Το Γενικό Προξενείο Σμύρνης… και η εγκατάλειψη του ιστορικού κτιρίου επί της προκυμαίας

You are currently viewing Το Γενικό Προξενείο Σμύρνης… και η εγκατάλειψη του ιστορικού κτιρίου επί της προκυμαίας

Το Γενικό Προξενείο της Σμύρνης ιδρύθηκε το έτος 1877. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή στεγαζόταν στην περιοχή του Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Φωτεινής στην Ελληνική συνοικία και καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά, η οποία έκαψε το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής και αρμενικής συνοικίας της πόλης τον Σεπτέμβριο του 1922.

Του ΛΟΥΚΑ Π. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Από το 1924, όταν επαναλειτούργησε η Προξενική Αρχή της Ελλάδας στη Σμύρνη, μέχρι το 1955, το Γενικό Προξενείο στεγαζόταν σε διάφορα μισθωμένα ακίνητα επί της ιστορικής προκυμαίας της πόλης, στην περιοχή Πούντα, που ονομάζεται σήμερα Αλσαντζάκ.

Το 1955 παραδόθηκαν από τον Νομάρχη Σμύρνης – ο οποίος διέκοψε τη δικαστική διαδικασία για την αναγνώριση της ελληνικής κυριότητας του ακινήτου – τα κλειδιά του νεοκλασικού κτηρίου, που είχε κληροδοτήσει στο Ελληνικό Δημόσιο, το 1948, ο ομογενής Εμμανουήλ Καπετανάκης ή Απέργης, και στις 24 Οκτωβρίου 1955 (10 το πρωί) έγιναν με κάθε επισημότητα τα εγκαίνια του κτηρίου του Προξενείου. (Το κτήριο του Προξενείου απείχε λίγες δεκάδες μέτρα από το «Θέατρο της Σμύρνης», που καταστράφηκε τον Σεπτέμβριο του 1922 και υπήρχαν ακόμα τα ερείπιά του).

Την Ελληνική Σημαία ανύψωσε στον ιστό της ο Υπουργός Συγκοινωνιών της Τουρκικής Κυβέρνησης Μουαμέρ Τσαούσογλου “…σε ένδειξη απόδοση τιμής στην Ελληνική Σημαία για τα διαδραματισθέντα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου, όπου πυρπολήθηκε το Ελληνικό Προξενείο στη Σμύρνη…” ενώ η Τουρκική Φρουρά παιάνιζε τον Εθνικό μας ΄Υμνο μπροστά στα παρατεταγμένα αγήματα των Ελλήνων και των Τούρκων στρατιωτών. Να σημειώσουμε ότι στην προκυμαία της Σμύρνης παρήλασε το άγημα του Ελληνικού Στρατού (40 άτομα), με την κυανόλευκη για πρώτη φορά μετά το 1922, ενώ την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε … ο ΄Ελληνας Πρεσβευτής στην ΄Αγκυρα Ι. Καλλέργης.

Στον σύντομο λόγο του ο Τούρκος Υπουργός “…μεταξύ άλλων εξέφρασε την βαθύτατη λύπη της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού έθνους για τα βάρβαρα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης…” (Εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ” 24.10.1955).

Με τη λήξη της τελετής ο Νομάρχης της Σμύρνης Χαντιμλί παρέδωσε τα κλειδιά του νέου κτηρίου στον Πρόξενό μας Ζαφειρίου.

Τα εγκαίνια του κτηρίου ήταν το γεγονός της εποχής, γιατί έγιναν πενήντα (50) ημέρες μετά τα “Σεπτεμβριανά του 1955” και τις γνωστές βιαιότητες με τις καταστροφές των περιουσιών των Ελλήνων κυρίως στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στη Σμύρνη.

Στο ιδιόκτητο διατηρητέο αυτό κτήριο (στη σημερινή οδό Ataturk Caddesi, στο νούμερο 264 ), χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σμυρναϊκής κατοικίας επί της ιστορικής προκυμαίας της Σμύρνης, στεγάστηκαν το Γενικό Προξενείο και η Προξενική κατοικία μέχρι τον Αύγουστο του 2003.

