You are currently viewing Το γλέντι των Μικρασιατικών Συλλόγων

Το γλέντι των Μικρασιατικών Συλλόγων

diktyo mikrasiatis1

Σε ένα γνήσιο γλέντι του Δικτύου Μικρασιάτης, πρωταγωνιστές δεν μπορούσαν να ήταν άλλοι παρά οι ίδιοι οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι. Εκπρόσωποι από 31 Μικρασιατικούς Συλλόγους, από την Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, αλλά ακόμα και από την Πάτρα και την Πτολεμαίδα καθώς και αναγνώστες  μας και ακροατές του Ραδιο Μικράσιατης, γιορτάσαμε όλοι μαζί σαν μια οικογένεια, τα  φετινά ξεχωριστά 6α γενέθλια του Δικτύου Μικρασιάτης στο κέντρο της Αθήνας.

Γνωριστήκαμε καλύτερα μεταξύ μας, συζητήσαμε, ενημερωθήκαμε, διασκεδάσαμε, συγκινηθήκαμε, τιμήσαμε δικούς μας ανθρώπους και δώσαμε υπόσχεση πως την επόμενη χρονιά  θα είμαστε ΟΛΟΙ  οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι παρόντες. Ετσι το ετήσιο γλέντι μας καθιερώνεται πια ως το γλέντι των Μικρασιατικών Συλλόγων και πραγματοποιείται μια φορά τον χρόνο, κάθε τελευταία Κυριακή του Νοέμβρη. (Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των Συλλόγων που παραβρέθηκαν ζήτησαν την επόμενη χρονιά να πραγματοποιηθεί σε μεγαλύτερο χώρο, ώστε να μπορέσουν να το προγραμματίσουν και να συμμετάσχουν περισσότερα άτομα από κάθε Σύλλογο).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την  ξεχωριστή αναφορά των παρευρισκομένων Συλλόγων με ταυτόχρονη προβολή τους σε βίντεο, η οποία έτυχε θερμής υποδοχής. Ακολούθησε  ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τόσο τους Συλλόγους όσο και τις επόμενες δράσεις του  Δικτύου.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η βράβευση  του Μικρασιάτη, Αρχοντα Πρωτοψάλτη και καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής Γιώργου Χατζηχρόνογλου, από τον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) Σπύρο Ισόπουλο.

vourla xatzixronoglou

Ο Βουρλιώτης στην καταγωγή Γ.Χατζηχρόνογλου δέχθηκε επίσης από τον πρόεδρο της Ενωσης Βουρλιωτών Φώτη Καραλή το βιβλίο του Ν. Μηλιώρη που επανέκδοσε πρόσφατα η Ενωση και μας χάρισε με αυτοσχεδιασμούς μοναδικές μουσικές στιγμές.

diktyo mikrasiatis8

Η μεγάλη ρεμπέτισσα Μαριώ,  ξαναθυμήθηκε τα ακούσματα της μητέρας της από τα Φάρασα της Καππαδοκίας και μας ξεσήκωσε με τα  σμυρνέικα τραγούδια. Στη δική μας Μαριώ, τη  Μικρασιάτισσα δώσαμε ως αναμνηστικό το πρώτο έργο του Εργαστηρίου Μικρασιατικής Λαϊκής Τέχνης του Δικτύου Μικρασιάτης, από την υπεύθυνη του Εργαστηρίου, εικαστικό Ολυμπία Φίκα. Η δική μας επίσης Βιβή Βουτσελά και οι δεξιοτέχνες μουσικοί φρόντισαν να ξεσηκώσουν τον κόσμο για χορό μέχρι αργά.

diktyo mikrasiatis5

Μας τίμησαν με την παρουσία τους  και τους ευχαριστούμε: η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) και η   Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ). Το ΚΕΜΙΠΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ, το ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ, το ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ.

Οι Σύλλογοι:

Εστία Νέας Σμύρνης, Ενωση Σμυρναίων, Σωματείο Νέα Σινασός Καππαδοκίας, Ενωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, Σύλλογος Αλατσατιανών τα Εισόδια της Θεοτόκου, Ενωση Μικρασιατών Κρήνης Τσεσμέ, Ενωση Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας,  Ενωση Μικρασιατών Βύρωνα, Ενωση Κάτω Παναγιάς Μικράς Ασίας, Σύνδεσμος Μακροχωρίου Κωνσταντινουπόλεως το Εβδομο του Βυζαντίου, Ενωση Μικρασιατών Αϊδινίου, Ενωση Μικρασιατών Γλυφάδας το Αργεννον, Σύλλογος Μικρασιατών – Κωνσταντινουπολιτών Λαυρεωτικής, Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης-Λυκόβρυσης Ιωνία, Σύνδεσμος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου Οι Ρίζες, Μικρασιατικός Σύλλογος Μελισσίων Αγιος Γέωργιος Γκιούλμπαξε, Σύλλογος Περγαμηνών ο Ατταλος,  Ενωση Κωνσταντινουπολιτών Μικρασιατών Βόρειας Αττικής Η Αγία Σοφία, Ενωση Μικρασιατών Θήβας, Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων, Πολιτιστικός Σύλλογος Ροβιών Ευβοίας, Πολιτιστική Στέγη Νέας Καρβάλης, Σύλλογος Μικρασιατών Γηροκομείου Πάτρας, Ενωση Μικρασιατών Νεάπολης Κιάτου, Σύλλογος Μικρασιατων Ανατολικής Αττικής, Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών, Ενωση Κυδωνιατών Μικράς Ασίας, Ενωση Ατταλειωτών και Αλλαϊωτών,  Σύλλογος Μπαλιωτών Μικράς Ασίας, Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαίδας η Μικρά Ασία, Σύλλογος Γυναικών Αρτάκης Η Κύζικος και η Ενωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας.

Ευχαριστούμε όλους τους παρευρισκόμενους, ιδιαίτερα όσους ήρθαν από περιοχές εκτός Αττικής (Θήβα, Πάτρα, Ροβιές Εύβοιας, Πτολεμαίδα), τους χορηγούς της εκδήλωσης μας (Γραφικές Τέχνες Ηλίας Μολυνδρής, ARTIME), το Ταξιδιωτικό Πρακτορείο ΡΙΚΑ ΤΡΑΒΕΛ για το μεγάλο δώρο της κλήρωσης μας (5ήμερο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη), τους Εκδοτικούς Οίκους και τους Μικρασιατικούς Συλλόγους που προσέφεραν τα βιβλία τους για την κλήρωση (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΛΤΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ, ΚΕΜΙΠΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΑΤΣΑΤΙΑΝΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ, ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΒΟΥΡΛΙΩΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ).

Φωτορεπορτάζ και βίντεο βρίσκονται σε εξέλιξη.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  36  =  41