Ένα βιβλίο με φωτογραφίες και κείμενο για την ιστορία του τόπου του με τίτλο “Δροσάτο, των προσφύγων η κοινότητα” δημιούργησε ο δημοσιογράφος Κώστας Τερζενίδης. Ο τόμος εκδόθηκε και κυκλοφορεί από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Κιλκίς.
Η αξιόλογη αυτή δουλειά, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως φωτογραφικό λεύκωμα αφού στηρίζεται περισσότερο στις εικόνες και λιγότερο στο κείμενο, εξιστορεί τα γενόμενα ενός αιώνα στο Δροσάτο του Κιλκίς, από όπου κατάγεται ο συγγραφέας. Σε κάθε κεφάλαιό του βρίσκουμε μια ευσύνοπτη εισαγωγή που προβάλλει τα βασικά στοιχεία τού προς παρουσίαση κεφαλαίου. Έτσι, στον αναγνώστη δίνεται η δυνατότητα, με βάση το εισαγωγικό σημείωμα ή άλλα κείμενα (σύντομα και αυτά) και τις φωτογραφίες να “συνθέσει” τη δική του ιστορία. Στις 240 σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται 29 κεφάλαια. Σε αυτά μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για τα γεωγραφικά και άλλα χαρακτηριστικά του χωριού, όπως υποδομές, συγκοινωνία κ.ά. Βρίσκουμε την ιστορία του χωριού, την εξέλιξη της πορείας του μέσα στον χρόνο και τον αριθμό των κατοίκων του, όπως αυτός αποτυπώνεται στις απογραφές, ξεκινώντας από το 1928 και φθάνοντας στην απογραφή του 2001. Ακόμη εξιστορείται ο αγώνας και η αγωνία στις αλησμόνητες πατρίδες, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία, αλλά και η δημιουργικότητα στη νέα πατρίδα, οι ασχολίες των κατοίκων, τα επαγγέλματα, τα γλέντια αποχαιρετισμού των παιδιών που έφευγαν στρατιώτες.
Αναζητήσεις και προβληματισμοί
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης γνωρίζει ακόμη και τους οργανοπαίχτες που έδιναν την ευφρόσυνη νότα στη ζωή, μαθαίνει τα της εκπαίδευσης και κυρίως πληροφορείται για την αξιοσημείωτη προσφορά της εθελοντικής εργασίας των κατοίκων του χωριού, με την οποία δημιουργήθηκαν σειρά έργων υποδομής και οι προϋποθέσεις για να γίνει το χωριό Δροσάτο το κεφαλοχώρι της περιοχής. “Η δραστηριότητα αυτή είναι ξεχωριστή για την ελληνική πραγματικότητα και άξια περαιτέρω μελέτης και έρευνας”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το λεύκωμα αυτό θα μπορούσε να ανοίξει ίσως έναν κύκλο αναζητήσεων και προβληματισμού για τη σχέση του αναγνώστη με αυτό που γενικότερα αποκαλούμε ιστορία, ξεκινώντας από την ιστορία του χωριού μας ή της πόλης μας και φτάνοντας σ’ εκείνη της ευρύτερης περιοχής μας και τέλος της χώρας μας. Έκδηλη είναι η επιθυμία του συγγραφέα να μας υπενθυμίσει μέσα από τη δημιουργία αυτού του βιβλίου την ανάγκη να εντατικοποιήσουμε την προσπάθειά μας προκειμένου να αποτυπώσουμε και να διασώσουμε όσα ακόμη στοιχεία υπάρχουν από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν μας.
Εικόνες και κείμενα στο λεύκωμα του Κώστα Τερζενίδη και του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Κιλκίς
Πηγή: Μακεδονία