You are currently viewing Το Παρελθόν, το Παρόν και του Μέλλον του Μικρασιατικού Ελληνισμού στο Συνέδριο της Καισαριανής

Το Παρελθόν, το Παρόν και του Μέλλον του Μικρασιατικού Ελληνισμού στο Συνέδριο της Καισαριανής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το μεσημέρι της Κυριακής το τριήμερο Συνέδριο του ΚΕΜΙΠΟ του Δήμου Καισαριανής με θέμα Μικρασιατικός Ελληνισμός Παρελθόν Παρόν και Μέλλον. Ηταν  ένα  Συνέδριο για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό και Πολιτισμό με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, ένα πρωτότυπο πείραμα όπου ακαδημαικοί, ιστορικοί και επιστήμονες συνυπήρξαν  (σε διαφορετικές ενότητες) για πρώτη φορά,  με τους εκπροσώπους των Μικρασιατικών Συλλόγων,   ύπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις, εντάσεις, συγκρούσεις ακόμα και παρεξηγήσεις και  από το όποίο μπορούν να βγούν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Το παρελθόν ,  ο συμψηφισμός και η άρνηση της Γενοκτονίας

Σαν συμπέρασμα μετά από τις διαφορετικές  εισηγήσεις των επιστημόνων μπορούμε να πούμε ότι 90 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή δεν υπάρχει στην Ελλάδα μια συγκεκριμένη αντίληψη για το ιστορικό πλαίσιο της περιόδου αυτής και στην συγκεκριμένη περίπτωση του Συνεδρίου της Καισαριανής,  κυριάρχησε η άποψη του “συμψηφισμού” των όσων έγιναν μπροστά σε ένα κοινό, αυτό των Μικρασιατικών Συλλόγων που δεν ήταν το κάτάλληλο, για τέτοιες απόψεις και που σε ορισμένες περιπτώσεις αντέδρασε έντονα, ακόμα και με αποχωρήσεις εκπροσώπων από σχετικές ομιλίες. Ετσι οι πραγματικά ενδιαφέρουσες ομιλίες νέων σε ηλικία ιστορικών επισκιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Και μόνο η αναφορά ορισμένων ιστορικών πως “δεν γνωρίζουμε να υπήρξε γενοκτονία, δεν έχουμε μελετήσει τα οθωμανικά αρχεία”  ή ακόμα ο συμψηφισμός των Μουσουλμάνων ανταλλαγέντων με τους Μικρασιάτες Πρόσφυγες,  αρκούσαν για να κατανοήσει κανείς την επικρατούσα  άποψη των ιστορικών.  Το παρελθόν και η Μικρασιατική ιστοριογραφία  90 χρόνια μετά, συνεχίζει να διχάζει τους επιστήμονες και τους ιστορικούς, ωστόσο προκαλεί εντύπωση η κυριαρχία της συγκεριμένης θέσης στην ελληνική επιστημονική κοινότητα.

Οι Σύλλογοι είναι τα χωριά μας και οι συνεχιστές της παράδοσης

Από την άλλη, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το ΚΕΜΙΠΟ Καισαριανής κατάφερε στο Συνέδριο αυτό, να προκαλέσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή δεκάδων  εκπροσώπων Μικρασιατικών Συλλόγων (υπολογίζεται πάνω από 80 Συλλόγων) και να αναδείξει μέσα από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ένα ελπιδοφόρο στελεχιακό δυναμικό που μπορεί να στηρίξει το παρόν και το μέλλον τους.  Παρουσιάστηκαν εισηγήσεις τόσο από έμπειρα  και γνωστά στελέχη όσο και από νέα σε ηλικία,  κάτι που καταδεικνύει πως το Συνέδριο της Καισαριανής ήταν μόνο η αρχή, καθώς υπάρχει η ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο και οργάνωση, για δράση και κυρίως για την ανάδειξη της νεολαίας σε πρωταγωνιστή  στη διατήρηση της μικρασιατικής κληρονομιάς.

