Το ΤΑΠΑΠ, τα Ανταλλάξιμα Κτήματα και η Ανταλλάξιμη Περιουσία που πήγαν;

You are currently viewing Το ΤΑΠΑΠ, τα Ανταλλάξιμα Κτήματα και η Ανταλλάξιμη Περιουσία που πήγαν;

της Αρχοντίας Παπαδοπούλου*

 

Περιληπτικά, προς ενημέρωση των συμπατριωτών μας για τις ενέργειες που έκανε μόνη της Η ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Μ. ΑΣΙΑΣ και για την ουσιώδη συζήτηση που προκαλέσαμε στην Βουλή και τους Καταλόγους επιχορήγησης που φέραμε στο φως της δημοσιότητας, εκθέτω τα παρακάτω:
Η Ένωσή μας απέστειλε έγγραφο, με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου 2008, στους Βουλευτές όλων των Κομμάτων της Β’ Περιφέρειας Πειραιά και τους ζητούσε να μας ενημερώσουν σχετικά με την υπόθεση του ΤΑΠΑΠ και την Ανταλλάξιμη Περιουσία, που διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Επίσης, γιατί σταμάτησε η επιχορήγηση των Προσφυγικών Σωματείων, μια πενταετία πριν ( από το 20002 -2003) και τι απέγινε η τύχη των ανταλλαξίμων Κτημάτων. Η μόνη, απ’ όλους, που μας απάντησε και κατέθεσε Αναφορά ( 26 – 3 – 2008) για το ζήτημα, στον, τότε ,Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ήταν η ποντιακής καταγωγής Νικαιώτισα κυρία Βέρα Νικολαΐδου, Βουλευτής, τότε, του ΚΚΕ.

Στις 3 Ιουνίου 2008 συζητήθηκε στην Βουλή των Ελλήνων και Επίκαιρη Ερώτηση της κυρίας Β. Νικολαΐδου. Απάντησε ο, τότε, Υπουργός κ. Γ. Μπέζας. Μάλιστα ο Πρόεδρος, τότε, της Βουλής κ. Γ. Σιούφας κάλεσε τον Υπουργό να απαντήσει στην Ερώτηση της κ. Νικολαΐδου, που βασιζόταν στο αίτημα της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας, όπως είπε. Όλα τα παραπάνω και η αναλυτική απάντηση του Υπουργού, όπως καταγράφηκε στα Πρακτικά της Βουλής, έχουν δημοσιευθεί αναλυτικά στην ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, που εκδίδει η Ένωσή μας, φ. 109.
Στην συνέχεια ο Βουλευτής, τότε, του ΛΑΟΣ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης μου τηλεφώνησε, επειδή ενημερώθηκε από αυτά που συνέβαιναν στην Βουλή και εξέφρασε την επιθυμία να εξετάσει και ο ίδιος το θέμα. Έτσι, στις 25 – 8 – 2008, κατέθεσε Ερώτηση στον, τότε, Υπουργό για το ποια Σωματεία επιχορηγούνται και γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση σχετικά με το τί έχει απομείνει από την Ανταλλάξιμη Περιουσία και πώς θα αξιοποιηθεί για τους Πρόσφυγες.
Στις 18-9-2008 ο κ. Κ. Αϊβαλιώτης ενημερώθηκε εγγράφως από τον τότε Υπουργό. Επίσης του δόθηκαν κατάλογοι με τα επιχορηγηθέντα Σωματεία τα έτη 2004, 2007, 2008. Όλα αυτά αναλυτικά είναι δημοσιευμένα στην ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ φ.110.
Εν τω μεταξύ η κ. Β. Νικολαΐδου υπέβαλε νέα Ερώτηση για να πληροφορηθούμε ποια ήταν τα 208 Σωματεία που είχε πει ο Υπουργός ότι επιχορηγήθηκαν από το 2003 μέχρι το 2007 και πού μπορούν οι Σύλλογοι να καταθέτουν αιτήσεις επιχορήγησης. Στην κ. Νικολαΐδου δόθηκαν κατάλογοι επιχορηγηθέντων Συλλόγων των ετών 2004, 2005. 2007. Δημοσιευμένα στην ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ φ.112.

Στο φ. 113 της εφημερίδας μας δημοσιεύσαμε τα τηλέφωνα και την διεύθυνση της Υπηρεσίας όπου θα μπορούσαν οι Σύλλογοι να καταθέτουν τις αιτήσεις τους. Αιτήσεις υποβάλαμε, αλλά χωρίς αντίκρισμα.

Με επιστολή μας, 21 – 3 – 2011, επαναφέραμε το θέμα στην Αντιπρόεδρο, τότε, τηε Βουλής κ. Βέρα Νικολαΐδου, η οποία και κατέθεσε Ερώτηση στις 22 – 3 – 2011.
Στις 8 – 4 – 2011, της απάντησε εγγράφως ο Υπουργός και επειδή η κ. Νικολαΐδου έκρινε ασαφή την απάντηση, μας ενημέρωσε ότι θα επανέλθει με νέα Ερώτηση. Αλλά τα τραγικά οικονομικά εθνικά θέματα δεν επέτρεψαν κάτι άλλο. Τα παραπάνω είναι δημοσιευμένα στην εφημερίδα μας, φ.12.
Παρακαλούμε το κάθε αδελφό Σωματείο ας κάνει το ίδιο για να αναγκασθούν να μας απαντήσουν υπεύθυνα, μετά την πληθώρα των εγγράφων που θα έχουν λάβει.

Η Ανταλλάξιμη Περιουσία ανήκει στους πρόσφυγες και τους απογόνους τους και σε κανέναν άλλον.

                                                                        *  Αρχοντία Β. Παπαδοπούλου

Ιστορικός

Πρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας

Αφήστε μια απάντηση