You are currently viewing Επετειακές εκδηλώσεις για τα 61χρόνια από τα Σεπτεμβριανά στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Επετειακές εκδηλώσεις για τα 61χρόνια από τα Σεπτεμβριανά στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

septemvrianap3

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου…

Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29) τα εγκαίνια της έκθεσης και των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών για την 61η επέτειο των Σεπτεμβριανών (6-7 Σεπτεμβρίου 1955), που αποτέλεσαν κορυφαία στιγμή του διωγμού των Ελλήνων της Πόλης.

«Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε φέτος στην πόλη μας τις εκδηλώσεις της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών για τα Σεπτεμβριανά, μία θλιβερή επέτειο που σημάδεψε την πατρίδα μας και τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης», είπε στον χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης Γιώργος Δαβάκης.
«Ο Δήμος Πειραιά πάντα είναι κοντά, στηρίζει και ανοίγει τους πολιτιστικούς του χώρους σε συλλόγους και φορείς οι οποίοι εργάζονται συστηματικά για την διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης. Θεωρώ ότι η ιστορία μας και οι παραδόσεις μας είναι παράγοντες οι οποίοι μπορούν σήμερα να μας κρατήσουν ενωμένους απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητας που βιώνουμε ως χώρα», πρόσθεσε ο κ. Δαβάκης. «Οι δράσεις που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση είναι αξιέπαινες», σημείωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά συγχαίροντας την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών για την διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων με εξαίρετους ομιλητές και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955 στην Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νικόλαος Ουζούνογλου στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι «η Οι.Ομ.Κω. από την ίδρυση της έχει ξεκινήσει την προσπάθεια της να οργανώνει συνέδρια τα οποία προβάλλουν πρώτον την ιστορική αλήθεια και δεύτερον να διεκδικήσει με τον πιο έντονο τρόπο από την κυβέρνηση της Τουρκίας την θεραπεία των τραυμάτων που προκάλεσε με τα Σεπτεμβριανά και όχι μόνο». Επίσης ο κ. Ουζούνογλου ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.
«Όπως δεν μπορεί να υπάρξει έθνος δίχως λαό, έτσι δεν μπορεί να υπάρξει και λαός δίχως μνήμη, ο λαός είναι η μνήμη του έθνους», είπε ανοίγοντας την έκθεση η κυρία Ελισάβετ Χαριτωνίδου – Κόβη, σημειώνοντας ότι οι ιστορίες των Ρωμιών της Πόλης είναι γεμάτες με ατέλειωτους αποχαιρετισμούς και νοσταλγίες.

septemvrianap2

«Ξεκινώντας από τον μεγάλο αποχαιρετισμό της καταστροφής του 1922, της ανταλλαγής των πληθυσμών που ακολούθησε, με μία σειρά άλλων θλιβερών γεγονότων φτάνουμε στα Σεπτεμβριανά του 1955, όπου σε μία νύχτα, μαινόμενος όχλος μέσα σε λίγες ώρες κατέστρεψε ολοσχερώς όλη την ελληνική οικονομική δραστηριότητα και λεηλάτησε τα σπίτια, τις περιουσίες και τα ιδρύματα της ομογένειας», συνέχισε η κυρία Κόβη, παρουσιάζοντας την έκθεση «1955 – Σεπτεμβριανά Κωνσταντινούπολης». Μάλιστα τόνισε ότι στην Τουρκία πολλοί εξέφρασαν τη βαθιά τους ντροπή όταν αντίκρισαν τις φωτογραφίες αλλά και κριτική στις πολιτικές διώξεων των τουρκικών κυβερνήσεων απέναντι στις μειονότητες, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται να γράφονται άρθρα και να γίνονται έρευνες πάνω σε θέματα που αποτελούσαν ταμπού στη γειτονική χώρα. Η παρουσιάστρια επίσης τόνισε ότι αν και τα Σεπτεμβριανά σημάδεψαν την πορεία του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης αποτελώντας την αρχή της δημογραφικής κατάρρευσης του, εντούτοις ο ελληνικός λαός σε μεγάλο ποσοστό τα αγνοεί, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στην εκπαιδευτική ύλη των σχολικών βιβλίων.

Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος στον χαιρετισμό του είπε ότι το προγκρόμ του 1955 αναδεικνύει και επιβεβαιώνει το πόσο σύνθετα είναι τα ιστορικά γεγονότα και οι επιπτώσεις τους. «Ψυχρός πόλεμος, διεθνείς συγκυρίες, αντικρουόμενα εθνικά συμφέροντα για το Κυπριακό, διαμόρφωσαν μία αρένα ανταγωνισμών και μέσα σε αυτήν βρέθηκε ως αποδιοπομπαίος τράγος και βολικός ένοχος η Κοινότητα των Ρωμιών της Πόλης, θύμα εκείνον τον ματωμένο Σεπτέμβρη ενός καλοστημένου μηχανισμού καταστροφής», ανέφερε ο κ. Κρέτσος. «Αποτελεί χρέος μας να επανασυνδεόμαστε με το συνεχές της ιστορίας μας, έχοντας κατευθυντήριες γραμμές την ειλικρίνεια, την αλήθεια και τη γνώση. Πρέπει να φροντίζουμε να μην αφήνουμε κενά λήθης στη συλλογική μας μνήμη», είπε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. «Το βίντεο που έχει ετοιμάσει η ΓΓΕΕ ελπίζουμε να εκτιμηθεί ως μία μικρή συμβολή στον εμπλουτισμό των διαθέσιμων τεκμηρίων για τα Σεπτεμβριανά», πρόσθεσε ο κ. Κρέτσος.

