You are currently viewing Θέμα μνήμης και τιμής

Θέμα μνήμης και τιμής

mnimeio-mikras-irakleio

Την Κυριακή 30-3-2014 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Μικρασιατικού Ελληνισμού σε μιά απέρριτη και λιτή τελετή, η οποία ήταν πλαισιωμένη από τα μέλη των Μικρασιατικών Σωματείων.Βαθεία και ισόβια ευγνωμοσύνη σε όσους με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο συνέβαλλαν σ΄αυτό και το όνειρο έγινε επιτέλους πραγματικότητα. «Επαινος και μπράβο» πρέπει σε όλους που συνέβαλαν,όπως κι άν συνέβαλαν, όσο κι΄αν συνέβαλαν.

Το μνημείο όπως είδαμε , φιλοτεχνήθηκε , από τον διακεκριμένο γλύπτη κ. Γιάννη Παρμακέλη , ο οποίος εξηγώντας με εύληπτο και λακωνικό τρόπο στους παρευρισκόμενους το θέμα το των γλυπτών εξέφρασε , πιστεύομε, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης , την ανακρίβεια για «το ποιός είχε την αρχική σκέψη» γι΄αυτό, τον οποίον ανέφερε και ευχαρίστησε δημόσια.Εάν επρόκειτο «για την πρώτη σκέψη γι΄αυτόν» ως δημιουργό και καλλιτέχνη ,οι ευχαριστίες θα είχαν καλώς.

Επειδή πρόκειται όμως «για την πρώτη σκέψη» γι΄αυτό καθ΄αυτό το έργο , δηλ. για την ανέγερση του μνημείου και για τον ιερό σκοπό , που αυτό υπηρετεί ,τώρα , που τα φώτα των αποκαλυπτηρίων , έσβησαν , χωρίς να θέλομε να υποτιμήσωμε κανενός την μοίρα και την συνεισφορά στον άθλο αυτό ,αντίθετα, από σεβασμό , στην Αλήθεια εμείς ως σύλλογος ,οφείλομε όχι μόνον να επιβεβαιώσουμε την αυθόρμητη αντίδραση όσων από τους παρισταμένους γνώριζαν την αλήθεια «για το ποιός είχε την πρώτη σκέψη» αλλά και αναφανδόν να υπερεθματίσωμε…

Και τούτο διότι αποτελεί ιστορική Αλήθεια για τα μέλη του Συλλόγου μας — και όχι μόνον — ότι ο Γιώργος ο Μαστρακούλης «ο Δάσκαλος» , που έφυγε νωρίς από κοντά μας , όπως φώναξε αυθόρμητα ο κόσμος ,ήδη από το 1988 ,ως Πρόεδρος όπως φώναξε αυθόρμητα ο κόσμος, είχε την αρχική ιδέα ,η οποία πάραυτα υιοθετήθηκε (Γ.Σ. της 11-12-1988) και άρχισε σιγά – σιγά να παίρνει σάρκα και οστά αρχικά με τις δικές του , ως προέδρου, επίπονες , άοκνες όσο και λυσιτελείς , ως εκ των υστέρων προκύπτει,ενέργειες, οι οποίες στο πέρασμα των χρόνων ωρίμασαν , καρποφόρησαν και έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα.

Το ζήτημα ίσως δεν είναι τόσο ουσιαστικό, όσο κατ΄εξοχήν ηθικό και αποτελεί χρέος η αποκατάσταση της Αλήθειας .

Ως Συμβούλιο έχοντας την ευθύνη του Συλλόγου και του έργου του Μαστρακούλη , ως Προέδρου , τιμώντας τη μνήμη και την Αλήθεια και φυσικά, εφ΄οσον δεν είδαμε , καμία αναφορά σ΄αυτήν την κατεύθυνση , παρά την αυθόρμητη αντίδραση του κόσμου ,ζητούμε να γίνη άμεση διόρθωση της επίμαχης φράσης στο σχετικό άρθρο του καλλιτέχνη στο διαδίκτυο. Αποτελεί ακούσια ,ασφαλώς, προσβολή στα γεγονότα, όπως τα ζήσαμε όλοι, όπως έγιναν και είναι καταχωρημένα στα πεπραγμένα του Συλλόγου μας.

Αποτελεί εξ άλλου κοινό τόπο όλων μας ότι το όραμα , το ήθος και οι σκέψεις του Γιώργου του Μαστρακούλη για τις Αλησμόνητες Πατρίδες είναι κεφάλαιο αξεπέραστο , αποτελεί βαριά κληρονομιά, παρακαταθήκη και πυξίδα στό ζήτημα της διάσωσης και ανάδειξης του Πολιτισμού της Ιωνίας. Το Μνημείο είναι μία από τις πολλές κοντά και σ΄άλλες ( μετονομασία της περιοχής σε Ν. Αλάτσατα , στον αγώνα για την εξασφάλιση στέγης του Συλλόγου και τόσα άλλα). Ας δείξουμε σεβασμό.Αποτελεί σχήμα οξύμωρο να τιμούμε νεκρούς προσβάλλοντας , έστω και ακούσια , άλλους . «Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τ΄αγάλματα »,όπως λέει και ο ποιητής.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Για το Σύλλογο Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου.

Κυριακή Μαστρακούλη του Αρτ.

Υπεύθυνη Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

66  +    =  76