Ο Ελληνισμός της Αμερικής και ένας διπλωμάτης στηρίζουν και αναδεικνύουν την Ορθοδοξία , τον πολιτισμό και την γλώσσα των Ελλήνων στην Πόλη.
Συνεχίζοντας την από δεκαετιών εθιμική παράδοση που θεσμοθετήθηκε από τους ιδρυτές του το 1928, ο πρεσβυγενής Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών έκοψε την Βασιλόπιτα του, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 σε μια λαμπρή, πνευματική τελετή στο ιστορικό Μέγαρο του, στην οδό Δημοσθένους 117 της Καλλιθέας. με την παρουσία πλήθους κόσμου.
Κατά την τελετή τιμήθηκαν ο Δρ Αντώνιος Ι. Λυμπεράκης, Άρχων Ακτουάριος, Διοικητής του Τάγματος του Αγίου Ανδρέου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις Η.Π.Α., και ο κ. Βασίλειος Ι. Μπορνόβας, τ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, για το φωτισμένο έργο τους.
Ο Δρ Αντώνιος Ι. Λυμπεράκης, αντλώντας δύναμη από την βαθιά ορθόδοξη πίστη του, με θαυμαστό ζήλο έχει αναλάβει μια τιτάνια πρωτοβουλία διεθνούς εμβελείας για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς και η Ελληνική Ομογένεια της Κωνσταντινούπολης από τις παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους των τουρκικών κυβερνήσεων. Στο πρόσωπο του Δρ Λυμπεράκη, ομολογούμε την αφοσίωση και δέσμευση του Συλλόγου μας στην εσαεί υπεράσπιση του Σεπτού Θρόνου της Εκκλησίας μας.
Ο κ. Βασίλειος Ι. Μπορνόβας, με ρηξικέλευθες απόψεις και πράξεις που αγγίζουν τον βαθύτερο πυρήνα της ύπαρξης και του μέλλοντος του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, ανέδειξε το ιστορικό Σισμανόγλειο Μέγαρο σε υποδειγματικό κέντρο διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας αλλά και της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Ελλήνων. Απομένει τώρα η συνέχιση του ιστορικού και εθνικού αυτού έργου.
Συνημμένα παρατίθενται τα κείμενα των ομιλητών κ.κ.Γεωρ.Κεχαγιαδόπουλου και Θεμ. Παχόπουλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα και το έργο των τιμωμένων.
Η τελετή άρχισε με χαιρετισμό του πρόεδρου του Συλλόγου κ. Αντώνη Λαμπίδη, ο οποίος προέβη σ΄ ένα σύντομο απολογισμό του έτους που πέρασε και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται στον πολιτιστικό και στον φιλανθρωπικό τομέα αλλά και σε ότι αφορά τα εθνικά μας θέματα, όπου ο Σύλλογος συνεχίζει να επιδεικνύει όπως και στο παρελθόν ιδιαίτερη ευαισθησία.
Ακολούθησε, σύμφωνα με το πρόγραμμα κατόπιν προσφωνήσεων και αντιφωνήσεων η τίμηση των τιμωμένων προσωπικοτήτων στους οποίους απενεμήθησαν αναμνηστικές πλακέτες και διπλώματα..
