You are currently viewing Το φωτογραφικό οδοιπορικό της Φωτεινής Πιπιλή στην Αγκυρα και στη Σμύρνη

Το φωτογραφικό οδοιπορικό της Φωτεινής Πιπιλή στην Αγκυρα και στη Σμύρνη

ως Παρατηρήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης στις Προεδρικές Εκλογές στην Τουρκία

Η απεικόνιση της σύγχρονης Τουρκίας αλλά και οι βαθιά συγκινητικές στιγμές που έζησε η ίδια επισκεπτόμενη την πατρίδα της μητέρας της, το Σιβρισάρι στα παράλια της Σμύρνης

Οι οδηγίες από το Συμβούλιο της Ευρώπης προς όλους τους Βουλευτές-Μέλη που επιλέγονται ως Παρατηρητές εκλογών σε χώρες που παρουσιάζουν ελλείμματα Δημοκρατίας είναι αυστηρές. Πριν από το άνοιγμα της κάλπης έως και την καταμέτρηση των ψήφων επιτήρηση, διακριτικός  λεπτομερής  έλεγχος της διαδικασίας. Στο τέλος της  εκλογικής βραδιάς ο Βουλευτής συμπληρώνει φόρμα και καταγράφει αν και ποιές παραβάσεις διαπιστώθηκαν.

Ήμασταν μαζί με τον Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Χίου Κώστα Τριαντάφυλλο και από το πρώτο τμήμα στη Σμύρνη και πολλά άλλα στη συνέχεια διαπιστώσαμε ότι η διαδικασία ήταν άψογη. Σε αρκετά από τα εκλογικά κέντρα – σχολεία, supermarket, παλιά ελαιοτριβεία – επικρατούσε απόλυτη τάξη, ενίοτε και σε κλιματιζόμενες αίθουσες.

Αν εμείς εξακολουθούμε να έχουμε την εικόνα του Χριστού ή των αγωνιστών του ’21 γενικώς, στην Τουρκία όπου και να πας σε καλύπτει η παγερή, γαλάζια ματιά του «Γκρίζου Λύκου». Τεράστια αγάλματα του Κεμάλ Ατατούρκ, προτομές σκαλισμένες σε βράχους όλες προσανατολισμένες στο Αιγαίο. Είναι αναμφίβολο ότι η ιστορική φυσιογνωμία  του ιδρυτή του νεοτουρκικού κράτους βρήκε πλέον σοβαρό αντίπαλο, τον Ταγίπ Ερντογάν. Η δική μου γενιά μάλλον δεν θα προλάβει να τον δει σε προτομή σε βράχο αλλά η κυριαρχία του είναι απόλυτη. Εκτός από τα παράλια της Τουρκίας, ειδικότερα της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης αλλά και στις αστικές μεγαλουπόλεις, ο Ερντογάν είναι ο «πατερούλης» ή τώρα πια και ο «Πούτιν της Τουρκίας».

Οι επαφές μας με Τούρκους αναλυτές, διπλωμάτες αλλά και απλό κόσμο κατέληγαν σε ένα κοινό συμπέρασμα: Ο Ερντογάν έδωσε σημασία στα εκατομμύρια των φτωχών Τούρκων, σπίτια, δουλειές και το κυριότερο, επέστρεψε στη μαντίλα και το Ισλάμ, θέματα που αγγίζουν το πλήθος των αγράμματων και λησμονημένων υπηκόων του. Η κεμαλική διακυβέρνηση κατηγορείται από πολλούς ότι ήταν αλαζονική και κεντροκρατική. Όμως, ο Ερντογάν έδωσε μια φρενήρη ανάπτυξη στη χώρα του η οποία δημιούργησε ξαφνικά μια τεράστια μάζα μεσαίας τάξης, μεγαλοεπιχειρηματιών, μεγαλοεργολάβων οι οποίοι επίσης τον στηρίζουν τρελά, αν και αρκετοί φοβούνται πώς αυτή η ανάπτυξη  μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια!

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο στην Άγκυρα νόμιζα ότι ο χώρος του είναι απλώς βιτρίνα. Στη διαδρομή για το ξενοδοχείο μείναμε όλοι έκπληκτοι γιατί συντροφιά του τεράστιου αυτοκινητόδρομου ήταν πολυτελέστατα και αμέτρητα οικοδομικά τετράγωνα που παρέπεμπαν σε Νέα Υόρκη. Ένα μόνο από τα πολλά τονίζω: ένα αθλητικό κέντρο παράλληλα με το δρόμο με αχανείς πισίνες κάλυπτε μια απόσταση περίπου από το Χίλτον της Αθήνας έως και τον Ιππόδρομο στο Φάληρο.

mall-tourkia

Εικόνα 1: Ένα από τα πρώτα Mall της Άγκυρας. Ακολούθησαν άλλα… 40!

