Τριήμερη εκδρομή του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης στην Νέα Αρτάκη Χαλκίδας

Ο Σύλλογος Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες» πραγματοποίησε από την Παρασκευή 20 Αυγούστου έως την Κυριακή 22 Αυγούστου τριήμερη εκδρομή στην Ν. Αρτάκη Χαλκίδας μετά από πρόσκληση από το Χορευτικό εργαστήρι Δήμου Νέας Αρτάκης.

.Ο Σύλλογος Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες» με το χορευτικό τμήμα του, πραγματοποίησε κατά την διάρκεια αυτού του τριήμερου, δύο εμφανίσεις με παραδοσιακούς χορούς Μικράς Ασίας.

Η πρώτη εμφάνιση έγινε την Παρασκευή 20 Αυγούστου στο 3Ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο δήμο Διρφύων στο δημοτικό διαμέρισμα Καθενών στη Χαλκίδα στο νομό Ευβοίας.

Ο οικισμός των Καθενών, βρίσκεται 23 χλμ. βορειοανατολικά της Χαλκίδας, ιδρύθηκε από οικογένειες βοσκών. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, άλλοι από αυτούς ήθελαν να κτίσουν τον οικισμό στη θέση Κρασά, άλλοι στη σημερινή θέση και άλλοι σε άλλες τοποθεσίες. Επειδή ο καθένας είχε τη δική του γνώμη, αποφάσισαν να διαλέξουν τη θέση του μελλοντικού τους τόπου με τη λογική της διατήρησης των τροφίμων. Καθένας πήρε ένα κομμάτι κρέας και το άφησε στο προτεινόμενο από αυτόν σημείο. Αποφάσισαν να τα δουν μετά από τρεις μέρες. Το κομμάτι που είχαν αφήσει στη θέση του σημερινού οικισμού είχε διατηρηθεί, ενώ τα υπόλοιπα είχαν μυρίσει. Τότε αποφάσισαν να εγκατασταθούν εκεί και σε ανάμνηση των διαφορετικών γνωμών τους να ονομάσουν τον τόπο Καθενούς.

Η Δεύτερη εμφάνιση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Αυγούστου σε Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο χώρο του λιμανιού στα πλαίσια των Πολιτιστικών εκδηλώσεων «Κυζίκεια 2010» στη Ν. Αρτάκη Χαλκίδας.

H Αρτάκη, στα Τουρκικά Erdek, είναι πόλις αρχαιότατη, χρονολογούμενη από τους προϊστορικούς χρόνους. Είναι χτισμένη στη νοτιοδυτική πλευρά της Κυζικηνής Χερσονήσου στην Προποντίδα , που είναι μια κλειστή θάλασσα μεταξύ του Αιγαίου και του Εύξεινου Πόντου.

Το 1922 Αρχίζει η εγκατάλειψη και η εγκατάσταση στην Ελλάδα. στη θέση Βατώντα στην Εύβοια, όπου έμοιαζε πολύ με το δικό τους χωριό. Εδώ στήθηκε και αναπτύχθηκε, η σημερινή Ν. Αρτάκη, όπου επηρέασε οικονομικά όλη την Εύβοια. Η Ν. Αρτάκη υπήρξε μια από τις πόλεις που δέχτηκε πολλούς ανθρώπους λόγω εσωτερικής μετανάστευσης στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα, απαριθμώντας γύρω στους δεκαπέντε χιλιάδες κατοίκους.

Αξίζει να σημειωθεί η άψογη φιλοξενία των κατοίκων της περιοχής και ιδιαίτερα των μελών από το χορευτικό εργαστήρι Δ.Η.Κ.Ε. του Δήμου Ν. Αρτάκης με χοροδιδάσκαλο τον Θεόδωρο Γιαννακάρα.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

83  +    =  88