Τιμή στην κυρία Νάνσυ Χόρτον από την Ένωση Σμυρναίων

Στη μεγάλη ετήσια εκδήλωσή της, η Ενωση Σμυρναίων τίμησε την κ. Nancy Horton και τους γεννηθέντες προ της Καταστροφής 1922!

Η κ. Νάνσυ Χόρτον, κόρη του Τζορτζ Χόρτον, γενικού προξένου των ΗΠΑ τον καιρό της Καταστροφής ’22, παίρνει την τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο Ενώσεως Σμυρναίων στρατηγό κ. Ευάγγελο Τσίρκα (φωτο ΕΛΜΠΙ, 25/1/10)./ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 31ης Ιανουαρίου 2010)

Tης Eλενης Mπιστικα

«Θα σπάσω κούπες για τα λόγια που ‘πες» και να χτυπούν τα ποτηράκια -τις κούπες- τα κρινοδάχτυλα, το βλέμμα κάρβουνο που πετά φλόγες και πάνω στη βόλτα του χορού λύγισμα της μέσης και τσαλιμάκια, τα περίφημα νάζια της Σμυρνιάς που ξέρει να βάζει φωτιές… Η σκηνή στην πίστα του «Παρκ» της λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου έγινε κι εφέτος η εκδήλωση της κοπής της Βασιλειόπιττας, με πλούσιο καλλιτεχνικό και ιδιαίτερα επιμελημένο πρόγραμμα, που απέδειξε ότι η φλέβα της μουσικής, του τραγουδιού και των παραδοσιακών χορών της Ιωνίας πάλλει πάντοτε ζωντανή!

Η σκηνή από το τσιφτετέλι «θα σπάσω κούπες για τα λόγια που ‘πες» και θυμηθείτε τον Σμυρνιό Αριστοτέλη Ωνάση που όποτε ερχόταν στο κέφι, τα ‘σπαγε στις ταβέρνες του Νυδριού απέναντι από τον Σκορπιό, αλλά και στις πίστες του Μόντε Κάρλο, για τα μαύρα μάτια της Μαρίας Κάλλας! Το χόρεψαν οι πανέμορφες κοπέλες και οι άνδρες της χορευτικής ομάδας του Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών της Νέας Περάμου Αττικής. «Σύρε να πεις στη μάνα σου», καρσιλαμάς, σηλυβριανός, συρτό – μπάλος, Κόνιαλης αντικριστός Καππαδοκίας και απταλικός ανδρικός, οι χοροί των ελληνικών τόπων που «σβήστηκαν» και να γεμίζει η πίστα ομορφιά, ρυθμό, λεβεντιά.

Και η νοσταλγία από τα τραπέζια της κατάμεστης μεγάλης αίθουσας να μεταφράζεται σε ευδαιμονία στα πρόσωπα, ώριμα αλλά και νεανικά, καθώς και σε χειροκροτήματα ενθουσιασμού. Γιατί η πατρίδα μας ζει κι όταν γράφουμε γι’ αυτήν κι όταν γλεντάμε, κι αυτό το απέδειξε περίτρανα η Ενωση Σμυρναίων, κόβοντας την πίτα της σύμφωνα με το έθιμο, μοιράζοντας φλουριά και Αετουδάκια με τη σφραγίδα του Δικέφαλου, και γιορτάζοντας τον νέο χρόνο 2010 -88 χρόνια μετά την Καταστροφή του 1922- με μουσική, τραγούδι και χορούς, μαζί με όλα τα μέλη της Ενώσεως Σμυρναίων.

Στο σημείο αυτό, συγχαρητήρια στο μουσικό σχήμα «Δήθεν» με μουσικούς που προβάλλουν επί 15 χρόνια το σμυρναίικο τραγούδι και το ρεμπέτικο. Επαιξαν με παραδοσιακά όργανα λαούτο, σαντούρι, μπαγλαμά, ούτι και κανονάκι, βιολί, κιθάρα, ενώ τραγούδησαν η Παρασκευή Βουτσελά και ο Γιάννης Καραμάνης κι όλη η αίθουσα μαζί τους, προς μεγάλη ικανοποίηση του μέλους του Δ.Σ. κ. Κατερίνας Μπαρμπάτση που τους βρήκε κι είχε την επιμέλεια του προγράμματος!

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  34  =  41