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ή εκπροσωπήθηκαν:
Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, εκπροσωπούμενοι. Ο Αιδεσιμ. Πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος, πνευματικός σύμβουλος του Τάγματος του Αγίου Ανδρέου, ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κώστας Ασκούνης, Άρχοντες, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Οφφικιάλων «Παναγία Παμμακάριστος» κ. Οδυσσέας Σασαγιάνης και ο δρ. Αχιλλέας Αδαμαντιάδης, Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, στις Η.Π.Α., Καθηγητές Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, αδελφών κωνσταντινουπολίτικων και μικρασιατικών σωματείων και πλήθος μελών και φίλων του Συλλόγου. Επίσης την εκδήλωση χαιρέτησε με μήνυμα της η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Επακολούθησε δεξίωση
ΤΙΜΗΣΗ Δρος ΑΝΤΩΝΙΟΥ Ι. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ
Εκφώνηση λόγου από τον τ. Αντιπρόεδρο κ. Γεώργιο ΚεχαγιαδόπουλοΣεβαστοί Πατέρες,
Εντιμολογιώτατοι ΄Αρχοντες,
Κυρίες και Κύριοι
Ο πρεσβυγενής Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, συνεχίζοντας την από δεκαετιών πνευματική του παράδοση, τιμά σήμερα τον Άρχοντα Ακτουάριον, Διοικητήν του Τάγματος του Αγίου Ανδρέου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Δρα Αντώνιον Ιωάννου Λυμπεράκην, για την μεγάλη αφοσίωση και δέσμευσή του στην παντί σθένει υπεράσπιση της Μητρός ημών Αγίας του Χριστού Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο Δρ Αντώνιος Ιωάννου Λυμπεράκης κατάγεται από προσφυγική μικρασιατική οικογένεια και είναι υιός του μακαριστού πατρός Ιωάννου και της Ελισάβετ. Η οικογένεια διαβιούσε στην Κωνσταντινούπολη και στα Αλάτσατα, η οποία με την καταστροφή της Σμύρνης αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τα πάτρια εδάφη και να εγκατασταθεί στην Αμερική. Ο πατέρας του, πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διεκόνησε επί 60 συναπτά έτη την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, επιτελώντας θεάρεστο ποιμαντικό έργο.
Ο Δρ Λυμπεράκης γεννήθηκε στο Fresno της Καλιφόρνιας. Κατά την διάρκεια της φοίτησής του στη Μέση Εκπαίδευση υπηρέτησε ως Ακόλουθος στην Αμερικανική Γερουσία.
Το 1975, έλαβε πτυχίο Master στην Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Το 1978 απεφοίτησε από τη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke, και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πενσυλβάνια. Ακολούθως, έλαβε ιατρική ειδικότητα στην διαγνωστική ακτινολογία στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson.
Έχει ιδρύσει στην Φιλαδέλφεια το Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο Bustleton Radiology Associates, του οποίου είναι Πρόεδρος. Η σύζυγος του Μαρία είναι οικογενειακός ιατρός, με την οποία έχει αποκτήσει τρία τέκνα. Ο Δρ Λυμπεράκης έχει ανακηρυχθεί σε Άρχοντα Ακτουάριον του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1987, είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου από το 1988 και Διοικητής του Τάγματος του Αγίου Ανδρέου από το 1998.Το Τάγμα του Αγίου Ανδρέου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ιδρύθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στις 10 Μαρτίου 1966, όταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος απένειμε την εξαιρετική διάκριση των Οφφικίων σε 30 διακεκριμένες προσωπικότητες με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα, για την θερμή αφοσίωση των προς την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και την υπηρέτηση Αυτής.
Με έδρα την Νέα Υόρκη, το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα συνέρχεται και εορτάζει την 30η Νοεμβρίου εκάστου έτους, κατά την ημέρα μνήμης του Αγίου Αποστόλου και Πρωτοκλήτου Ανδρέου. Θεμελιώδης σκοπός του Τάγματος είναι η αδιάλειπτη μέριμνα για τις θρησκευτικές ελευθερίες και η προάσπιση των απαραγράπτων δικαίων του Σεπτού Θρόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, πνευματικού κέντρου των 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών ανά την υφήλιο.Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Δρ Λυμπεράκης, ως Διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων, με θαυμαστό ζήλο και εκπληκτική δράση έχει αναλάβει μια τιτάνια, πολυδιάστατη πρωτοβουλία διεθνούς εμβελείας για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς και η Ελληνική Ομογένεια της Κωνσταντινούπολης από τις παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους των τουρκικών κυβερνήσεων.
Οι Άρχοντες του Τάγματος, με το κύρος που διαθέτουν, απευθύνονται στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, στα Πολιτειακά Νομοθετικά Σώματα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη τον (ΟΑΣΕ) και απαιτούν να ασκηθεί πίεση στην Τουρκική κυβέρνηση, ούτως ώστε να αρθούν οι υφιστάμενες αδικίες και να αποκατασταθούν τα απαράγραπτα δίκαια μας.
