You are currently viewing Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στα Βούναινα

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στα Βούναινα

vounaina xr1

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Η ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗ»

 

Μνημείο Εθνομάρτυρα Άγιου Χρυσοστόμου Σμύρνης στα Βούναινα

 

  • Αποκαλυπτήρια από τον βουλευτή κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο

 

Μνήμες από το δράμα της μικρασιατικής καταστροφής και το μαρτυρικό τέλος του τελευταίου μητροπολίτη Σμύρνης ζωντάνεψαν στα Βούναινα στην τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου του Εθνομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης που πραγματοποιήθηκαν από το βουλευτή Λαρίσης και π. υπουργό κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Η εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, που κοσμεί από σήμερα την είσοδο του προσφυγικού χωριού, διοργανώθηκε από το Μικρασιατικό Σύλλογο Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή» παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων.

Ο κ. Χαρακόπουλος, στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων: «Σήμερα κλίνουμε το γόνυ ευλαβικά και με βαθύ σεβασμό στον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης. Τον άνθρωπο που μέσα στον όλεθρο της καταστροφής της Σμύρνης οδηγήθηκε στο μαρτύριο εν πλήρει συνειδήσει για όσα φρικτά τον περίμεναν. Τον Ορθόδοξο ποιμενάρχη που έμεινε πιστός στην αποστολή του, μη εγκαταλείποντας το ποίμνιό του, έως και τη τελευταία του μαρτυρική στιγμή, αν και το μπορούσε. Τον αγνό πατριώτη, τον Εθνάρχη του μικρασιατικού ελληνισμού, που όλη του τη ζωή την αφιέρωσε  στα ιδανικά και στις αξίες της πατρίδας».

Στην Αρχιερατική  θεια λειτουργία που προηγήθηκε χοροστάτησε ο Μητροπολίτης  Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος. Μετά το τέλος της θειας λειτουργίας έγινε μνημόσυνο για τους 50 σφαγιασθέντες Σουλοτσοβαλήδες στην Σμύρνη.

vounaiana xr2

Ακολούθως, κλήρος και λαός κατευθύνθηκαν με την συνοδεία της μπάντας του Δήμου Τυρναβου στην ομώνυμη πλατεία, ενώ μέλη του Συλλόγου ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές μετέφεραν την εικόνα του Αγίου.

Στη συνεχεία ο πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου κ. Ηλίας Αθαναηλίδης, αφού εξιστόρησε στους παραβρισκόμενους το χρονικό της ανέγερσης του μνημείου,  ευχαρίστησε τον βουλευτή κ. Χαρακόπουλο, που έλκει καταγωγή από τα Βούναινα, για την πολύτιμη αρωγή του στην προσπάθεια, αλλά και τον γλύπτη και συγχωριανό τους κ. Χρήστο Μαουσιδη που φιλοτέχνησε το  έργο.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του χωριού κ. Ιωακείμ Μερτζανιδης, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας  κ. Γιώργος Λαδόπουλος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλελέρ κ. Αχιλλέας Βαρδακουλης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Περιφερειακός  Αστυνομικός Διευθυντής  Θεσσαλίας, ταξίαρχος κ. Νικόλαος Γιαννέλος, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Αγάπιος Χαρακοπουλος, ο Αντιπύραρχος κ Νικόλαος. Μητσογιαννης, ο Αντισυνταγματάρχης κ. Στέφανος Λαδόπουλος, ο Σμηναγός (Μ.Ε)  κ. Άγγελος Μπεκας, ο πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού Κιλελέρ κ. Αχιλλέας Χατζούλης, ο αντιδήμαρχος πρώην Δήμου Κραννωνα κ. Σπύρος Καλετσιος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Ζωή Ανυφαντή  και Όλγα Αγγλοπούλου, οι τοπικοί σύμβουλοι Βουναίνων κκ. Στέλλα Χαρακοπούλου και Μάκης Χατζηλιαδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιστιωτών Μάνδρας Λάρισας  κ. Γεώργιος Τσολακιδης,  η πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καππαδοκικού Καρδίτσας   κ. Ασημούλα, ο πρόεδρος των Κυπριών Λάρισας κ. Ντίνος Αυγουστης και άγημα του Τμήματος Σαμαρειτών Λάρισας.

vounaina xr4

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ακολούθησε δεξίωση στο παλαιό διδακτήριο των Βουναίνων -και πλέον αίθουσα του Συλλόγου- όπου οι κυρίες του Μικρασιατικού πρόσφεραν εδέσματα, που είχαν ετοιμάσει, στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

9  +  1  =