Στη συνέχεια, λόγω διάγνωσης στατικών προβλημάτων, το Γενικό Προξενείο μεταστεγάσθηκε σε … πολυκατοικία, κοντά στο διατηρητέο κτήριο, επί της ιστορικής προκυμαίας.

Τον Δεκέμβριο του 2011 υπογράφτηκε σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης με σκοπό την αναπαλαίωση και αποκατάσταση του ιστορικού νεοκλασικού κτηρίου του Γενικού Προξενείου, στο οποίο επρόκειτο να επανεγκατασταθούν τα γραφεία μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών, οι οποίες προβλέπονταν να διαρκέσουν δύο περίπου χρόνια. Σε λίγο συμπληρώνονται τρία (3) χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης αναπαλαίωσης και αποκατάστασης και έντεκα (11) χρόνια από την εγκατάλειψη του κτηρίου και «ουδέν νεώτερον» από τη …. Σμύρνη.

Το “κλειστό Προξενείο της Σμύρνης”  – (Σεπτ. 2014)

Σμύρνης (Ismir) και στο χώρο του οποίου ευρίσκεται παρεκκλήσιο-οστεοφυλάκιο.

Στο Γενικό Προξενείο της Σμύρνης ανήκουν επίσης ο Ιερός Ναός της Αγίας Φωτεινής, ο οποίος έχει παραχωρηθεί από το Ολλανδικό κράτος για ενενήντα εννιά (99) χρόνια και στον οποίο τελούνται τακτικά λειτουργίες, καθώς και το Ελληνικό Ορθόδοξο Νεκροταφείο, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Σμύρνης (Ismir) και στο χώρο του οποίου ευρίσκεται παρεκκλήσιο-οστεοφυλάκιο.

Η Αγία Φωτεινή στη Σμύρνης σήμερα, 

όπως ανακαινίστηκε τον Μάρτιο του 1981  από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Η αρμοδιότητα του Γενικού Προξενείου της Σμύρνης εκτείνεται σήμερα στους εξής δώδεκα (12) νομούς της δυτικής και νοτιοδυτικής  Τουρκίας : Αφιόν (Ακρωϊνός-Νικόπολις), Αττάλεια, Αϊδίνιο (Τράλλεις), Μπουρντούρ (Πολυδώριο), Ντενιζλί (Λαοδίκεια), Σπάρτη, Σμύρνη, Κιουτάχεια (Κοτύλαιον), Μαγνησία, Μούγλα (Μόβολλα), Ουσάκ (Τεμενοθύραι), Μπαλικεσίρ.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι αναληθή τα δημοσιεύματα, που αναφέρονται στο ιστορικό κτήριο του Προξενείου της Σμύρνης, ότι δηλ. βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για άμεση πώληση μαζί με τα κτήρια που βρίσκονται στο Βερολίνο, στην Ιταλία, στο Βελιγράδι, στη Σλοβενία, στην Ουκρανία και στις Βρυξέλλες.

Το Προξενείο της Σμύρνης πρέπει άμεσα να επισκευαστεί και να λειτουργήσει, για να κυματίζει αξιοπρεπώς η Ελληνική Σημαία στη μαρτυρική Προκυμαία της Σμύρνης. Γιατί είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και όχι απλώς ένα  κτήριο προξενείου σε μια ξένη χώρα.

* Ο κ. Λουκάς  Π. Χριστοδούλου είναι Πρόεδρος Κέντρου Σπουδής & Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Ν. Ιωνίας, Α΄ Αντιπρόεδρος ΄Ενωσης Σπάρτης Μ. Ασίας και Μέλος της ΄Ενωσης Σμυρναίων.

**  Το εν λόγω άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο www.enosismyrneon.gr   στις 4/11/2014.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ – Αφορμή για τη συγγραφή του άρθρου αυτού αποτέλεσε η επίσκεψή μου στη Σμύρνη δύο (2) φορές, τον Απρίλιο του 2011 και τον Σεπτέμβριο του 2014. Και τις δύο φορές ένιωσα «πληγωμένος» να βλέπω την Ελληνική Σημαία να κυματίζει σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο στην Προκυμαία της Σμύρνης, εκεί που άφησαν το αίμα τους χιλιάδες ΄Ελληνες. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τι έχει να πει;

Αφήστε μια απάντηση