Στο σημείο αυτό, επιβάλλεται να εξάρουμε το γεγονός ότι με τους εκπροσώπους του Τάγματος του Αγίου Ανδρέου, Εντιμολογιώτατους Άρχοντες Δρα Αχιλλέα Αδαμαντιάδη – ο οποίος και τιμά με την παρουσία του την Τελετή μας- και Θεοφάνη Οικονομίδη, ο Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών συναντώμεθα επί σειράν ετών στην Συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ «Human Dimension Implementation Meeting» που πραγματοποιείται στην Βαρσοβία κατά μήνα Σεπτέμβριο – Οκτώβριο εκάστου έτους.Ενώπιον διπλωματικών αντιπροσωπειών 50 και πλέον χωρών καθώς και ιθυνόντων διεθνών οργανισμών, με προφορικές εισηγήσεις και γραπτές δηλώσεις, οι οποίες κατατίθενται στα Πρακτικά της Συνδιάσκεψης και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΕ, αναδεικνύουμε και εκθέτουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ελληνική Μειονότητα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συμβολή μας στα ζητήματα αυτά είναι πολύτιμη και καθοριστική.
Προς αναγνώριση των εξαιρετικών υπηρεσιών προς την Μητέρα Εκκλησία, το Νοέμβριο 2009, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος απένειμαν στον Δρα Λυμπεράκη το Βραβείο Αθηναγόρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την υψηλότερη διάκριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αμερική.
Τον δε Ιούνιο 2009, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και Πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλος απένειμε εις αυτόν τον ύψιστο τίτλο του «Σταυροφόρου του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου». Ο τίτλος αυτός αποδίδεται στον λαϊκό εκείνον που τιμά με τη στάση ζωής του την Oρθοδοξία, και είναι άξιος να φέρει το σημείο του Σταυρού.
Ο Δρ Λυμπεράκης είναι μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ελληνορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Μεταξύ πολλών διακρίσεων οι οποίες απονεμήθηκαν στον Δρα, αναφέρουμε ότι ανεκηρύχθη Επίτιμος Διδάκτωρ Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Κολλεγίου της Μασαχουσέτης για την κοινωνική προσφορά του. Επιπλέον, έλαβε Τιμητικό Μετάλλιο σε αναγνώριση της προσφοράς του στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.Πριν κλείσω την ομιλία μου εάν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να ανοίξω μια παρένθεση, να υπενθυμίσω και να επισημάνω δύο ιστορικά γεγονότα που αφορούν το Σύλλογο μας, επειδή προηγουμένως ανέφερα, ότι ο Αρχοντας Λυμπεράκης έχει ιδρύσει στην Φιλαδέλφεια ένα Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο.
Στην Νέα Υόρκη το 1948 ο αδελφός Προοδευτικός Σύλλογος με το όνομα «Κωνσταντινούπολις» βοήθησε, ώστε να έλθει στο Πολυιατρείο του Συλλόγου μας ένα ακτινοσκοπικό μηχάνημα, από τα πρώτα στην Ελλάδα αν όχι το πρώτο, λόγω της έξαρσης της φυματίωσης τότε στην περιοχή.
Το δεύτερο γεγονός είναι, ότι ο Σύλλογος αυτός της Νέας Υόρκης το 1946, δύο χρόνια νωρίτερα είχε στείλει 500 $ στο Σύλλογο μας για την ανακαίνιση του, ανέλαβε επίσης την υποτροφία άπορων φοιτητών του Πανεπιστημίου, πλήρωσε άγγλους καθηγητές για τηΝυκτερινή Σχολή Ξένων Γλωσσών του Συλλόγου μας και συνέστησε σ΄ έναν άλλο αδελφό σύλλογο στο Ντιτρόιτ, το «Βυζάντιο», να βοηθήσει και αυτός. Όλα αυτά είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» της Νέας Υόρκης, και έτσι είχε γίνει γνωστός ο Σύλλογος μας στο αμερικανικό κοινό.
Η απλόχερη αυτή προσφορά του αδελφού συλλόγου της Νέας Υόρκης, έδωσε την αφορμή στην Ετήσια γενική συνέλευση του Συλλόγου μας το 1946, να ανακηρυχθεί μέγας ευεργέτης και να γραφτεί το όνομα του στην μαρμάρινη πλάκα, που θα παρατηρήσετε στην είσοδο μας. Εδώ κλείνω την παρένθεση.Εντιμολογιώτατε Αρχοντα,
Αύριο, ημέρα των Τριών Ιεραρχών, θα βρίσκεσθε στο Φανάρι. Σας παρακαλούμε να διερμηνεύσετε στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού μας στο Σεπτό πρόσωπο Του και να του ευχηθείτε Υγεία, Δύναμη και Μακροημέρευση.
