Τις τραγικές στιγμές της Καταστροφής της Σμύρνης και της προσπάθειας των χιλιάδων Ελλήνων που συνωστισμένοι στην προκυμαία του λιμανιού της προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στα καράβια για να γλιτώσουν, αναβίωσαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μυτιληναίων, σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο του Χρήστου Παπουτσή, «Τα Πλοία της Συμπόνοιας: H Αληθινή Ιστορία της Διάσωσης των Ελλήνων, Σμύρνη, Σεπτέμβριος 1922», από τον ίδιο το συγγραφέα τους.
Στην εκδήλωση – που ήταν ιδιαίτερα μαζική – παρευρέθηκαν η γενική πρόξενος της Κύπρου, Κούλα Σοφιανού κι ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Το 40% από τις πωλήσεις του βιβλίου στην εκδήλωση, προσφέρθηκαν από τον συγγραφέα – ο οποίος τιμήθηκε με τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο του συλλόγου Μυτιληναίων, Μιχάλη Χριστοδούλου – στο ταμείο της εθνικής παρέλασης για το 2011.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη κι η επίσημη παρουσίασή του έγινε στις 7 Ιουνίου.
Με γλαφυρό τρόπο και με συνοδεία φωτεινών διαφανειών, ο Χρήστος Παπουτσής μίλησε για το βιβλίο του, το οποίο αποτελεί προϊόν δεκαετούς έρευνας του ιδίου και της συζύγου του Μαίρης, οι οποίοι ταξίδεψαν σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και τη μακρινή Ιαπωνία, για να καταγράφουν το ρόλο των ξένων δυνάμεων στην απομάκρυνση των Ελλήνων από την φλεγόμενη Σμύρνη.
Mέσα από ένα πλούσιο υλικό (δημοσιεύματα στον Τύπο, ναυτικά ημερολόγια, επιστολές και τηλεγραφήματα, αφηγήσεις από επιζήσαντες, φωτογραφίες), το οποίο δημοσιεύεται για πρώτη φορά, τα Πλοία της συμπόνιας δίνουν απαντήσεις – απαντήσεις αναπάντεχες – στα ερωτήματα που μας απασχολούν σχετικά με την καταστροφή της Σμύρνης. Πρόκειται για ένα βιβλίο που διαλύει τους κοινούς μύθους και αποκαλύπτει τους πραγματικούς σωτήρες αυτής της τραγωδίας, αναδεικνύοντας μία από τις πιο οδυνηρές εξόδους στην ιστορία – των Ελλήνων Μικρασιατών από τη γη των προγόνων τους.
Κεντρικός ήρωας είναι ο Έισα Τζέννινγκς, υπάλληλος της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων (YMCA), ο οποίος εμποτισμένος από τα υψηλότερα ιδανικά ανθρωπισμού, πλήρωσε έναν ιταλό καπετάνιο για να εξασφαλίσει τη διαφυγή του, γεμίζοντας παράλληλα το καράβι και με κυνηγημένους Ελληνες πρόσφυγες. Χάρη στην επιμονή του Τζέννινγκς, στις προσπάθειες απεγκλωβισμού των προσφύγων ενεπλάκη τελικά και το ελληνικό καταδρομικό «Κιλκίς».
Ο Χρήστος Παπουτσής, από το Χέιβερχιλ της Μασαχουσέτης, είναι δεύτερης γενιάς Έλληνας της Αμερικής. Ο πατέρας του γεννήθηκε στη Βατούσσα της Λέσβου και η οικογένεια της μητέρας του κατάγεται από το Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χάμσαϊρ (Southern New Hampshire University) και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στον τομέα Νομικής, Διαμεσολάβησης και Ψυχολογίας.
Το 1961 έλαβε τον τιμητικό τίτλο του διδάκτορα Νομικής. Στη συνέχεια, και για τριάντα πέντε χρόνια, ασχολήθηκε με τη διοίκηση επιχειρήσεων. Χάρη στο φιλανθρωπικό του έργο, τόσο στη γενέτειρά του όσο και σε διεθνείς κύκλους, του έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία και διακρίσεις, ενώ κατέχει και τον τίτλο του Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Τάγμα του Αγίου Ανδρέα).
Πέραν από το ενδιαφέρον του για την επιχειρηματική ηθική, έχει ερευνήσει εκτενώς την καταστροφή της Σμύρνης, μέσα από την επαφή του με πολλούς Μικρασιάτες της Μυτιλήνης, ενώ έχει δημιουργήσει στο διαδίκτυο μία μη κερδοσκοπική ενημερωτική και επικοινωνιακή υπηρεσία για τον απανταχού ελληνισμό (Hellenic Communication Service).
Πηγή: Usa Greek Reporter