Τι παραδέχθηκε ο Υπ. Οικονομικών Στουρνάρας για το ΤΑΠΑΠ

Και από την προσεκτική μελέτη του βίντεο με την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γαβριήλ Αβραμίδη, για την ανταλλάξιμη περιουσία και το ΤΑΠΑΠ αλλά και από τις απαντήσεις του υπουργού, βγαίνουν ειδήσεις που πρέπει να προβληματίσουν συνολικά τον μικρασιατικό κόσμο και κυρίως την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), η οποία πρέπει  να τρέξει για να καλύψει το χαμένο έδαφος και να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Για άλλη μια φορά επίκαιρη ερώτηση για το ΤΑΠΑΠ και την ανταλλάξιμη περιουσία, όπως και για άλλα θέματα όπως αναγνώριση γενοκτονίας  κλπ, καταθέτει βουλευτής για λογαριασμό Ποντιακού Σωματείου, ούτε καν της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, στο όνομα όλων των προσφύγων της Μικράς Ασίας αλλά με αιχμή του δόρατος την αποατάσταση των παλλινοστούντων προσφύγων από την πρώην Σοβιετική Ενωση, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η αποσπασματική διεκδίκηση και η διαστρέβλωση των θεμάτων αυτών.

Στην ερώτηση αν είναι ή όχι στις προθέσεις τις κυβέρνησης ο τερματισμός της σφετέρισης της ανταλλάξιμης περιουσίας, η εξαίρεση της από τις υποχρεώσεις μας στις τρόικα και το μνημόνιο και η ανασύσταση του ΤΑΠΑΠ και με ποιον τρόπο ακριβώς στοχέυει η κυβέρνηση να επανορθώσει το επί έναν αιώνα διαρκές ατόπημα της διαχείρισης της ανταλλάξιμης περουσίας, βγήκαν σημαντικές ειδήσεις από την απάντηση του υπουργού ΟΙκονομικών κ. Στουρνάρα, που μπορούν να αξιοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

Από τις απαντήσεις του Υπουργού ΟΙκονομικών Γ.Στουρνάρα κρατάμε τα εξής:

Το ΤΑΠΑΠ καταργήθηκε με το προεδρικό διάταγμα 137/1998. Από τότε οι αρμοδιότητες και τα διακιώματα του ΤΑΠΑΠ περιήλθαν στο Υπουργείο Οικονομικών και ασκούνται από το Τρίτο Τμήμα Ανταλλαξίμων Τμημάτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας. Οι αρμοδιότητες του  Διοικητικού Συμβουλίου του συγκεκριμένου ασκούνται σήμερα από τον Υπουργό Οικονομικών (δλδ από τον ίδιο) ή το εξουδιοτομημένο από αυτόν όργανο  σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 3 αυτού του νόμου (υπάρχει σήμερα τέτοια επιτροπή;).

Τα έσοδα του ΤΑΠΑΠ εισπράτονται εφεξής υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και έχουν ως εξής: το 2010 εισπράχθηκαν 1,9 περίπου εκατομύρια ευρώ και για τα έτη 2011 και 2012 εισπράχθηκαν περίπου ένα εκατομύριο ευρώ για καθενα από τα έτη αυτά.

Οι κάθε φύσεως δαπάνες που προκύπτουν από το ΠΔ 137/1998  βαρύνουν τον κρατικό προυπολογισμό των εξόδων του Υπουργείου Οικονομικών στηρίζοντας έτσι τη διαδοση και διασωση του μικρασιατικού πολιτισμού και τις μνήμες των χαμένων πατρίδων, με επιχορηγήσεις προσφυγικών σωματείων μέσω της 5ης Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών από το 2003 μέχρι σήμερα.

Επίσης οι εγγυήσεις για τη διάθεση της ανταλλάξιμης περιουσίας παρέχονται τόσο από τις διατάξεις του ΠΔ 137/1998 όσο και από την ισχύουσα ειδική νομοθεσία για τη ρευστοποίηση της ανταλλάξιμης περιουσίας η οποία εξακολουθεί και ισχύει.

Η ανταλλάξιμη περιουσία δλδ τα ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία των Μουσουλμάνων που έφυγαν σύμφωνα με την περίπτωση Α  της παραγράφου 1, του αρθρου 2 του Βασιλικού  Διατάγματος 29-9-1939 διαχειρίζεται διοικείται και ρευστοποιείται από το Υπουργείο Οικονομικών. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 142 της Συνθήκης της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923) συνάφθηκε ειδική σύμβαση μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας στις 30-1-1923 περί ανταλλαγής των ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών.

Με βάση αυτή τη ισχύουσα νομοθεσία μόνο η περιουσία που εγκατέληψαν οι Τούρκοι είναι διαχειρίσημη ανταλλάξιμη περιουσία και δεν προβλέπεται  στο νόμο σήμερα περί ανταλλαξίμων,  η αποκατάσταση των παλλινοστούντων απο την από την πρώην Σοβιετική Ενωση.

Στη δευτερολογία του ο Υπουργός Οικονομικών ανάφερε επίσης τα εξής:

Η πολιτεία έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα των ποντιακής καταγωγής ομογενών, στήριξης των προσφυγικών σωματείων και ανάδειξης της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Τα προσφυγικά σωματεία εξακολουθούν να επιχορηγούνται μέσω της 5ης Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών κατοπιν αιτήσεως τους. Σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν τα έτη 2003-2008 (όχι γιατί δεν συνεχίζονται οι επιχορηγήσεις αλλά γιατί δεν έχουμε στοιχεία από το 2008 ως σήμερα) οι επιχορηγήσεις για τα προσφυγικά σωματεία Πόντου και Θράκης; ανήλθαν στο ποσό των 500.000 ευρώ.

Η δε κατάργηση του ΤΑΠΑΠ δε σημαίνει με κανένα τρόπο παρέκλιση της Πολιτείας από τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της. Στο Υπουργείο Οικονομικών λειτουργεί συγκεκριμένο τμήμα στη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας  το οποίο ασχολείται με τα θέματα των ακινήτων που χειριζόταν αυτό το ταμείο, το ΤΑΠΑΠ.

Η αξιοποίηση των ακινήτων υπέρ του ελληνικού δημοσίου δεν αποτελεί καθόλου σφετερισμό αλλά είναι ακόμα μια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε δημίσια περιουσία που λιμνάζει και τις πιο πολλές φορές έχει καταπατηθεί και καταπατείται ακόμα.

Συμπερασματικά:

Η επόμενη επερώτηση στη Βουλή πρέπει να γίνει οργανωμένα από την Ομοσπονδία για την επανασύσταση του ΤΑΠΑΠ, να απαντηθούν τα ερωτήματα ποιοι έπαιρναν χρήματα από το 2003-2008, γιατί ο υπουργός χαρακτηρίζει προσφυγικά σωματεία μόνο αυτά των Ποντίων και Θρακών, ποια διαδικασία θα ακολουθήσουν τα σωματεία για την επιχορήγηση τους αφού ο υπουργός επιμένει ότι δεν έχει σταματήσει η χρηματοδότηση, ποιος ο ρόλος της Ομοσπονδίας, αν σήμερα τα χρήματα τα διαχειρίζεται ο ίδιος ως υπουργός οικονομικών ή έχει δώσει αρμοδιότητα σε κάποια επιτροπή όπως ο ίδιος είπε στην βουλή.

Δημ.Παντέλας

Δείτε πάλι το βίντεο και κρατείστε τις απαντήσεις του Υπουργού Οικονομικών

 

 

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

25  +    =  34