Thea Halo: Είμαι περήφανη που είμαι Πόντια

Απόσπασμα από την παρουσίαση του Βιβλίου της Thea Halo “Ούτε το όνομα μου” στην Αθήνα (16 Δεκέμβρη 2011 στην εκδήλωση που οργάνωσαν ο Δήμος Καλλιθέας και ο Σύλλογος Ποντίων Αργοναύται Κομνηνοί) και απάντηση στο ερώτημα του mikrasiatis.gr για την πορεία αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων στο εξωτερικό.

…Εχω ακούσει διάφορες, εκδοχές για την καθυστέρηση αυτή, στην Αμερική μου λένε εκπρόσωποι κυρίως των Ποντιακών Οργανώσεων, ότι ασχολήθηκαν οι Ελληνες Πόντιοι περίπου 30 χρόνια. Καποιος εκπρόσωπος την Παμποντιακής Ομοσπονδίας στην Αμερική μου είπε, ότι ναι ασχολήθηκαμε τα τελευταία 30 χρόνια, η αλήθεια είναι ότι μέχρι την έκδοση του βιβλίου δεν υπήρξαν και πολλές επιτυχίες. Ηταν η πρώτη φορά που είχαν ένα ντοκουμέντο και μάλιστα γραμμένο στην Αγγλική Γλώσσα , είχαν ένα πρώτο ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας και μάλιστα από τον Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης  και είχαν και την μητερα μου. Ετσι αναζήτησαν ψηφίσματα και από άλλους Κυβερνήτες στην Αμερική  δημιουργώντας μια ομαδική προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας στις ΗΠΑ.

…Οταν ξεκίνησα να πηγαίνω στα Συνέδρια της Διεθνούς Οργάνωσης για την μελέτη των Γενοκτονιών , είδα να μιλούν για την Γενοκτονία των Αρμενίων , για το Ολοκάυτωμα των Εβραίων, για την Γενοκτονία στη Ρουάντα αλλά ποτέ δεν ακουσα λέξη για τους Ελληνες. Μάλιστα είχε προσκληθεί κάποτε σε αυτά τα συνέδρι απου γίνονται κάθε δύο χρόνια, ένας Ελληνας Ακαδημαικός να παρευρεθεί, αλλά ούτε καν εμφανίσθηκε. Και όταν το είδα αυτό, ότι δεν πρόκειται να εμφανισθεί, ζήτησα από τους διοργανωτές, να πάρω εγώ την θέση του. Αρχικός μου σκοπός όταν πήγα σε αυτό το συνέδριο ήταν να μιλήσω για την Αμερική στο Ιράκ, αλλά βρέθηκαν να συμμετέχω σε 2 στρογγυλά τραπέζια συζητώντας γι ατους Ελληνες και του Ασσύριους.

…Ετσι ξεκίνησα μια εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο  να ναγνωριστεί η Γενοκτονία και κατά των Ελλήνων Χριστιανών και των Ασσυρίων, όχι μόνο των Αρμενίων. Με πρόταση του Ακαδημαικού Ανταμ Τζόουνς προτάθηκε στην Διεθνή Οργάνωση για την μελέτη των Γενοκτονιών  να περάσει ψήφισμα που θα αναγνώριζε και την Γενοκτονία των Ελλήνων Χριστιανών της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Με συντριπτική πλειοψηφία το 2007 το ψήφισμα πέρασε και ήταν η αφορμή για να ακολουθήσει το ιστορικο ψήφισμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας  Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων μαζί , από το Κοινοβούλιο της Σουηδίας .

Το βιβλίο για πρώτη φορά ενώνει Ελληνες Ασσύριους και Αρμένιους σε μια ιστορία. Ηταν φυσικό που έγινε αυτό γιατι ήταν και  πραγματικότητα. Ο πατέρας μου ήταν Ασσύριος, η μητέρα μου Πόντια Ελληνίδα, ενώ η οικογένεια που την διέσψσε στην Τουρκία ήταν Αρμένιοι.

…Πιστεύω ότι ήταν γραφτό της να θυμάται τόσο καλά όλη την ιστορία της, όπως ήταν και γραφτό μου για κάποιο λόγο να γράψω την ιστορία της. Κι αν και ξόδεψα την μισή μου ζωή μη ξέροντας την κληρονομιά μου σήμερα είμαι περήφανη που λέω: Είμαι Πόντια!

Δείτε το βίντεο στο MIKRASIATISTV.GR

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  9  =  19