You are currently viewing Τα συμπεράσματα του Β΄Δεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου “Καππαδοκία, γη Πολιτισμού”

Τα συμπεράσματα του Β΄Δεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου “Καππαδοκία, γη Πολιτισμού”

Η Καππαδοκία, η άγνωστη για τους πολλούς γη της Μικρας Ασίας, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα του Β’ Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Καππαδοκικών Σωματείων (ΠΕΚΣ) στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.

Καταξιωμένοι επιστήμονες μέσα από τις εισηγήσεις τους ανέδειξαν τον πολιτισμό, την συμβολή της Καππαδοκίας στον ελληνικό και χριστιανικό πολιτισμό αλλά και την προσπάθεια  της Καππαδοκικής ρωμιοσύνης για τη διατήρηση της  ελληνικής και χριστιανικής ταυτότητας.

Από τις εισηγήσεις που ξεχώρισαν ήταν η προσέγγιση του Καθηγητή Γενετικής Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη.  Ο καθηγητής απέδειξε ότι οι Ελληνες της Καππαδοκίας, της Ιωνίας και του Πόντου, όλοι οι μικρασιάτες πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την καταστροφή και τη συνθήκη της Λωζάνης, έχουν παρόμοιο dna με τους υπόλοιπους Ελληνες και πολύ διαφορετικό από αυτό των μογγολικής προέλευσης λαών της σημερινής Τουρκίας.

Για το θέμα της τουρκοφωνίας, ο καθηγητής Νίκος Ουζούνογλου απέρριψε με στοιχεία όλα τα επιχειρήματα, όσων στο παρελθόν αλλά και σήμερα προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελληνική η καταγωγή των τουρκόφωνων της Καππαδοκίας.

Ο  Αρχιμανδρίτης  Ευδόκιμος Καρακουλάκης,  παρουσίασε την ζωή και την εξέλιξη μιας οκογένειας προσφύγων της Καππαδοκίας, ο Θωμάς Γερασιμίδης το Ιατροκοινωνικό εθελοντικό πρόγραμμα της ΠΕΚΣ, ο Συμεών Κοιμίσογλου τη σύνδεση των ελληνικών μύθων με την Καππαδοκία, ο Κωνσταντίνος Νίγδελης τη λαογραφική προσέγγιση, η Ιορδάνα Χατζηϊσαάκ τη γεωγραφική κατανομή των Καππαδοκών προσφύγων στην Ελλάδα και τη συλλογική τους δράση, ο Αλεξης Αλεξανδρής για την ιστορική πορεία του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και ο Τάκης Σαλκιτζόγλου για την ενεργή συμεμετοχή των Καππαδοκών αλλά και όλων των Μικρασιατών στον Εθνικό Αγώνα του 1821, ο Νίκος Λυγερός για τον στρατηγικό πολιτισμό της Καππαδοκίας.

Ο Αλέξης Αλεξανδρής,  Πρέσβης επί τιμή, Μέγας Ρήτωρ του Οικ. Πατριαρχείου για τον Παπά Ευθύμ και την προσπάθεια επιβολής Τουρκορθόδοξου Πατριαρχείου που αποτέλεσε το  αποτυχημένο κεμαλικό  κατασκεύασμα τουρκικής εθνικής ταυτότητας  μεταξύ των Καππαδόκων.

Ο Στέφος Μπενλίσοϊ Καθηγητής στο τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πολυτεχνείου  Κωνσταντινούπολης μίλησε για τις πρώτες απόπειρες του τουρκικού εθνικισμού κατά των ορθοδόξων πληθυσμών της Μικράς Ασίας, ο Elçin Macar,  Καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Yildiz Κωνσταντινούπολης για τους Ρωμιούς Προτεστάντες της Καππαδοκίας, ο François de Jerphanion, τέως Πρόεδρος, νυν Αντιπρόεδρος του γαλλικού σωματείου (association) «Les amis de la Cappadoce» για την δράση των φίλων της Καππαδοκίας στη Γαλλία και την προσπάθεια που κάνουν για να σώσουν τα μνημεία των προγόνων μας.

Το Συμπόσιο ξεκίνησε με ανάγνωση αποσπάσματος του Σεφέρη  “Τρεις μέρες στα μοναστήρια της Καππαδοκίας” από την ηθοποιό Ιλιάνα Παναγιωτούνη,  ακολούθησαν οι προσφωνήσεις από την ΓΓ της ΠΕΚΣ Βασιλική Παπαδοπούλου, χαιρετισμοί  από τον Αρχιμανδρίτη  Ευδόκιμο Καρακουλάκη εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ναζιανζού, Dr  Θεοδώρητου εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Διονύση Παντή εκ μέρους της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού,  της ΓΓ ΠΑΣΠΕ Αναστασίας Ψωμιάδου, του προέδρου της ΟΠΣΕ Λουκά Χριστοδούλου και του προέδρου της ΠΕΚΣ Φάνη Ισακίδη.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του καθηγητή Νίκου Ιντζεσίλογλου και η Κήρυξη εργασιών του Συμποσίου από τον Γιάννη Αμανατίδη, Υφυπουργό Εξωτερικών. Περιελάμβανε επίσης τιμητικές διακρίσεις για το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, τους χορηγούς της εκδήλωσης και έκλεισε με χορούς και τραγούδια από τη Σινασό και άλλες περιοχές της Καππαδοκίας.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

31  +    =  41