You are currently viewing Τελετή Μνήμης Γενοκτονίας από τους Μικρασιάτες του Κιλκίς

Τελετή Μνήμης Γενοκτονίας από τους Μικρασιάτες του Κιλκίς

Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος

mnimi-mikras-kilkis

Οι Μικρασιάτες του Νομού Κιλκίς τίμησαν τους νεκρούς τους στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014, σύμφωνα με το Π.Δ. 304/2001.

mnimi-mikras-kilkis1

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην πόλη του Κιλκίς τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, θυμάτων του Τουρκικού Κράτους, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πολυανής & Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ, πλαισιούμενου από τους Ιερείς του Ιερού Ναού παρουσία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών του τόπου και πλήθος κόσμου. Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το κόλλυβο τονίζοντας στον μεστό του λόγο μεταξύ άλλων: «..τελούμε σήμερα, ιερείς, άρχοντες και λαός, την ιερά μνήμη των αδικοχαμένων αδελφών μας και προσευχόμεθα ο Θεός να τους κατατάξει εν χώρα Αγίων και εμάς να μας διδάξει…»

kilkis-press.1

Μετά το Μνημόσυνο πήραν το λόγο η Προέδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Πολυκάστρου & Περιχώρων κα Αικ. Τσαγκάκη, η οποία είπε δύο λόγια από ψυχής για την σημασία της μέρας αυτής για τους Μικρασιάτες, και η Φιλόλογος του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς κα Αικ. Μοσχοπούλου η οποία στην εμπεριστατωμένη ομιλία της αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο και στα γεγονότα που οδήγησαν από τη Δόξα στην Καταστροφή τον Μικρασιάτικο Ελληνισμό.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, μπροστά στο Δημαρχείο, όπου τελέστηκε τρισάγιο και κατατέθηκαν στεφάνια από τις Αρχές και Μικρασιάτικους Συλλόγους.

mnimi-mikras-kikis-3

Κατέθεσαν στεφάνια:

Οι βουλευτές Κιλκίς κ.κ. Γ. Γεωργαντάς και Θ.Παραστατίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Π. Θωμαϊδης-ως εκπρόσωπος της Π.Ε.Κιλκίς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κ. Ι. Τσογγίδης-ως εκπρόσωπος του Δ.Κιλκίς, ο Γραμματέας της ΝΟΔΕ Ν.Δ. κ. Π. Λαπατίνας, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Λ. Λαζαρίδης, οι εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και οι Μικρασιάτικοι Σύλλογοι: Πολυκάστρου, «Το Κίζδερβεντ», και η Εταιρεία Μικρασιατικών Σπουδών και Ερευνών Ευρωπού.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κιλκίς κ. Δ. Τσαντάκης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς κα Μ. Τσοπούλου, εκπρόσωποι του παραρτήματος Κιλκίς του Ερυθρού Σταυρού καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ» κ. Λ. Παυλίδης.

Τα Μικρασιατικά Σωματεία που παραβρέθηκαν ήταν: α) Πολυμελή αντιπροσωπεία του Συλλόγου Μικρασιατών Πολυκάστρου & Περιχώρων ντυμένη με παραδοσιακές στολές με επικεφαλής την Πρόεδρο του Συλλόγου κα Αικ. Τσαγκάκη, β) Αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Κιζδερβενιωτών Μ.Ασίας «Το Κίζδερβεντ» με επικεφαλής την Πρόεδρο κα Δέσπ. Βερβερίδου και γ) Αντιπροσωπεία της Εταιρείας Μικρασιατικών Σπουδών και Ερευνών Ευρωπού με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Απόστ. Καραγιαννόπουλο.

Η εκδήλωση κρίνεται οργανωτικά πετυχημένη μιας και η συμμετοχή του κόσμου και των Μικρασιατικών Σωματείων που συμμετείχαν φέτος ήταν η μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Ευχόμαστε και ευελπιστούμε να τιμήσουν του χρόνου την εκδήλωση το σύνολο όχι μόνο των Μικρασιατικών Σωματείων αλλά και όλων των άλλων προσφυγικών σωματείων που δραστηριοποιούνται στο Νομό Κιλκίς (Ποντίων, Αν.Θράκης, Ανατ. Ρωμυλίας) γιατί η γενοκτονία που υπέστη ο χριστιανικός πληθυσμός (Ρωμέϊκος και Αρμένικος) από το Τουρκικό Κράτος, ως ιστορικό γεγονός, είναι μία και ενιαία και δεν πρέπει να διαχωρίζεται σε «Ποντίων», «Μικρασιατών» και «Αρμενίων».

 

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

88  +    =  98