Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 7 μ.μ.
Διάλεξη στα αγγλικά της Libby Tata Arcel, κλινικής ψυχολόγου, ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
The Danish Institute at Athens, Herefondos 14A, Platia Aghias Aikaterinis, Plaka
Tel: (9‐13) 210 32 44 644; Fax: 210 32 47 230; e‐mail: info@diathens.com, web: www.diathens.com
Το Μικρασιατικό Τραύμα και ταυτότητα στη τρίτη γενιά της παγκοσμιοποίησης. Μεταφέρεται το ψυχολογικό και ιστορικό τραύμα των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής από γενεά σε γενεά? Πώς επηρεάζει το τραύμα την ταυτότητα της Τρίτης γενιάς?
Η Μικρασιατική Καταστροφή έχει μια σημαντική θέση στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων και απετέλεσε όχι μόνο εθνικό τραύμα αλλά και μεγάλο ψυχολογικό τραύμα στην πρώτη γενιά των Προσφύγων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Καταδίωξη, απέλαση, άτακτη φυγή υπό συνθήκες πολέμου, απώλεια προσώπων, πραγμάτων, προγονικής γης και κοινωνικής υπόστασης , περιθωριοποίηση, φτώχεια και στιγματισμός στην καινούρια «άγνωστη» γη που έπρεπε να γίνει πατρίδα , είναι όλα τραύματα που έπρεπε να επεξεργαστεί η πρώτη γενιά των Προσφύγων για να επιβιώσει στη Μητροπολιτική Ελλάδα. Τέτοια ιστορικά τραύματα όμως δεν επεξεργάζονται μόνο στη πρώτη γενιά αλλά μεταφέρονται συνειδητά και ασυνείδητα και στις επόμενες γενιές. Πώς μεταφέρθηκε η Φυγή, η Απώλεια και η εμπειρία της Προσφυγιάς από μια γενιά στην άλλη σε μια οικογένεια τριών γενεών από την Πέργαμο, τι στοιχεία βρίσκομε στην Τρίτη γενιά από την αρχική τραυματική εμπειρία και πώς επηρεάζεται η ταυτότητα και η ζωή της Τρίτης γενιάς από την αρχική πατρογονική εμπειρία; Ακόμα πώς επηρεάζεται η εικόνα που έχει η Τρίτη γενιά που ζει στην εποχή της παγκοσμιοποίησης για τους σημερινούς Τούρκους;
Αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσει η Ομότιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κοπεγχάγης η Ελληνο-Δανέζα Λίμπυ Τατά Αρσέλ στη διάλεξη αυτή.