Το Παλαιό Φάληρο τίμησε τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΙΚΟΛΑ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ

Τη Δευτέρα  24 Σεπτεμβρίου, σε μία εκδήλωση ιστορικής σημασίας, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου (1404-1453), έργο του Ακαδημαϊκού γλύπτη Ιωάννη Παππά, το οποίο, όπως έχουμε αναφέρει και άλλες φορές, η Ακαδημία Αθηνών δώρισε στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου και είναι τοποθετημένο στην Πλατεία Ηρώων της όμορφης παραλιακής πόλης, στη στάση του τραμ “Φλοίσβος”.


Χοροστάτησαν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης κ. κ. Συμεών.
(ΦΩΤΟ: RONY FILEVSKA – ΠΑΝΑΓΟΥ)

Η εντυπωσιακή από πλευράς προσέλευσης κόσμου, τελετή, ξεκίνησε με δέηση, στην οποία χοροστάτησαν ο μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος και ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης – Παλαιού Φαλήρου κ. κ. Συμεών.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Γεώργιος Κοντόπουλος ,  ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύσης Χατζηδάκης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών κ. Αντώνης Λαμπίδης.

Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα από τη σύζυγο του καλλιτέχνη κυρία Ειρήνη Παππά, θυγατέρα του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου, την οποία συνόδευαν ο γιός της και τα εγγόνια της, ενώ, ταυτόχρονα η μπάντα και άγημα του Πολεμικού Ναυτικού απέδιδαν τιμές.

Ακολούθησε ομιλία του Προέδρου της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών κ. Νικολάου Ουζούνογλου, με θέμα: “Η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου”.

Η λιτή, πλην όμως, άρτια οργανωμένη σε όλους τους τομείς αυτή εκδήλωση, έκλεισε με δύο παραδοσιακούς χορούς, έναν κρητικό και έναν Κωνσταντινουπολίτικο, που τους χόρεψαν μέλη σωματείων της Κρήτης  και των Πριγκηπονήσων της πόλης.

Διονύσης Χατζηδάκης: “Όχι στη γενοκτονία της μνήμης”


Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κόσμου. 
(ΦΩΤΟ: RONY FILEVSKA – ΠΑΝΑΓΟΥ)

Στη σύντομη, μα, άκρως περιεκτική ομιλία του, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κύριος Χατζηδάκης, αφού καλωσόρισε ονομαστικά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. κ. Ιερώνυμο και κάθε άναν από τους επίσημους προσκεκλημένους και ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που είχε κατακλύσει κάθε σημείο της πλατείας Ηρώων, είπε: “ορισμένοι διερωτώνται γιατί τοποθετήσαμε τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο Παλαιό Φάληρο.  Η απάντηση είναι ξεκάθαρη.

– Για να θυμίζει τις αλησμόνητες και αλύτρωτες Πατρίδες.

– Για να θυμίζει τις παραλείψεις και τις προδοσίες που επέφεραν την πτώση της Βασιλεύουσας.

– Γιατί σήμερα είναι ανησυχητικό ότι στον τόπο μας επιχειρείται από ορισμένους κύκλους η Γενοκτονία της Μνήμης.

– Γιατί γίνονται τα πάντα για να απαλειφθεί από τη νεότερη γενιά η Ιστορική Μνήμη.

– Γιατί η Νέα Τάξη Πραγμάτων θέλει να δημιουργήσει άτομα χωρίς φρόνημα, χωρίς θάρρος και χωρίς πίστη.

– Γιατί η Νέα Τάξη Πραγμάτων θέλει να δημιουργήσει ανθρώπους άβουλους σε μια απαλλοτριωμένη κοινωνία”.

Στο σημείο αυτό σταμάτησε, προκειμένου να παρακολουθήσουμε ένα σύντομο video με ιστορικές στιγμές του χριστιανισμού και του Βυζαντίου. Η προβολή έγινε στη μία από τις δύο μεγάλες επιφάνειες του βάθρου, στο οποίο έχει τοποθετηθεί ο μεγαλοπρεπής γλυπτός ανδριάντας του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος συνέχισε λέγοντας τα εξής: “Να λοιπόν ποιοι είναι οι λόγοι που τοποθετήσαμε τον ανδριάντα του Κ. Παλαιολόγου στο Παλαιό Φάληρο.

Επιτρέψτε μου Κυρίες και Κύριοι να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όχι σαν δήμαρχος αλλά ως απλός Έλληνας εκ Κρήτης:

– Την Ακαδημία Αθηνών που με ομόφωνη απόφασή της μας δώρισε το έργο, του αείμνηστου ακαδημαϊκού γλύπτη Ιωάννη Παππά. 