Ηταν όλοι εκεί εκτός από τους Πόντιους

Στο συνέδριο αυτό είχαν κληθεί να παραστούν όλοι οι εκπρόσωποι του Προσφυγικού Ελληνισμού, ωστόσο ήταν εμφανής για άλλη μια φορά  η απουσία των Ποντίων (Παμποντιακής Ομοσπονδίας και ΠΟΠΣ) κάτι που αποτελεί πλέον πάγια συμπεριφορά σε εκδηλώσεις και συνέδρια για τον Προσφυγικό Ελληνισμό που δεν διοργανώνουν οι ίδιοι. Το κενό κάλυψε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Α.Παυλίδης που ανέπτυξε το θεμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής .

Εκπροσωπήθηκαν πλην των Ποντίων,  όλες οι Ομοσπονδίες, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ), η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων (ΠΟΘΣ), η Πανελήνια Ενωση Καππαδοκικών Σωματείων (ΠΕΚΣ) με εισηγήσεις και ερωτήσεις των εκπροσώπων τους και ανεξάρτητα σωματεία από όλη την Ελλάδα.

Η πρώτη ημέρα, η ιστορική και λαογραφική έκθεση και το άναμμα του δέντρου

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου,  απο νωρίς το απόγευμα όλα ήταν έτοιμα στο γνωστό ξενοδοχείο για την υποδοχή των συνέδρων.Υπήρχε μεγάλη ομάδα εθελοντών του ΚΕΜΙΠΟ, γραμματειακή υποστήριξη, οι χορηγοί του συνεδρίου (δυστυχώς απουσίαζε από το Συνέδριο οποιαδήποτε αναφορά στο Δίκτυο Mikrasiatis.gr)  και μια μεγάλη και φροντισμένη έκθεση Λαογραφίας και Ιστορίας της Καισαιριανής δίπλα από την αίθουσα του Συνεδρίου για την οποία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν γι αυτήν.

Η Χορωδία του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής άνοιξε μελωδικά το Συνέδριο και μετά τους χαιρετισμούς του Προέδρου του ΚΕΜΙΠΟ Κ.Αναγνωστάκη  καιτου Δημάρχου Καισαριανής Α.Καμπάκα, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών. Από την ΟΠΣΕ ο Αντιπρόεδρος Σ.Ισόπουλος, από την ΠΕΚΣ η  Γραμματέας Βάσω Παπαδοπούλου, απο την ΠΟΘΣ ο πρόεδρος Λ.Χατζόπουλος, από τους Πόντιους που απουσίαζαν ο Α.Παυλίδης.

Συγκινητική η στιγμή της βράβευσης από τον Δήμαρχο Καισαριανής του ιδρυτή του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής Σαράντη Μολυνδρή, ο οποίος παρέδωσε το βραβείο στη σημερινή πρόεδρο του Συλλόγου Στέλλα Λήλου Σαρηπαναγιώτου να το φυλάξει όπως είπε στα γραφεία του Συλλόγου μέχρι να γίνει το Σπίτι του Μικρασιάτη στη Καισαριανή που αποτελεί δέσμευση του Δήμου  Καισαριανής.

Ο κεντρικός ομιλητής Αλκης Ρήγος αναφέρθηκε στην προσφορά των προσφύγων στην ανάπτυξη της Ελληνικής Κοινωνίας και ακολούθησαν οι ομιλίες της Σίας Αναγνωστοπούλου,  Σπύρου Πλουμίδη, Γιάννη Καραχρήστου και Αναστάση Γκίκα. Η ομιλία της  Σ.Αναγνωστοπούλου για τις παρεμβάσεις της Αθήνας στην χειραγώγηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και η αναφορά του Α.Γκίκα περί ιμπεριαλιστικής επίθεσης της Ελληνικής Στρατιωτικής Απόβασης στη Σμύρνη προκάλεσαν έντονες συζητήσεις.

 

Μετά το τέλος της πρώτης ημέρας οι σύνεδροι παρακολούθησαν το άναμμα του χρισουγεννιάτικου δέντρου σε παρακείμενη πλατεία. Τα κάλαντα έψαλλαν οι Χορωδίες της Ενωσης Μικρασιατών Θήβας και του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής, και  μικρασιάτικους χορούς χόρεψε το Χορευτικό του Συλλόγου. Την ίδια ώρα οι καλεσμένοι γεύθηκαν γλυκά, λικέρ και τσίπουρο από τον Μικρασιατικό Σύλλογο Καισαριανής.

