You are currently viewing Ταξίδι από το… Ρέθεμνος στις αλησμόνητες πατρίδες και στο «Αΐβαλί» του Soloup

Ταξίδι από το… Ρέθεμνος στις αλησμόνητες πατρίδες και στο «Αΐβαλί» του Soloup

soloup2

Παρουσιάστηκε το Graphic Novel «Αϊβαλί», μια διαφορετική ανάγνωση της ιστορίας

Ένα νοσταλγικό ταξίδι, πιο επίκαιρο από ποτέ, από το χθες στο σήμερα, με αφετηρία το Graphic Novel «Αΐβαλί» του Αντώνη Νικολόπουλου-Soloup, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, μέσα από τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή στο πλαίσιο της διημερίδας με θέμα «Νοσταλγώντας το Αΐβαλί, Ταξίδι από το Ρέθεμνος στις αλησμόνητες πατρίδες και στο «Αΐβαλί» του Soloup» που διοργάνωσε η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο.

Οι εργασίες της διημερίδας ξεκίνησαν την Παρασκευή, στην αίθουσα του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, με την παρουσίαση του graphic novel «Αΐβαλί» του σκιτσογράφου στην εφημερίδα «Το Ποντίκι», διδάκτορα στο πανεπιστήμιο Αιγαίου κ. Αντώνη Νικολόπουλου, γνωστό στο ευρύ κοινό με το ψευδώνυμο Soloup. Οι εργασίες της διημερίδας πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή στο Σπίτι του Πολιτισμού. Το πρώτο σκέλος της περιελάμβανε εισηγήσεις σχετικές με τη λογοτεχνία και τα κόμιξ, με ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων, ενώ στο δεύτερο σκέλος, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην παλιά πόλη Ρεθύμνου, στα σπίτια που άφησαν οι Τούρκοι όταν έγινε η ανταλλαγή ενώ ακολούθησαν και σχετικές εισηγήσεις.

Παράλληλα, οι εργασίες του τριημέρου «έκλεισαν» δημιουργικά με μουσικά και θεατρικά δρώμενα. Την Παρασκευή το βράδυ η παρουσίαση του βιβλίου ολοκληρώθηκε με «Ταμπαχανιώτικα», αστικά τραγούδια με τους Γιώργη Κουτρουμπά στο Μπουλγαρί και τον Στέλιο Μυλωνάκη στο Λαγούτο ενώ το Σάββατο πραγματοποιήθηκε θεατρική δράση από το studio The Garage, βασισμένη στο graphic novel του Soloup «Αΐβαλί» και σκηνοθεσία της Ελένης Δάγκα με τίτλο «Κιόρογλου». Την Κυριακή η αυλαία της διημερίδας «έκλεισε» με νοσταλγικές μελωδίες από τη χορωδία του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ο πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνης κ. Νικόλαος Παπαδογιαννάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Το Αϊβαλί και όχι μόνο το Αϊβαλί αλλά όλη η Αιολία και η Ιωνία είναι πάντα μέσα στην καρδιά μας και όπως τους υποδεχτήκαμε τότε που ήρθαν κατατρεγμένοι τους έχουμε συνέχεια στην αγκαλιά μας και τους βλέπουμε σαν ένα κομμάτι του μείζονος Ελληνισμού. Έτσι λοιπόν η εκδήλωση που διοργανώσαμε, η διημερίδα αγγίζει θέματα που αναφέρονται στο Αϊβαλί και στο Ρέθυμνο με αφετηρία το βιβλίο του Soloup «Αϊβαλί», στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων της Χριστιανικής Κρητικής και της μουσουλμανικής, δηλαδή τουρκικής όπως οι ίδιοι προσδιορίζονται και βέβαια. Διαπιστώνει κανείς σε πάρα πολλά σημεία ότι συνέχεια υπάρχει μια σχέση φιλότητος και νείκους, αγάπης και έχθρας. Αυτό εναλλάσσεται κατά περίπτωση ανάλογα του πώς κινούνται οι επαναστάσεις οι οποίες κάθε φορά ξεκινούν για την απελευθέρωση της Κρήτης, πως συμπεριφέρονται όπως πάντα οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής».

soloup1

ΤΟ «ΑΪΒΑΛΙ» ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ-SOLOUP

Ο Αντώνης Νικολόπουλος-Soloup, Μικρασιάτης τρίτης γενιάς και ο ίδιος, με τη δύναμη και την αμεσότητα που χαρακτηρίζει τα σκίτσα του, μέσα από μια βαθιά έρευνα, ταξιδεύει τους αναγνώστες όλων των ηλικιών στην ιστορία της περιόδου και τον ξεριζωμό που σημάδεψε γενιές ανθρώπων, με τις μνήμες να παραμένουν νωπές μέχρι σήμερα. Μια διαφορετική ανάγνωση της ιστορίας, ξεδιπλώνεται με δεξιοτεχνία μέσα από κόμιξ αλλά και την ψύχραιμη ματιά του Soloup που προσεγγίζει την ιστορία και τα γεγονότα του πολέμου από δύο πλευρές, των Τούρκων και των Ελλήνων. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα τέλη του 2014 και ήδη «ταξιδεύει» στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία, ενώ προετοιμάζεται παράλληλα και για παρουσιάσεις στο εξωτερικό. Επιπλέον, το βιβλίο μέσα σε λίγους μήνες από την κυκλοφορία του, έχει μια εξαιρετική εκπαιδευτική πορεία στην πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια αλλά και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο Αντώνης Νικολόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε στη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου: «Το βιβλίο, το Graphic Novel, το «Αΐβαλί» κυκλοφόρησε τέλος του 2014, αναφέρεται στην Μικρασιατική καταστροφή και τα γεγονότα που ακολούθησαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών σύμφωνα με την Συνθήκη της Λοζάνης. Με αυτό το σκεπτικό είναι ένα μονοήμερο σημερινό ταξίδι από τη Μυτιλήνη στο Αΐβαλί, ενδιάμεσα όμως παρεμβάλλονται σαν flashback κείμενα από τον Φώτη Κόντογλου, τον Ηλία Βενέζη, την Αγάπη Βενέζη-Μολυβιάτη, την αδελφή του Ηλία Βενέζη και του Αχμέτ Γιορουλμάζ που είναι Τούρκος που ζούσε στο Αΐβαλί μέχρι πέρυσι που πέθανε. Οπότε το βιβλίο είναι ένα αντικαθρέφτισμα και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου σε σχέση με αυτόν τον πόλεμο, περιέχει και τη ματιά των Ελλήνων και τη ματιά των Τούρκων».

Σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική πορεία του βιβλίου , ο κ. Νικολόπουλος υπογράμμισε: «Έχει αποκτήσει μια καθαρά εκπαιδευτική διάσταση και μάλιστα σε όλες τις βαθμίδες. Δεν γράφτηκε σίγουρα σαν εκπαιδευτικό εγχειρίδιο αλλά επειδή έχουν ξεχαστεί πάρα πολλά καθ’ οδόν, υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν γνωρίζουν τον Κόντογλου και τον Βενέζη και υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα από την σύγχρονη ιστορία, οπότε έχει αποδειχτεί και από όσα έχω ακούσει κυρίως από φιλολόγους, ότι το βιβλίο είναι μια πολύ ωραία γέφυρα για να πεις στα παιδιά για το τι συνέβη στους παππούδες μας, να τους μιλήσεις για λογοτεχνία, για τα σύγχρονα προβλήματα όπως είναι το προσφυγικό που ζούμε πάλι σήμερα. Στο βιβλίο υπάρχει ένα παράρτημα στο πίσω μέρος όπου υπάρχουν οικογενειακές φωτογραφίες από Μικρασιάτες, αρχεία όπως το ΕΛΙΑ, το ιστορικό αρχείο της Εθνικής τράπεζας της Ελλάδος και από τη Δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη της Μυτιλήνης έγγραφα και εφημερίδες που είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από την έρευνα που έγινε στο βιβλίο».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Νικολόπουλος μιλώντας για τα μελλοντικά σχέδιά του ανέφερε πως στα σχέδιά του περιλαμβάνεται ως πιθανό σενάριο ένα βιβλίο με αναφορές στην Κρήτη.

soloup4

Μ. ΤΖΙΡΑΚΗ: ΗΤΑΝ ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Η φιλόλογος και μέλος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου κ. Μαριάννα Τζιράκη, που είχε την επιμέλεια της διημερίδας αναφέρθηκε σε δηλώσεις της στο έργο του κ. Νικολόπουλου, τη συνάντηση αλλά και την ιδέα, να πραγματοποιηθεί μια διημερίδα στο Ρέθυμνο. «Πρόκειται για ένα βιβλίο με το οποίο εγώ ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά πριν ένα χρόνο με αφορμή το Μουσείο Μπενάκη και τα εγκαίνια της έκθεσης που είχε κάνει τότε ο Αντώνη Νικολόπουλος εκεί. Αναπτύχθηκε μια πάρα πολύ ωραία φιλία, ο Αντώνης ήθελε να έρθει στην Κρήτη για να δείξει το κόμιξ με εκθέσεις. Τον βοήθησα να έρθει σε επαφή με ανθρώπους των Χανίων όπου έγινε και η μεγάλη έκθεση τον περασμένο Σεπτέμβριο- Οκτώβριο και από τότε είχαμε πει ότι ήταν ένα μακρινό όνειρο που τελικά επιτεύχθηκε να έρθει το Αϊβαλί στο Ρέθυμνο. Εφόσον είπαμε ότι θα παρουσιαστεί το βιβλίο, ήταν μια πάρα πολύ ωραία ιδέα εδώ στο Ρέθυμνο όπου υπάρχουν Μικρασιάτες και Αιβαλιώτες να γίνει μια επιστημονική διημερίδα. Το συνδυάσαμε με αυτόν τον τρόπο. Εμείς εδώ στο Ρέθυμνο και στην Κρήτη γενικότερα αν μη τι άλλο ξέρουμε ότι οι Τουρκοκρητικοί ήταν ένα κομμάτι μας. Πρόκειται για ένα θέμα πολύ ιδιαίτερο που ότι και να ειπωθεί πάνω σε αυτό πάντα θα υπάρχουν νωπές μνήμες. Το κόμιξ είναι ένας τρόπος προσέγγισης αυτού του θέματος και μάλιστα από έναν Μικρασιάτη τρίτης γενιάς όπως είναι ο Αντώνης. Τα ζήτημα, της ανταλλαγής, του προσφυγικού που είναι και τρομακτικά επίκαιρο είναι ένας τρόπος να ειπωθεί διαφορετικά και να δούμε κι άλλες πτυχές αυτού του ζητήματος» ανέφερε η κ. Τζιράκη.

goodnet.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

14  +    =  21