Τσαλίμια και τσακίσματα,φούρλες και γυρίσματα στις Ιωνικές Γιορτές του Δήμου Νέας Σμύρνης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πιστός στο ραντεβού του με τις Ιωνικές Γιορτές του Δήμου Νέας Σμύρνης, ο Μορφωτικός Σύλλογος Ανεμωτισίων Λέσβου Αθήνας σας προσκαλεί και φέτος σε ένα μουσικό σεργιάνι στην παράδοση με χορούς, τραγούδια και λαϊκά δρώμενα.

Την Κυριακή, 19 Σεπτέμβρη στις 20.30 στο Άλσος της Νέας Σμύρνης, δεκάδες χορευτές με τη συνοδεία ήχων από βιολιά, σαντούρια, λάουτα, γκάιντες, νταούλια και τουμπελέκια θα αναβιώσουν παραδόσεις και έθιμα από τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Λέρο, την Κύθνο, τη Μικρά Ασία και, φυσικά, τη Λέσβο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

* ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ, από το Χορευτικό Τμήμα Μορφωτικού Συλλόγου Ανεμωτισίων Λέσβου Αθήνας (διδασκαλία: Γρηγόρης Γρηγορίου)

* ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, από το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Κρυονερίου Αττικής (διδασκαλία: Γιάννης Γαντζίας)

* ΛΕΡΟΣ, από το Χορευτικό Τμήμα Κέντρου Νεότητας Δήμου Μήθυμνας Λέσβου (διδασκαλία: Ρένα Γρηγορίου)

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ), από την Ομάδα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Γαλατσίου(διδασκαλία: Χρήστος Βακράκης)

* ΚΥΘΝΟΣ, από το Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού Συλλόγου Δρυοπίδας Κύθνου (διδασκαλία: Κώστας Φιλιππαίος)

* ΛΕΣΒΟΣ, από το Χορευτικό Τμήμα Μορφωτικού Συλλόγου Ανεμωτισίων Λέσβου Αθήνας και το Χορευτικό Τμήμα Κέντρου Νεότητας Δήμου Μήθυμνας Λέσβου (διδασκαλία: Γρηγόρης Γρηγορίου, Ρένα Γρηγορίου)

ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Μάνος Κουτσαγγελίδης (τραγούδι-κανονάκι), Βαγγέλης Σαραντίδης (βιολί), Βαγγέλης Παπαναστασίου (πνευστά), Ιάκωβος Ηλιάδης (λαούτο), Λάζαρος Ακριβόπουλος (κρουστά), Παναγιώτης Βέργος (σαντούρι).Ειδική συμμετοχή με την ομάδα της Κύθνου, ο Γιώργος Παπαϊωάννου (βιολί) και ο Θεόδωρος Μανώλικας (λαούτο)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ Σας περιμένουμε!

Ο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΕΜΩΤΙΣΙΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

Στο βορειοδυτικό τμήμα της Λέσβου, 55 xλμ από τη Μυτιλήνη, βρίσκεται η ορεινή Ανεμώτια. Χτισμένη «στου ανέμου τα ώτα», είναι γνωστή για την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική με έργα των φημισμένων μαστόρων και λιθοξόων της και τις περίτεχνες κατασκευές τους από ντόπια ασημόγκριζη πέτρα. Σήμερα, οι κάτοικοί του χωριού ασχολούνται κυρίως με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες.Ένα μεγάλο μέρος των Ανεμωτισίων που εγκατέλειψαν τον τόπο τους την περίοδο μεταξύ 1960-1980, όταν το μεταναστευτικό κύμα έπληξε και τη λεσβιακή ύπαιθρο, εγκαταστάθηκε στο λεκανοπέδιο Αττικής, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη για τους ίδιους αλλά και για τα παιδιά τους. Στη Νέα Σμύρνη πολιτογραφούνται σήμερα εκατοντάδες Λέσβιοι από πολλά χωριά του νησιού. Αποτελούν από παλιά μια μικρή παροικία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι διάλεξαν τη μικρασιάτικη προσφυγούπολη για να μετοικήσουν. Ούτε τυχαίο είναι που μια από τις γνωστότερες συνοικίες της πόλης ονομάζεται Μυτιληναίικα.Σκοπός του Μορφωτικού Συλλόγου Ανεμωτισίων Λέσβου Αθήνας είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Ανεμωτισίων, η ψυχαγωγία των μελών του, η πνευματική επικοινωνία μεταξύ τους, η αξιοποίηση των ικανοτήτων και προσόντων τους, η δημιουργία οικογενειακού εντευκτηρίου, η προστασία και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος και η συμβολή στην αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων όπως και γενικότερων θεμάτων του κοινωνικού συνόλου και γενικά η ανύψωση του πνευματικού και κοινωνικού επιπέδου των μελών του.Το Χορευτικό Τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην αίθουσα της οδού Βουτυρά 8 στη Νέα Σμύρνη και έχει λάβει μέρος σε δεκάδες παραστάσεις και εκδηλώσεις, αναδεικνύοντας την πλούσια μουσική και χορευτική παράδοση της Λέσβου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας και των χαμένων πατρίδων

ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ:Επισκεφθείτε την  επίσημη ιστοσελίδα της Ανεμώτιας και στο Facebook το επίσημο προφίλ του συλλόγου

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

54  +    =  57