την προσωπική ιστορία της Μικρασιάτισσας Ευθαλίας από τα Θείρα.

Είναι ένα οδοιπορικό αναμνήσεων, βιωμάτων από τη ζωή της στα Θείρα και αργό-τερα ως πρόσφυγας στην Ελλάδα.

Να πως περιγράφει η ίδια η Μικρασιάτισσα Ευθαλία την αναγκαστική φυγή τους από τα Θείρα, τον Αύγουστο του 1922: «Το βράδυ στις 15 Αυγούστου κατά τις δέ-κα, μόλις καθίσαμε να φάμε εμείς, έρχεται κάποια ξαδέρφη µου που είχε σχέση λιγάκι µε αξιωματικούς, κι έρχεται και µας λέει: Ευθαλία, τρέξτε να φύγετε αμέσως, έρχονται οι Τούρκοι. Όπως ήμουν δεν πήρα τίποτα. Μόνο τραβώ τα συρτάρια και παίρνω των παιδιών τα ρουχαλάκια και φεύγω. Πάω στη μάνα µου και εκεί είναι ο πατέρας µου αναστατωμένος, έλεγε που θα φύγουμε, που θα φύγουμε που θ’ αφήσουμε τα αγαθά µας και τα καλά µας, δεν φεύγω απ’ εδώ, δεν θέλω να πάω πουθενά. Έρχεται ο α-δελφός µου ο Μανώλης, λέει, πατέρα µην κάνεις έτσι, θα φύγουμε, τον πιάνει ο α-δελφός µου, τον παίρνει στην πλάτη του, ήτανε ο πατέρας µου παχύς, δεν ήθελε να φύγει από το σπίτι, τον παίρνει στη πλάτη, τον βγάζει έξω από το σπίτι. Κι έτσι ούτε κλειδώσαμε το σπίτι, αφήσαμε όλα τα καλά, όλα τα αγαθά, τα αφήσαμε και φύγαμε και πήγαμε κάτω για το τραίνο».

 Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ,  Ερυθραίας 4, Καισαριανή, Τηλ 2107648900, Τιμή 15 ευρώ


Κώστας Πεντεδέκας

Γεννήθηκε στο Δαδί το 1917. Τελείωσε το Γυμνάσιο του Δαδιού και σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία Αθήνας όπου πήρε το πτυχίο το 1938.Συμμετείχε στον πόλεμο του 1940, στο Αλβανικό Μέτωπο και στα χρόνια της Κατοχής, 1941-1944, συμμετείχε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Από το 1946 μέχρι το Νοέμβρη του 1949 αγωνίστηκε στο Δ.Σ.Ε. Από το Νοέμβρη του 1949 μέχρι το Δεκέμβρη του 1963 υπήρξε πολιτικός κρατούμενος σε διάφορες φυλακές (Λαμίας, Μακρονήσου, Βούρλων, Κεφαλληνίας, Θήβας, Αβέρωφ, Άμφισσας), καταδικασμένος στην ποινή της «ισοβίου καθείρξεως».

Αποφυλακίστηκε «υπό τον περιοριστικόν όρον της μη παραμονής επί πενταετίαν εις τας περιφερείας Λοκρίδος, Φθιώτιδος και… της τέως Δ/σεως Πρωτευούσης και Πειραιώς».

Από την πλούσια σε δράση και αγώνα ζωή του κατέγραψε σε έξι βιβλία τους αγώνες του λαού μας, για ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  4  =  8