Η δεύτερη ημέρα, η ένταση και οι αποχωρήσεις

Το πρωινό του Σαββάτου ξεκίνησε η ενότητα η προσφυγική εγκατάσταση και η ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας, με τις εισηγήσεις των Π.Ποτηρόπουλου, Λ.Κορμά, Σ.Τζόκα και Μ.Χαραλαμπίδη. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της επόμενης ενότητας με τους Γ.Τσιμουρή, Ζωή Μάργαρη, Onur Yildirim και Μ.Βαρλά.   Σε μια αποστροφή του λόγου του ο καθηγητής κ Τσιμουρής ανέφερε ότι η δατήρηση των εθίμων και οι Σύλλογοι σήμερα αποπνέουν μια μούχλα, προκαλώντας τις πρώτες αντιδράσεις του κοινού. Ακολούθησε διάλειμμα και αμέσως μετά το στρογγυλό τραπέζι  με θέμα: Η μικρασιατική κληρονομιά και προσφυγική ιστορία ως αντικείμενα των κοινωνικών επιστημών, που άναψε τα αίματα με τους Ε.Βουτυρά  και Π.Κονόρτα.

Σε ερώτηση του κοινού αν τελικά υπήρξε γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής ο κ. Κονόρτας απάντησε, ότι δεν έχουμε στοιχεία γι αυτό και δεν έχουμε μελετήσει τα οθωμανικά αρχεία. Η απάντηση αυτή προκάλεσε την οργή των παριστάμενων εκπροσώπων Συλλόγων, ακολούθησε ένταση, φωνές διαμαρτυρίες και αποχωρήσεις από την αίθουσα εκπροσώπων Συλλόγων (υπάρχει σχετικό βίντεο το οποίο θα ανέβει αργότερα).

Ακολούθησε η πρώτη ενότητα των εισηγήσεων των Συλλόγων με θέμα Μικρασιατικά σωματεία κοινά στοιχεία και παράμετροι της πολιτισμικής ταυτότητας των μελών τους με τους Μ.Μαστροσταμάτη, Ν.Μπερμπέρη και Θ.Κοντάρα, με συντονίστρια την κα  Καμηλάκη. Το βράδυ οι Σύνεδροι δεξιώθηκαν από τον Δήμαρχο Καισαριανής και το ΚΕΜΙΠΟ σε αίθουσα του ξενοδοχείου υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής από το μουσικό σχήμα Δήθεν και την παρουσία του χορευτικού τμήματος του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής.

Η τρίτη ημέρα και η υπόσχεση

Το πρωινό της Κυριακής ξεκίνησε με την ενότητα Μέθοδοι και πρακτικές σωματειακής δρασης με την Τριανταφυλιά Μήτρου, Χ.Σαπουντζάκη, Κ.Παντάζογλου και Φ.Παπαθεοδώρου, Αρχοντία Παπαδοπούλου, Λ.Χατζόπουλο και Α.Μπαλτά με συντονιστή τον Λουκά Χριστοδούλου. Κατά την διάρκεια των ερωτήσεων η  Αρχοντία Παπαδοπούλου δέσθηκε απαράδεκτη επίθεση από κάποιον εκπρόσωπο Συλλόγου και αποχώρησε. Ακολούθησε η επόμενη ενότητα για τις ελληνοτουρικές σχέσεις μέσα απο τη σωματειακή δράση, με αναπληρωτή ομιλητή στη θέση του κ. Ουζούνογλου, τον αντιπροέδρο της ΟΙΟΜΚΩ Μ.Κοτζαμάνογλου, τη Β.Παπαδοπούλου και τον Α.Παυλίδη με συντονιστή τον Κωστή Καλυβά.

Το συνέδριο τελείωσε με την τελευταία ενότητα και ομιλίες για την διεκδίκηση των Προσφυγικών της Λ.Αλεξάνδρας για το Μουσείο των Ελλήνων της Ανατολής από τον Φ.Παπαθεοδώρου και τα νέα μέσα επικοινωνίας από τον Δ.Παντέλα και συντονίστρια την Σ.Λήλου Σαρηπαναγιώτου και την υπόσχεση ότι το συνέδριο αυτό αποτελεί την αρχή για την ανασυγκρότηση των Προσφυγικών Σωματείων και την ανάγκη της συνέχεια τους.

Δείτε εδώ φωτογραφίες και δώ ολα τα  βίντεο από το Συνέδριο

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

6  +  3  =