Θα κλείσω με το λόγο πικρίας του Οικουμενικού μας Πατριάρχη που αντηχεί από την κλειστή Πύλη του Πατριαρχείου
«Μήπως δεν υποφέραμε αρκετά, χωρίς να πταίουμε, παρά μόνον ότι είμαστε Έλληνες και Ορθόδοξοι ; Μήπως δεν τιμούμε την χώρα στην οποία διαβιούμε με τιμιότητα, με φιλοπονία, με τα ωραία έθιμα και παραδόσεις μας και την πλούσια ιστορία μας ; Δεν είναι αρκετό ότι ελάχιστοι έχουμε παραμείνει εδώ ; Μήπως θα έπρεπε να υποφέρουμε και άλλα δεινά ; Αλήθεια, αυτά θα ανέμεναν οι πρόγονοί μας, κεκοιμημένοι όντες, προσδοκώντες την ανάσταση ;».
Σας Ευχαριστώ.ΤΙΜΗΣΗ κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ι. ΜΠΟΡΝΟΒΑ
Εκφώνηση λόγου από τον τ. Πρόεδρο κ. Θεμιστοκλή ΠαχόπουλοΣεβαστοί Πατέρες
Eντιμολογιώτατοι
Κυρίες και Κύριοι
Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα η ευκαιρία να αναφερθώ στον τιμώμενο μας, τον τέως Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ Βασιλειο Μπορνόβα, Σύμβουλο Πρεσβείας Α’ Τάξεως του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Βασίλειος Μπορνόβας γεννήθηκε στην Αθήνα, μετά δε τις πανεπιστημιακές του σπουδές εισήχθη στο Διπλωματικό Κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών το έτος 1988, όπου υπηρέτησε και υπηρετεί σε διάφορες νευραλγικές θέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όπως ήταν η Α2 Διεύθυνση Τουρκίας σημερινή Α4. Διετέλεσε επίσης Διευθύνων του Γενικού Προξενείου Αργυροκάστρου, Διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων στην Ξάνθη και τελευταία Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην γενέτειρα μας Κωνσταντινούπολη επί μία τριετία (2008-2011).
Σήμερα όμως δεν θα αναφερθούμε στον διπλωμάτη Βασίλειο Μπορνόβα αλλά στο συντελεστή της αναδείξεως του πολιτισμού και της ιστορίας των Ελλήνων στην ΚωνσταντινούποληΣτο μέσο της Μεγάλης Οδού του Πέραν, στην σημερινή İstiklal caddesi, βρίσκεται το εντυπωσιακό Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη. Η ιστορία του συνοψίζει την ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής, της Πόλης, καθώς και της οικογένειας των μεγάλων ευεργετών του Ελληνισμού, Σισμάνογλου, οι οποίοι μάλιστα υπήρξαν και μεγάλοι ευεργέτες του ιστορικού μας συλλόγου.
Και ενώ το Σισμανόγλειο Μέγαρο από το 2000 στεγάζει την προξενική κατοικία, το 2009 όμως κάτι άλλαξε. Το Μέγαρο άνοιξε τις πύλες του στο Κοινό και μετατράπηκε σε φάρο του ελληνικού πολιτισμού στην Πόλη.Το Σισμανόγλειο Μέγαρο χρησιμοποιείται πλέον συστηματικά για πολιτιστικές δράσεις και στην οργανωμένη και δωρεά διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Ειδικότερα, λειτουργεί Ελληνικό Σπουδαστήριο, διοργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής με έργα Ελλήνων ζωγράφων για την Πόλη, καθώς και θεματικές εκθέσεις, όπως «Η Ελλάδα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», «Οι Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες πριν από τις Μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ» και «Νοσταλγία για την Πόλη», επίσης διοργανώνονται και ομιλίες, προβολές ταινιών καθώς και μουσικές βραδιές με σκοπό την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και της σύγχρονης Ελλάδος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, οργανώθηκε έκθεση, η οποία παρουσίαζε την σημαντική αυτή σελίδα της νεότερης ελληνικής ιστορίας στην τουρκική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στο βιβλίο επισκεπτών της έκθεσης “Εν συγκινήσει βαθεία και υπερηφανεία πολλή επεσκέφθημεν την λαμπράν αυτήν έκθεσιν, δια την πρωτοβουλίαν της οργανώσεως της οποίας συγχαίρομεν θερμώς τον εντιμότατον Γενικόν Πρόξενον της Ελλάδος κ. Βασίλειον Μπορνόβαν. Συγκινήθηκα πολύ, σχεδόν μέχρι δακρύων».Οι εν λόγω εκθέσεις έχουν προσελκύσει μέχρι σήμερα πάνω από 70.000 επισκέπτες, στη μεγάλη πλειοψηφία τους Τούρκους.