 

ouranox-tourkiaouranox-tourkia-2

Εικόνα 2 και 3: Στην πρόσοψη του ουρανοξύστη αντανακλά η σύγχρονη Τουρκία

Οι λεωφόροι μέσα στην Πρωτεύουσα είναι υπερμεγέθεις. Παντού, δε, κυριαρχεί το πράσινο σε εξαιρετικές δενδροστοιχίες ενώ τα πάρκα σε περικλείουν από παντού. Οι ουρανοξύστες ξεφυτρώνουν σαν γίγαντες που προσπαθούν να καταπιούν τις εναπομείνασες παραγκουπόλεις, οι οποίες σιγά σιγά εξαφανίζονται.

Κυριακή 10 Αυγούστου ,στα σκαλιά του Δημοτικού Σχολείου στο Σιβρισάρι (Seferihisar). Από το σχολείο αυτό που ονομαζόταν τότε «Ανακρεόντειος Σχολή Σιβρισαρίου» έχουμε ανάμνηση το Ενδεικτικόν της Χατήρη Μιχαήλ Αναστασίας, της μαμάς μας δηλαδή, της τρίτης τάξης του σχολείου του σχολικού έτους 1921-1922-ημερομηνία έκδοσης 28 Ιουνίου 1922. Δύο μήνες μετά η μάνα μου και τα άλλα δύο ορφανά αδέρφια της με τη μάνα τους βρέθηκαν στη δίνη της Καταστροφής (του συνωστισμού που τόλμησε να πει η ανιστόρητη Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ) και πέρασαν με βάρκα στη Σάμο και αργότερα στην Αθήνα. Ιστορικό κειμήλιο το Ενδεικτικόν της.

endiktiko-miteras-fp

Η μητέρα μου είχε πολλάκις επισκεφθεί την γενέτειρα της. Θαμπή αλλά πολύτιμη για μας η φωτογραφία της έξω από το σχολειό της όταν το πρωτοεπισκέφθηκε το 1973. Ακόμα τότε, αλλά και για χρόνια μετά, όπως μας έλεγε η ίδια, υπήρχε το χωριό της αναλλοίωτο και οι περισσότεροι, Έλληνες πρόσφυγες κυρίως, επισκέπτες, όπως και η μαμά μου, βρήκαν τις γειτονιές τους αλλά και τα σπίτια τους, τα οποία είχαν πάρει ντόπιοι  αλλά και Τούρκοι από την Θράκη, την Κρήτη κ.α. με την ανταλλαγή πληθυσμών.

mitera-fp-sivrisari

 

fp-sivrisari-1

Είχα ξαναπάει στο Σιβρισάρι με τα αδέλφια μου. Μόλις χρόνια  4  μετά «τρόμαξα» να αναγνωρίσω την ευρύτερη περιοχή λόγω της εξωφρενικής οικοδομικής ανάπτυξης .Αλλά στη γύρω γειτονιά, ευτυχώς για τους Έλληνες, η εικόνα δημιουργεί συγκίνηση γιατί παραμένει «όπως τότε».

fp-sivrisari-2

Δεν ήταν μόνο η βαθιά συγκίνησή μου από την εμπειρία μου στο Σιβρισάρι, ήταν και η ζέστη και η κούραση από την παρατήρηση σε πολλά εκλογικά τμήματα. Κοντοστάθηκα με την πλάτη στον τοίχο σε αυτή τη γειτονιά με τα τελευταία «σπίτια» μας. Από μια παλιά πόρτα βγαίνει ένας ηλικιωμένος Τούρκος και σιωπηλός μου προσφέρει μια πλαστική καρέκλα, φέρνει μετά ένα πλαστικό μπουκάλι κολόνιας και μου το ρίχνει στα χέρια μου να δροσιστώ.

fp-sivrisari-3

Με ρωτάει  Γιουνανιστάν;    {Ελλάδα;} Αρχίζει   η  διερμηνεύς. Με  βάζει στο σπίτι του (σπάνιο για μουσουλμάνο ηλικιωμένο) και μόλις μπήκα μέσα κατάλαβα! Μπήκα στο παρελθόν της γιαγιάς μου και της μαμάς μου. Ένα σπιτάκι όπως τότε… Μας λέει με δάκρυα στα μάτια πως σε αυτό το σπίτι ήρθε ο πατέρας του από τη Θεσσαλονίκη με την ανταλλαγή. Τον είχε φωτογραφία λεβεντάνθρωπο με φέσι στο μπαλκόνι του στη Θεσσαλονίκη. Το σπίτι ήταν του «κυρ Γιώργη». Ελληνικό. Με έβαλε και στο σαλόνι του με κρεμασμένα στους τοίχους αντικείμενα από «τότε»  και σκέφτηκα «πρέπει να είμαι από τους τελευταίους Έλληνες που συναντάμε ανάλογες ιστορίες. Οι παλιοί πεθαίνουν και οι καινούργιοι κάτοικοι του Seferihisar ούτε καν γνωρίζουν τι σήμαινε για την ανθρωπότητα η Ιωνία».

Αρθρο της Φωτεινής Πιπιλή στον Ελεύθερο Τύπο

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  79  =  88