Το 3ο Επιστημονικό Συμπόσιο που διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 στην Εταιρεία Κυπριακών Μελετών στην Παλιά Αρχιεπισκοπή στη Λευκωσία, επιχείρησε να αναδείξει άγνωστες λεπτομέρειες της εγκατάστασης των Μικρασιατών Προσφύγων στην Κύπρο μέσα από τα Κυπριακά Αρχεία.
Σύμφωνα με στοιχεία της Βρετανικής Διοίκησης της Κύπρου, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 1922 έφθασαν στην Κύπρο 2.400 πρόσφυγες. Από αυτούς, 200 ήταν Βρετανοί υπήκοοι, 500 αρμενικής καταγωγής, 900 Έλληνες και 800 Κύπριοι υπήκοοι. Συνολικοί αριθμοί για τους Μικρασιάτες που έφτασαν μέχρι το 1924-1925 και παρέμειναν τελικά στην Κύπρο, είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν, με βάση το διαθέσιμο αρχειακό υλικό και τη μέχρι σήμερα έρευνα, τονίζει ο Γραμματέας του Συλλόγου Δρ. Χάρης Χοτζάκογλου,ο οποίος είχε και την ευθύνη του συντονισμού του συμποσίου.
Οι πρόσφυγες που εισήλθαν και εγκαταστάθηκαν τελικά στην Κύπρο προέρχονταν κυρίως από περιοχές της Νότιας Μικράς Ασίας (Ικόνιο, Μερσίνα, Αλλάγια, Κυλινδρία, Αντιόχεια, Αττάλεια, Σελεύκεια, Ανεμούριο, Φιλαδέλφεια), καθώς και από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. Γεωγραφικά, φαίνεται πως οι πρόσφυγες διασκορπίστηκαν παγκύπρια, τόσο σε αστικά κέντρα όσο και στην επαρχία, παραθαλάσσια όσο και στην ενδοχώρα.
Στο 3ο Συμπόσιο, επιχειρούμε να αναδείξουμε άγνωστες πτυχές των Μικρασιατών Προσφύγων της Κύπρου, μέσα από αξιόλογες εισηγήσεις που βασίζονται στα Κυπριακά Αρχεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, το αρχείο του ΙΝ Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, το Κρατικό Αρχείο Κύπρου, τη μόνιμη συλλογή κειμηλίων του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου, το αρχείο της Τεκτονικής Στοάς Ζήνων αρ. 18, το ιδιωτικό αρχείο του Σταύρου Θεοφανίδη, Αριστείδη Κουδουνάρη και Ανδρέα Μακρίδη, τόνισε στο καλωσόρισμα της η πρόεδρος του Συνδέσμου Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου.
Οι εισηγήσεις αφορούσαν τις αρχειακές σελίδες για τον μικρασιατικό ελληνισμό της Κύπρου από το αρχείο του Αρχιεπισκόπου Κύριλλου του Γ (Αντωνία Προδρόμου, πρώην Επιθεωρήτρια Αγγλικών Μέσης Εκπαίδευσης), την βρετανική οπτική κατά την άφιξη των προσφύγων (Χρίστος Κυριακίδης, διδάκτωρ νεότερη και σύγχρονης ιστορίας), το αρχείο του Μικρασιάτη πολιτικού Σταύρου Θεοφανίδη (Κώστας Κολακίδης, πολιτικός μηχανικός), τις εκδόσεις της Καραμανλήδικης γραφής στην Κύπρο (Στέλιος Υποψήφιος Διδάκτορας), τη λειτουργία του λοιμοκαθαρτηρίου της Δεκέλειας και την στάση της Βρετανικής Διοίκησης (Σάββας Λάμπρου, ΜΑ Νεότερης Ιστορίας), τους Μικρασιάτες Ελευθεροτέκτονες,μέλη της στοάς Ζήνων (Αγγελος Κυριακούδης, φιλόλογος), τη χρήση εκκλησιαστικών, ταξιδιωτικών και εγγράφων πιστοποίησης προσώπων (Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Μπαρούτης, Διδάκτωρ Νεότερης Εκκλησιαστικής Ιστορίας), ειδήσεις για τους Μικρασιάτες από το αρχείο του ΙΝ Παναγίας Φανερωμένης (Χάρης Χοτζάκογλου, δρ Βυζαντινολόγος), στοιχεία για τους Μικρασιάτες της Κύπρου (Αριστείδης Κουδουνάρης, πρόεδρος Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών) και επιστολές από τα Ταχυδρομεία της Σμύρνης λίγες μέρες πριν τη φωτιά (Ανδρέας Μακρίδης, φιλόλογος, ιστορικός ερευνητής).
Το Συμπόσιο χαιρέτησε ο Γ. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματίων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) Δημήτρης Παντέλας και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο.
δπ