Ακολούθησε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Η Σκιά των Σεπτεμβριανών στα 60 χρόνια που ακολούθησαν στην Τουρκία». Ομιλητές ήταν οι : Χαράλαμπος Παπασωτηρίου (Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων – Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου), Άγγελος Συρίγος (Αναπληρωτής Καθηγητής Παντείου), Αλέξης Αλεξανδρής (Πρέσβης) και Νικόλαος Ουζούνογλου (Πρόεδρος Οι.Ομ.Κω – Καθηγητής ΕΜΠ), οι οποίοι ανέλυσαν το πογκρόμ των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης από ιστορική, νομική και διπλωματική σκοπιά, καταλήγοντας στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα για τον Ελληνισμό της Πόλης.
Ο καθηγητής Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλώντας στο ΚΑΝΑΛΙ 1, τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι να μην ξεχάσουμε το πλήγμα που δέχτηκε ο Ελληνισμός σε μία ιστορική του εστία, το οποίο μάλιστα, όπως υποστήριξε, θα μπορούσε να αποτραπεί αλλά δεν έγινε γιατί η Ελλάδα βρέθηκε ανέτοιμη.
Ο κ. Παπασωτηρίου πρόσθεσε ότι οι ίδιοι η Τούρκοι της Κωνσταντινούπολης παραδέχονται πλέον ότι η Πόλη φτώχυνε μετά τον διωγμό των Ελλήνων, χάνοντας τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της, σε συνδυασμό με τον ερχομό των αμόρφωτων και ισλαμιστών μεταναστών από την Ανατολία.
Χαρακτήρισε επίσης αξιόλογη την έκθεση που πραγματοποιείται στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά την οποία πρέπει ο καθένας να σκεφθεί.
«Η αιτία που σκεφτήκαμε ότι ο Πειραιάς είναι ένα κατάλληλο μέρος για την διοργάνωση των φετινών εκδηλώσεων των Σεπτεμβριανών ήταν επειδή πρόκειται για μία προσφυγική εστία», δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νικόλαος Ουζούνογλου.
«Το νόημα αυτών των εκδηλώσεων δεν έχει χαρακτήρα μνημόσυνου αλλά είναι διεκδικητικό με την έννοια ότι ο θύτης πρέπει και είναι απαραίτητο να προβεί σε μέτρα αποκατάστασης και θεραπείας. Βέβαια και η καταγραφή της ιστορίας είναι ένας αντικειμενικός σκοπός», σημείωσε ο κ. Ουζούνογλου.

septemvrianap4

Σχετικά με τις σημερινές διεκδικήσεις της Ρωμιοσύνης της Πόλης, ο πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω., διευκρίνισε ότι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης δεν είναι μόνο αυτοί που παρέμειναν στην Βασιλεύουσα, αλλά ολόκληρη η κοινότητα που έπρεπε να είναι ακόμα εκεί σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.

«Αυτό το οποίο καλείται η τουρκική κυβέρνηση και εμείς συνέχεια το εγείρουμε, είναι ότι πρέπει να προβεί σε μέτρα υπέρ όσων θέλουν να παλιννοστήσουν, κυρίως για τη νέα γένια, να δημιουργήσει ευκαιρίες και να βοηθήσει την αναζωογόνηση της κοινότητας αυτής με την ευρύτερη έννοια. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται βέβαια το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο πρέπει να λειτουργεί ανεμπόδιστα, αλλά και τα Ιδρύματα στην λειτουργία των οποίων συνεχίζουν να δημιουργούνται σοβαρά εμπόδια, όπως για παράδειγμα η μη πραγματοποίηση εκλογών στα ευαγή ιδρύματα», είπε ο κ. Ουζούνογλου.

Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά ΚΑΝΑΛΙ 1 Παναγιώτης Αβραμίδης, δήλωσε ότι ο σταθμός αποτελεί χορηγό επικοινωνίας της συγκεκριμένης έκθεσης στο πλαίσιο μίας ελάχιστης συμβολής στο τεράστιο γεγονός που έπληξε ολόκληρο τον Ελληνισμό, τα Σεπτεμβριανά του 1955, με τον ξεριζωμό της ελληνικής ομογένειας από την Πόλη. «Ως ελάχιστο δείγμα τιμής στους ανθρώπους που έχασαν ζωές και περιουσίες το ΚΑΝΑΛΙ 1 ανέλαβε χορηγός επικοινωνίας σε αυτή την σημαντική εκδήλωση», σημείωσε ο κ. Αβραμίδης. Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο ιστορικός ραδιοφωνικός σταθμός του Πειραιά θα παραμείνει αρωγός στις προσπάθειες εθνικού χαρακτήρα, σε προσπάθειες που τονώνουν τον Ελληνισμό και όπως είναι γνωστό η ιστοσελίδα του έχει πληθώρα δημοσιευμάτων σχετικά με θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό της διασποράς.

Δείτε τις φωτο

Δείτε το βίντεο

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  2  =  7