Αναφορικά με το Ελληνικό Σπουδαστήριο, πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτό απευθύνεται κυρίως στην τουρκική ελίτ, νέων και δυναμικών ανθρώπων, οι οποίοι θα παίξουν τα επόμενα χρόνια έναν σημαντικό ρόλο στα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα της Τουρκίας και είναι, εξαιρουμένων των επίσημων πανεπιστημιακών εδρών, ο μοναδικός φορέας διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε όλη την Τουρκία.
Το Ελληνικό Σπουδαστήριο ξεκίνησε τη λειτουργία του το Φεβρουάριο του 2009 και παρέχει υψηλού επιπέδου διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Τα μαθήματα γίνονται από έμπειρους δασκάλους και παρέχονται δωρεά. Από το Σεπτέμβριο δε του 2010 ξεκίνησε και η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής.
Πρέπει να τονιστεί ότι μέχρι τότε στην Τουρκία δεν επιτρεπόταν η λειτουργία κέντρων διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας, ενώ αντίστοιχα στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 100 φροντιστήρια τουρκικής.
Προς το σκοπό αυτό σημαντική υπήρξε η προσπάθεια που κατέβαλε ο κ. Μπορνόβας, ώστε να πετύχει την έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος και μάλιστα με την υπογραφή του συνόλου των μελών του υπουργικού συμβουλίου, ώστε να επιτρέπεται η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Τουρκία. Γεγονός το οποίο επιτρέπει σήμερα στους φορείς της Ομογένειας να οργανώσουν και να λειτουργήσουν απρόσκοπτα θεσμούς διδασκαλίας αυτής.
Ας σημειωθεί ότι η ελληνική είναι η τελευταία ξένη γλώσσα από το σύνολο των γλωσσών πού επιτρέπονται να διδάσκονται στο τουρκικό κράτος, εκτός μειονοτικών σχολείων.
Το μήνα Φεβρουάριο του 2010 οι σπουδαστές ήταν 40. Σήμερα, το Σισμανόγλειο φιλοξενεί πάνω από 600 σπουδαστές, κυρίως νεαρούς Τούρκους υψηλού μορφωτικού επιπέδου, επιστήμονες και φοιτητές. Η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη και επιβεβαιώνει ότι το Σισμανόγλειο έρχεται να ανταποκριθεί στην ανάγκη μιας νέας γενιάς Τούρκων που θέλει να ανακαλύψει την πραγματική ιστορία της Χώρας της καθώς και να γνωρίσει την Ελλάδα..
Σημαντική επίσης αναβάθμιση για το Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί η απόκτηση της εκ 30.000 τόμων πολύτιμης βιβλιοθήκης του πατρός Μελετίου Σακκουλίδη, Μεγάλου Οικονόμου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Η συλλογή Σακκουλίδη θεωρείται μία από τις πλέον εκτεταμένες ιδιωτικές συλλογές βιβλίων μετά τις βιβλιοθήκες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Σχολής της Χάλκης. Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει όλα σχεδόν τα βιβλία που τυπώθηκαν στην Πόλη στα ελληνικά και στα «καραμανλίδικα» από τις αρχές του 17ου αιώνα.
΄Ηδη έχει αναπτυχθεί η απαραίτητη υποδομή για τη φιλοξενία και την ψηφιοποίηση των σημαντικότερων βιβλίων της, ώστε να καταστεί κτήμα της ερευνητικής κοινότητας διεθνώς. Παράλληλα, όμως έχει ήδη ολοκληρωθεί και η καταλογογράφηση του σημαντικότερου τμήματός της από διάφορα ιδρύματα με την ονομασία: «Συλλογή Μελετίου Σακκουλίδη Κωνσταντινούπολη (1801-1900)».