– Τη σύζυγό του Ειρήνη, κόρη του αείμνηστου Στρατάρχου και πρωθυπουργού της χώρας Αλέξανδρου Παπάγου.

– Το υιό Αλέξανδρο Παππά, για τις ατελείωτες ώρες που δαπάνησε μαζί μου, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της τοποθέτησης του αγάλματος.

– Την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Παλαιού Φαλήρου για την αποτελεσματική συμβολή στην όλη εκτέλεση του έργου.

– Την εταιρεία Philips για τη χορηγία του φωτισμού του ανδριάντα.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ν. Σμύρνης κ. κ. Συμεών, τον Αρχηγό του Γ.Ε.Ν. Αντιναύαρχο Π.Ν. κ. Χρηστίδη και τα Κωνσταντινοπολίτικα Σωματεία, όπως και όλους εσάς που με την παρουσία σας λαμπρύνατε την τελετή.

Γι’ αυτό λοιπόν όλοι εμείς που βρεθήκαμε σήμερα εδώ και ολόκληρος ο Ελληνισμός πρέπει να επαγρυπνούμε και να δίνουμε καθημερινά τη μάχη της Μνήμης, για τη δικαίωση των αγώνων των προγόνων μας, αφήνοντας έτσι μια αδιαπραγμάτευτη παρακαταθήκη για τις μέλλουσες γενεές.

Όχι λοιπόν στη γενοκτονία της μνήμης.


(ΦΩΤΟ: RONY FILEVSKA – ΠΑΝΑΓΟΥ)

Πέρα απ’ όσους προαναφέρθηκαν, παρόντες ήταν και οι : Αντιναύαρχος και αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού κ. Χρηστίδης, ο π. υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, ο δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός, ο δήμαρχος Κηφισιάς – Ερυθραίας Νίκος Χιωτάκης, οι πρώην δήμαρχοι Χολαργού και Αλίμου Ν. Νικολάου και Αργύρης Αργυρίου αντίστοιχα, Πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων, Αντιδήμαρχοι και μέλη δημοτικών συμβουλίων και πολλοί άλλοι.

Από τους αιρετούς του Παλαιού Φαλήρου, το “παρών” έδωσαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γεώργιος Χρυσοβερίδης, οι αντιδήμαρχοι Ανδρέας Δούμας, Στέλιος Μαυρακάκης, Γιώργος Πράπας, και Γιάννης Φωστηρόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι: Θεόδωρος Κανέλλος, Νίκη Μπουσίου, Γιάννης Γουλιέλμος, Ολυμπία Αναστασοπούλου, Μαρία Ζάγκα, Γιώργος Ασημακόπουλος, Αλέξανδρος Πανταζής, Αλέξανδρος Κορόμηλος, Νικόλαος Γιάκοβλεφ κ. ά.


Η στιγμή των αποκαλυπτηρίων.
(ΦΩΤΟ: RONY FILEVSKA – ΠΑΝΑΓΟΥ)

(ΦΩΤΟ: ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΛΑΧΟΥ)


(ΦΩΤΟ: RONY FILEVSKA – ΠΑΝΑΓΟΥ)

Η σύζυγος του αείμνηστου ακαδημαϊκού γλύπτη Ι. Παππά, Ειρήνη ανάμεσα στον γιο τους Αλέξανδρο και στο Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη.
(ΦΩΤΟ: ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΛΑΧΟΥ)


Ο αρχηγός Π.Ν. αντιναύαρχος κ. Χρηστίδης, προσέρχεται χαιρετώντας τον δήμαρχο Καλλιθέας κ. Ασκούνη και τον κ. Σκαλκέα.
(ΦΩΤΟ: ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΛΑΧΟΥ)


Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης περιστοιχισμένος από βρακοφόρους του Συλλόγου Κρητών. Στο βάθος διακρίνονται ο δημοτικός σύμβουλος και πρ. Νομάρχης Θεόδωρος Κανέλλος, ο δήμαρχος Κηφισιάς – Ερυθραίας Νίκος Χιωτάκης και ο διευθυντής του “Β” Νικόλας Κονταρίνης. 
(ΦΩΤΟ: RONY FILEVSKA – ΠΑΝΑΓΟΥ)


Στο κέντρο ο Αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, αριστερά η δημοτική σύμβουλος Μαρία Ζάγκα. Στο βάθος ο  υπάλληλος του Δήμου Μιχ. Τριανταφύλλου .
(ΦΩΤΟ: ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΛΑΧΟΥ)


Η οικογένεια Παππά με τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη.
(ΦΩΤΟ: RONY FILEVSKA – ΠΑΝΑΓΟΥ)

vimaonline.gr

Δείτε το βίντεο από το mikrasiatistv.gr

Δ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

55  +    =  65