Την Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010 το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου, το οποίο ήταν κατάμεστο από κόσμο, παρουσιάστηκε από το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., σε εκδήλωση που έγινε με τη συνεργασία του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «Η Καππαδοκία», το βιβλίο « Βραχοκκλησιές και πετρομονάστηρα της Καππαδοκίας» του αείμνηστου Γιάννη Σταματιάδη, το οποίο εξέδωσε πρόσφατα το ίδιο.
Προλόγισε ο Πρόεδρος του Κέντρου κ. Χάρης Σαπουντζάκης, ο οποίος είπε ότι με την παρουσίαση αυτού του τόμου, που είναι το 9ο βιβλίο στη σειρά των εκδόσεων του Οργανισμού του Δήμου Ν. Ιωνίας, ουσιαστικά γίνεται ένα «φιλολογικό» μνημόσυνο για το συγγραφέα Γιάννη Σταματιάδη, ο οποίος με ιδιαίτερο πάθος και μεράκι αφού επισκέφθηκε και μελέτησε εξαντλητικά τις εκκλησιές και τα μοναστήρια της Καππαδοκίας, που προκαλούν και σήμερα τον παγκόσμιο θαυμασμό, συγκέντρωσε υλικό, του οποίου ένα μέρος ο ίδιος έχει παρουσιάσει, πριν από τρία χρόνια, πριν τον χτυπήσει η επάρατη και χάσει τη μάχη της ζωής.
Τελειώνοντας ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της έκδοσης του βιβλίου και μεταξύ αυτών και τη σύζυγο του συγγραφέα, Αναστασία, η οποία είχε σημαντικά βοηθήσει στη συγκέντρωση, οργάνωση και ταξινόμηση του υλικού.
Ακολούθησε στο βήμα η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» κ. Όλγα Φτούλη η οποία αφού ευχαρίστησε το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού παρουσίασε τους εισηγητές της βραδιάς, το γνωστό ερευνητή και λαογράφο κ. Θοδωρή Κοντάρα, τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα κ. Αρχάγγελο Γαβριήλ και το γ.γραμματέα του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Μάκη Λυκούδη, εκφράζοντας την ευχή τέτοιες εκδηλώσεις να γίνονται συχνά και δηλώνοντας ότι ο σύλλογος της είναι πάντα πρόθυμος για συνεργασίες.
Ο πρώτος ομιλητής κ. Θοδωρής Κοντάρας ανέπτυξε το θέμα : «Καππαδοκικός Ελληνισμός: η ζωή “εν τάφω”». Ο κ. Κοντάρας αναφέρθηκε παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία στην «υπόγεια» ζωή, εν είδει τρωγλοδυτών, των Καππαδοκών σε κατοικίες που σκαλίζονταν στα λαξευόμενα τοιχώματα των βράχων – βοηθούσε το ηφαιστειώδες πέτρωμα- ή ήσαν υπόσκαφα, κάτω από την γη, σε πολλά μάλιστα πατώματα.
Ο κ. Αρχάγγελος Γαβριήλ εξειδίκευσε το θέμα του αναφερόμενος στην αρχιτεκτονική των ναών παρουσιάζοντας και χαρακτηριστικά δείγματα μέσα από ειδικές διαφάνειες.
Τελευταίος έλαβε το λόγο ο κ. Μάκης Λυκούδης, ο οποίος είχε και σημαντικά συμβάλει στον τομέα της έκδοσης του βιβλίου, και παρουσίασε με ειδικό DVD δεκάδες εικόνων από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια σχολιάζοντας κάθε φορά τις τοιχογραφίες, την αρχιτεκτονική, τον περιβάλλοντα χώρο και τις επιγραφές.
Η βραδιά έκλεισε με μικρή νηστίσιμη δεξίωση που είχαν επιμεληθεί οι δύο φορείς, ενώ σε όλους τους παρόντες μοιράστηκε δωρεάν το βιβλίο του Γιάννη Σταματιάδη, το οποίο και κέρδισε τα πιο κολακευτικά σχόλια για την ποιότητα και την αισθητική του.