“Το Λύκειον των Ελληνίδων Σμύρνης”

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ «ΙΩΝΕΣ»

ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΒΟΛΟΥ

Δύο από τους μεγαλύτερους πολιτισμικούς φορείς της πόλης του Βόλου, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του Λυκείου Ελληνίδων, συμπράττουν για να παρουσιάσουν μια πολύπλευρη εκδήλωση στο Μεταξουργείο, τη Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011, στις 8 μ.μ., με θέμα «Το Λύκειον των Ελληνίδων Σμύρνης».

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «ΙΩΝΕΣ» και το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου, οι οποίοι ως πρωταρχικό τους στόχο έχουν θέσει τη διάσωση, διατήρηση, αλλά κυρίως τη διάδοση και διοχέτευση της πολυδιάστατης, τρισχιλιόχρονης και πλέον ελληνικής προγονικής κληρονομιάς στους νεώτερους. Είναι γνωστό πως και οι δύο φορείς δραστηριοποιούνται επιτυχώς με δυναμικές πολιτισμικές παρεμβάσεις σε τοπικό αλλά και πανελλήνιο επίπεδο.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

-Τραγούδια από την Παιδική Χορωδία οι «Ίωνες» , την οποία διευθύνει η κ. Βάλμη Παπαδοπούλου.

-Μουσικο-χορευτικό δρώμενο από τους «Ίωνες» με θέμα τα «Μπαλλάκια του Μπουρνόβα», που επιμελούνται η κ. Άννα Αϊβαζόγλου και η κ. Αργυρώ Μάμαλη- Κοπάνου. Τους χορούς διδάσκει η κ. Μαρία Κατσαρδάνη.

Ακολουθούν δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες. Η μία από την κ. Μαρία Σπανού, μουσειοπαιδαγωγό και μέλος Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων, με θέμα : “Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα”

και η άλλη από τον κ. Νίκο Βικέτο, εκπαιδευτικό, γενικό γραμματέα της Ενώσεως Σμυρναίων με θέμα : «Οι απαρχές της φεμινιστικής κίνησης στη Σμύρνη και το Λύκειον των Ελληνίδων», με αναφορές στην αφύπνιση του φεμινιστικού πνεύματος στη Σμύρνη και τον ουσιαστικό ρόλο που έπαιξε σ’ αυτό, όπως και στον αγώνα για τη διάσωση της πατρίδος, το Λύκειο Ελληνίδων, σε μια εθνικά δύσκολη περίοδο, το 1922.

Την εκδήλωση θα κλείσει το Χορευτικό Τμήμα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με χορούς της Μικράς Ασίας, που διδάσκει ο κ. Θανάσης Μπέας.

Τον συντονισμό και την παρουσίαση θα κάνει η κ. Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, εκπαιδευτικός και πρόεδρος του νεοσύστατου περιφερειακού τμήματος Αλμυρού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  55  =  56