Ο κ. Μπορνόβας ευελπιστεί ότι η συλλογή Σακκουλίδη θα αποτελέσει το σημαντικότερο επιστημονικό σημείο αναφοράς για τους Έλληνες της ύστερης Οθωμανικής εποχής που κατοικούσαν στην Πόλη, συμβάλλοντας στην κατανόηση της συμβολής και του ρόλου των Ελλήνων στην οθωμανική κοινωνία.
Το Σισμανόγλειο Μέγαρο στον τομέα του Πολιτισμού ευρύτερα, επιχειρεί να θυμίσει στον κάθε διαβάτη του Πέραν ότι ο ελληνισμός αποτέλεσε θεμελιώδες συστατικό στοιχείο της σημερινής τουρκικής μεγαλούπολης. Επιχειρεί να καλύψει το κενό των έξι δεκαετιών που ακολούθησαν τα Σεπτεμβριανά και σχεδόν έχουν κάνει όλους να λησμονήσουν την ιστορία των Ελλήνων της Πόλης.
Υπογραμμίζουμε ότι το πρωτοφανές αυτό έργο δεν είναι αποτέλεσμα μιας σχεδιασμένης κρατικής πολιτικής, αλλά προϊόν του οράματος, της εργασίας και του πάθους ενός διπλωμάτη.Η περίπτωση του κ. Μπορνόβα και του Σισμανόγλειου Μεγάρου αποδεικνύει ότι ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες το προσωπικό μεράκι, το πάθος, το πείσμα και η εργατικότητα κερδίζουν. Όμως, ο κ. Μπορνόβας χρειάστηκε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια και να αποφύγει πολλές τρικλοποδιές. Και πράγματι, τα κατάφερε. Σεμνός, εργατικός, με όραμα και κυρίως αποτελεσματικός. Ιδιότητες που σπανίζουν σήμερα και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές των διπλωματών.
Δυστυχώς όμως, στην ελληνική πραγματικότητα, όποιος εργάζεται, παράγει και έχει άποψη, είναι συνήθως ενοχλητικός. Στην εποχή της απόλυτης μετριότητας, όποιος ξεχωρίζει αποτελεί και στόχο.Ορισμένοι κύκλοι ουδέποτε εκτίμησαν το έργο που αναπτύχθηκε στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αναβίωσε, έστω και συμβολικά, την ελληνική παρουσία σε μια από τις πιο σημαντικές πατρογονικές εστίες του Ελληνισμού, χωρίς μάλιστα να υπάρξει επιβάρυνση του ελληνικού κράτους έστω και με ένα ευρώ, καθώς όλη η υπόθεση του «Σισμανόγλειου» στηρίχτηκε σε χορηγίες σημαντικών ελληνικών ιδιωτικών ιδρυμάτων.
Γι’ αυτό και όλοι όσοι έχουν με κάποιον τρόπο εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση βασανίζονται από το ερώτημα εάν το πολύτιμο κεκτημένο θα εδραιωθεί και θα αναπτυχθεί ή με την αποχώρηση του Μπορνόβα θα εκφυλιστεί και θα καταρρεύσει. Γι’ αυτό και είναι επιβεβλημένο να θεσμοθετηθεί και να στηριχθεί ουσιαστικά από την ελληνική Πολιτεία.
Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε ο κ. Μπορνόβας στην ερώτηση της δημοσιογράφου κ. Νεφέλης Λυγερού στις 24/11/2011,«Πώς οχυρώνεται η κληρονομιά σας τώρα που φεύγετε;»
«Το σχολείο και ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε είναι ένα διαστημόπλοιο που έφυγε και δεν γυρίζει πίσω. Λειτουργήσαμε ως καταλύτης. Αποτελέσαμε το κίνητρο για να δημιουργηθούν και άλλα ελληνικά πολιτιστικά κέντρα στην Πόλη. Το σχολείο είναι λοιπόν μία σκυτάλη για τον κ. Μαθιουδάκη ο οποίος έχει τεράστια πείρα στα πολιτιστικά θέματα και με αντικαθιστά».
Εμείς, ως Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών έχουμε την πεποίθηση και ευχόμεθα ότι το ιστορικό και εθνικό αυτό έργο θα συνεχιστεί και θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.
Ευχαριστώ